"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Karpuz Alerji Yapar Mı? Belirtileri, Sebepleri, Tedavisi Nedir?

Bazı besin öğeleri bazı kişilerde alerji yapabilmektedir. Karpuz alerjisi de sıklıkla görülen alerji türleri arasında yer alır. Burun akması, mide bulantısı gibi etkiler görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda uzman bir hekimden destek alınması gerekir.

Karpuz Alerji Yapar Mı?

Yaz meyvelerini denildiğinde ilk akla gelen meyvelerden biri olan karpuz yazın kavurucu sıcaklık etkisine karşın serinletici özelliği ile bütün sofralarda başköşeyi alan meyveler arasındadır. Yenildiğinde ağızda bırakan nefis tadın dışında ne yazık ki kimilerinde alerji etkisi bırakabilmektedir. “Karpuz alerji yapar mı?” demeyin. Yaz meyvelerinin alerji etkileri bazı insanlarda olumsuz etkilere neden olabilir.

Karpuz Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Karpuz alerjisi en az rastlanan alerji çeşitlerinden biridir. İçerisinde bulunan malat dehidrogenaz, fosfat izomeraz, trioz adında 3 alerji etkisi yapan enzim bulundurmaktadır. Bu alerji etkisine sahip kişiler karpuz tükettiklerinde bu içeriğinde bulunan enzimlere karşı tepki göstermektedir. Bu berine karşı oluşan tepkiler kişilerde belli başlı alerji belirtileri olarak ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler şunlardır;

  • Burun akması
  • Mide bulantısı/kusma
  • Dil ve boğaz bölgesinde şişkinlik
  • Ağız içi ve çevresinde kaşıntı
  • İshal
  • Karın ağrısı
  • Astım etkisi
  • Ciltte oluşan lekeler

Bu belirtiler karpuz yedikten sonra görülmektedir. Bu belirtiler dışında hastanelerde alerji testleri ortaya çıkmaktadır. Karpuza alerjiniz olup olmadığı deri prick testi ile anlaşılmaktadır. Bu test ile birlikte vücudunuza bir miktar karpuz etkisi uygulanarak sonuçlar değerlendirilir. Bir veya iki dakika içerisinde cevap alınan bu test sonucuna göre test uygulanan bölgede ufak kırmızı lekeler şeklinde şişlikler ortaya çıkmaktadır. Karpuz alerjiniz bulunuyorsa karpuz ve içeriğinde karpuz bulunan tüm besinlerden uzak durmanız gerekmektedir.

Karpuzun Zararları Nelerdir?

Çok masum gibi görünen yaz meyvesi karpuzun yararları saymakla bitmez. Bu yararlara karşın bu meyvenin zararları da bulunmaktadır. Bu zararları söyle sıralayabiliriz; Kalp rahatsızlıklarına neden olabilir, Karpuz içerisinde bulundurduğu yüksek miktar potasyum sebebiyle tüketilmesi gerektiğinden fazlaca tüketilmesi kalp sorunlarına neden olabilmektedir.

Bu rahatsızlıklar kalp ritminde artış, kalp zayıflığı, nabız da yavaşlama ve ritim bozukluklarıdır. Diyabet sorunlarına neden olabilir. Özellikle insülin direnci olan bireylerde kan şekeri yükseldiği için kan şekeri kan içerisinde bulunmaktadır. Karpuz içerisinde bulunan yüksek şeker oranı ile ani kan şekeri artışına neden olarak diyabet hastaları için olumsuz etkilere sebep olabilmektedir.

Bağırsak sorunlarına neden olabilir. Karpuz likopen bakımından zengin bir besindir. Bu nedenle fazla oranla karpuz tüketmek mide bulantısı, şişkinlik, gaz ve ishal gibi mide sorunlarına neden olabilmektedir. Karpuz alerji belirtilerinden bir kaçı olan bu belirtiler aynı zamanda sindirim sistemi hastalıklarına neden olabilmektedir.

Tansiyon sorunlarına neden olabilir. Eğer düşük tansiyon problemi olan kişiler karpuz tüketimini abartırlar ise karpuzun da tansiyon düşürücü etkisiyle birlikte olumsuz sonuçlara beden olabileceği unutulmamalıdır.  Karpuz bazı kişilerde alerji rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Özellikle salatalık, lateks ve havuç alerjisi bulunan kişilerde karpuz alerjisine yatkınlık görülebilmektedir. Gebelik Sorunları: Özellikle hamile bayanlarda anı kan şekeri yükselmesi ve gaz sorununa neden olduğu için az tüketilmesi gereken bir besindir.

Karpuz Alerjisi Tedavisi Nasıl Olur?

Karpuz alerji belirtileri görülen kişiler ilk önce bir uzman doktor yardımı almaları gerekmektedir. Uzman doktorun tavsiyesi ile birlikte antihistaminik krem ve ilaç tedavisi ile birlikte alerji belirtilerini en aza indirmek mümkündür. Bunun haricinde basit değil de ciddi reaksiyonlar görülürse uzman doktor tarafından epinefrin enjeksiyon tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Karpuz alerjisi belirtilerini taşıyan veya bu tanı konmuş kişilerin karpuz tüketimi konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir. Özellikle çocuklarda görülen karpuz alerjisi oldukça sık bir durumdur. Bu yüzden ebeveynlerin bebek veya çocukları göz kontrolünde tutmaları gerekmektedir.

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 0,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle

Ruby

selamlar,
bu konu cok guzel