Kiraz Alerji Yapar mı? Belirtileri, Sebepleri, Tedavisi Nedir?
Yaz meyvesi olan kirazın birçok yararı olduğu gibi bazı kişilerde alerji de yapabilmektedir. Alerji belirtileri meydana geldiğinde kiraz tüketimine son verilmelidir. Ayrıca uzman bir hekimden de konu ile ilgili destek alınması sağlıklı sonuç almanıza yardımcı olacaktır.
İçindekiler
Kiraz Alerji Yapar Mı?
Alerjinin oluşma nedeni tam belirgin değildir. Fakat özellikle yaz aylarında, şeftali, çilek ve kiraz gibi meyvelere karşı, çoğu kişide hassasiyet oluşabilir. Alerji kendisini özellikle ağız bölgesinde gösterir.
Kiraz Alerjisi Neden Oluşur?
Kiraz, en çok alerjiye neden olan 8 meyve içerisinde yer almaktadır. Polene karşı alerjisi olan kişilerin, kiraza karşı alerjisi olma ihtimali yüksek çıkmaktadır. Her alerji ya da hastalık gibi, alerjinin şiddeti hafiften şiddetliye doğru artarak etki göstermektedir.
Önce ağızda başlayarak, cilde ve bağırsaklara doğru alerji etkisini göstermeye devam etmektedir. Kiraz protein bakımından zengin bir meyve olduğu için, bazen insan vücudu fazla proteini tehdit olarak görür. Ve bağışıklık sistemi devreye girerek, savunma mekanizması sonucu tepki vermeye başlar. Bunun sonucunda da vücudumuzda bazı etkileri görülür.
Aslında protein bakımından çok faydalı olan kiraz, protein konusunda hassas olan bünyelerde etki göstermektedir. Ve özellikle polen alerjisi olan kişilerin, kiraz alerjisi görülme riski yüksektir. Genellikle erişkinlerde ve yaşça büyük çocuklarda görülür.
Alerji sadece ciltte görülür diye bir sınıflama yapılamaz. İç organlarda da etkisi görülür. Özellikle, yaz meyveleri konusunda hangi meyvenin alerji yaptığı konusunda kesin bir şey söylenemez. Herkesin bünyesi birbirinden farklı olduğundan, bunu deneyerek, bünyede gösterdiği reaksiyona bakarak teşhis etmek mümkündür.
Kiraz Alerjisinin Belirtileri?
Kiraz alerji yapar mı? Demeyin. Küçük zararsız gibi görünen bu yaz meyvesi, aslında çok fazla proteine sahip olduğu için, bazı bünyelerde bağışıklık sistemi, fazla proteini tehdit olarak algılayıp vücutta bazı alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Öncelikle kiraz alerjisi ağızdaki belirtileriyle kendini gösterir.
En çok ağızda karıncalanma şeklinde kendini gösterir. Ağızda metalik tat hissi oluşur. Bulantı ve kusma eşliğinde devam edebilir. Alerjinin şiddetine göre çok farklı ve ağır semptomlar görülebilir. Alerjinin boyutu ilerledikçe, ses kısıklığı, ağız ve dudakta döküntü, kızarıklık ve kaşıntılar, giderek şiddetlenerek, nabız artışı, halsizlik, hatta bilinç kaybına kadar bünyeye etkisi vardır.
Kiraz alerjisinin belirtileri arasında, ağızda görülen etkileri dışında nadiren, ishal ve kusma olarak etkisini göstermektedir. Kimi alerji hastalarında, kiraza teması sonucunda, kaşıntı, kızarıklık ve hapşırma şeklinde belirtiler göstermektedir. Bu alerji hemen kendini göstermez bazen saatler sonra ortaya kabarıklık, kaşıntı şeklinde çıkar. Eğer saatler sonra ortaya böyle bir alerjik surum çıktıysa, kimi zaman nedenini bulmak zorlaşır. Alerjiye hangi meyvenin neden olduğunu teşhis etmek zordur.
- Deride kaşıntı, yanma ve kızarıklık varsa
- Ağız bölgesinde kızarıklık, döküntü ve kaşıntı varsa
- Sindirim siteminde, yanma, hazımsızlık ya da ishal gibi şikayetler varsa
- Nefes darlığı ve bayılma hissi gibi şiddetli belirtiler görülüyorsa
Kiraz Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?
Gıda alerjisi, kişilerin kendi bünyelerinde, kendilerine özel gösterdikleri reaksiyonlardır. Bu yüzden tedavi konusunda, her kişiyi aynı alerjik gruba göre sınıflandırmak mümkün değildir. Gıda alerjisi, anne karnında başlayabileceği gibi hayatın her döneminde de kendiliğinden ortaya çıkabilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında, gıdanın her alınışında, alerjik belirtilerden iki ya da üç tane belirtisi görünüyor mu, ona bakılır.
Eğer birden fazla belirti varsa, O gıdaya karşı alerji olduğu teşhisi konulur. Alerji yapan meyve tüketilmesi bırakılır. Uzman bir doktora görünerek, kan ve alerji testleri yapılır. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte, protein bakımından zengin meyveler ortaya çıkar. İyice yıkamadan ve kabuğunu soymadan yenilen meyve, bünyeye zarar verebilir. Kirazda proteini yüksek meyvelerden biridir.
Hemen en yakın bir sağlık kuruluşuna giderek, kan ve alerji testleri yapılmalıdır. Alerji durumu yaşandıktan sonra sadece o anlık rahatlatma amaçlı çözümler bulunulabilir. Onun dışında yapılacak tek şey alerji yapan meyveden uzak durmalı, gerekirse meyve pişirilerek tüketilmelidir. Az da olsa pişirilen meyvenin proteini düşeceğinden, çiğ olarak gösterdiği etkiyi göstermeyecektir. Alerjen etkiler kimi meyvenin kabuğunda bulunur. O yüzden kabuğu soyularak yenilmesi gerekir.