"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerjik Rinit Tedavisinde Kullanılan İlaç İsimleri ve Etkileri Nelerdir?

Alerjik rinit, yabancı maddeye karşı vücudun reaksiyon göstermesi durumu olarak açıklanabilmektedir. Bu gibi durumlarda alınacak ilaçlar ile tedavi mümkündür. Ancak alınacak ilaçların isimleri ve etkilerinin önemi nedeni ile uzman kontrolü ve tavsiyesi ile bu ilaçların tüketilmesi sağlık açısından önem arz ediyor.

Alerjik Rinit Nedir?

Alerjik rinit demek; alerji vücudun herhangi bir yabancı maddeye karşı reaksiyon göstermesi, rinit ise burun da oluşan iltihaplanmadır. Nazal septumda oluşan alerjik iltihaba alerjik rinir deriz. Daha çok belirli şeylere örneğin toz, tüy, polen gibi alerjisi olan insanlarda görülür. Özellikle polenlerden dolayı oluşmaktadır ve çoğu insan bu sebepten dolayı bahar ayında dışarı çıkmakta zorlanır.

Vücut antijenlere karşı yani tabancı maddelere karşı alerjik reaksyon göstererek antikor oluşturur. Evde beslenen evcil hayvanların tüyleri de bu rahatsızlığı olumsuz yönde etkilemektedir. Riniti hastanın hayatı boyu alerjen faktörler tetikleyebilir. Alerjik rinit çeşitlerine göre sınıflandırılır. Belli bir süreden az ise hastalığın belirtisi aralıklı yani intermitan, belli bir süreden fazlaysa (bir ay gibi) süreğen, yani persistan gibi olma sürelerine göre çeşitlere ayrılır.

Alerjik Rinit Belirtileri

Bu rahatsızlığın hapşırma, burun tıkanıklığı, akıntı, aksırık ve nefes darlığı gibi belirtileri bulunmaktadır. Bu hastalık kişilerin normal yaşantısını da olumsuz yönde etkiler. Damaklarda acı ve ağrı hissedilir ve ilerleyen dönemlerde bu tıkanmalar artar. Burun tıkanıklığından dolayı kalitesiz uyku, girilen ortamda bir toz ya da polenden sürekli hapşırma, bahar aylarında hava da oluşan toz, polen ve rüzgardan dolayı dışarı çıkamama, iş hayatında da enerji kaybına neden olmaktadır.

Alerjik Rinit Tedavisi ve İlaçlar

Alerjik rinitin tedavisi ise öncelikle hastalığın boyutunu ve çeşidini tespit etmek gerekir. Doktorların rinitin tam olarak teşhisini koymak için hastayı bir süre gözlemlemesi gerekir. Nazal kavitede oluşan bu inflamasyon hastada çeşitli belirtiler ve bununla birlikte tıkanıklık gösterir. Üst solunum yollarının tamamen incelenmesi gerekir. Rinit alerjen bir faktör olduğu için hastaya öncelikle bir alerji testi yapıp, vücudunun hangi maddeye reaksiyon gösterdiği saptanmalıdır.

Özellikle çocuklarda görülen alerjik rinit astımıda tetikleyebilir. Hasta tedavi sürecinde doktorunun dediklerini yapmalı, doktorun verdiği ilaçları kullanmayı aksatmaması gerekir. Hastalık durumunda alerjik rinitte kullanılan ilaçlar kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu nedenle alerjik durumlarda doktor dışında alerjik rinit ilaç isimleri önermek son derece risklidir. Hastalığın seyrine göre ilaçlar değişebilmektedir.

Tedavide soruna neden olan faktör belirlenmeli ve ona göre bir rota izlenmelidir. Hastalar alerjik reaksiyon oluşturacak maddelerden olabildiğince uzak durmalıdır. Tedavi esnasında alerjik rinit ilaçları alınarak hastalıktan kurtulmak mümkündür. Genellikle oral yoldan verilen antihistaminler tarafından yapılır. Antihistaminler alerjik rinir tedavisinde kullanılan ilaçtır. Bu ve benzeri topikal olarak ta tedavi uygulanmaktadır.

Özellikle çocuklarda görülen alerjik rinit astımıda tetikleyebilir. Hasta tedavi sürecinde doktorunun dediklerini yapmalı, doktorun verdiği ilaçları kullanmayı aksatmaması gerekir.

Kloraminler

Bunun dışında bahar ayında oluşan polen ve tozlardan korunmak için hasta maske ve benzeri ürünler takabilir. Tıkanık olan burnunu da temizletebilir. Bütün bu tedavilerin dışında çok az olarak da cerrahi tedavi uygulanır. Çoğu zaman bu rahatsızlık için cerrahi tedaviye gerek duyulmaz. Tedavi için dekojestan ilaçlar da kullanılmaktadır. Bu ilaçlar buruna sprey şeklinde sıkarak uygulanır sürekli kullanım gerektirmez.

Alerjik rinit tedavisi için kromonlu ilaçlar da kullanılmaktadır. Kromonlu ilaçlar üst solunum yollarında mast hücrelerine etki eder. Astım ve türü tedavilerde bu ilaçlardan yararlanılamaz. 2 hafta içerisinde iyileştirici etkiler görülmeye başlar. Bu gibi durumlarda mutlaka uzman kontrolü ile tedavi yoluna gidilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle