Bebeklerde Alerji
Besin alerjileri bağışıklık sisteminin kendisine zararlı gördüğü maddeyi algılaması sonucu algılayıp tepki göstermesi halidir. Besin alerjileri bebeklikle başlayıp hatta anne karnında başlayıp görülür. Ailede en az bir kişide alerji durumu yaşayan her bebekte bunun görülme olasılığı %20 oranlarındadır. Bebekler alerji olduğunda çok çabuk tepki verir bu sebeple durumu müdahale edilmesi de çabuk olur. Önemli olan bebeğinin ebeveynin dikkatidir. Çocuklarda yumurta alerjisi de bebeklikle başlar.
Bebeklerde yumurta alerjisi nasıl anlaşılır, yumurta alerjisi genellikle, yumurta yedirildikten hemen sonra ya da birkaç saat geçtikten sonra anlaşılır. Yumurtanın faydalarını bilmeyen yoktur. Ancak bazı bebeklerde yumurtanın sarısı ya da beyazı alerjik yapabiliyor. Bunun içinde mutlaka uzmana gitmek gerekiyor.
Çocukların düzenli düzgün gelişimi için gıda alerjisinin ve egzamanın nedeninin anlaşılması için 1-2 aylıktan itibaren ciltten alerji testi güvenle yapılabilmekte ve doğru sonuç vermekte olduğu bilinmektedir. Astım ve alerjik nezle belirtileri olanlarda ciltten alerji testi 1 yaşından sonra ve genelde 2 yaşından sonra yapılması tercih edilir fakat astım ve alerjik nezlenin belirtileri çok fazla ise 1 yaşından sonra yapılabilir.
Bebeklerde oluşan kızarıklıkların birçok sebebi olabilir. Bu kızarıklıklar bebekte nefes darlığı, kaşıntı ve ateş gibi etkenlere yol açabilmektedir. Bu gibi durumlarda mutlaka erken teşhis ve tedavi önem taşır. Kızarıklık bebek doğduktan 3 ay sonra görülmeye başlanır. Bu kızarıklar bebeğin bacaklarında, kolunda ve boynunda görülebilir.
Bebeklerde astım görüldüğünde mutlaka bulundukları ortam da hijyen kurallarına dikkat edilmelidir. Ayrıca kimyasal içerikli ilaç kullanımından kaçınılmalı bitkisel tedavi yöntemleri kullanılmalıdır. Bunun için adaçayı, limon ve bal karışımı kullanılabilir. Düzenli kullanım sonucunda etkisi görülecektir.
Alerji, vücudun herhangi bir besine karşı verdiği tepkidir. Bu hem çocuklarda hem de yetişkinlerde olabilecek bir rahatsızlıktır. Bu alerjilerden ise en önemli ve en dikkat edilmesi gerekenlerden biri süt alerjisidir. Süt alerjisi oluşumuna neden etken ve tedavi yöntemleri nelerdir?
Egzama cilt üzerinde meydana gelen alerjik reaksiyonlar sonucu oluşan kızarıklıklardır ve ortalama olarak da 6 – 24 aylık bebeklerde egzama görülme ihtimali daha yüksektir. Fakat anne sütü ile beslenen bebeklerde bu ihtimal anne sütü ile beslenmeyenlere göre düşüktür.
Bebeklerde bazı besin öğeleri alerji yapabilmektedir. Bundan dolayı alerji yapan besin öğeleri bebeklere verilmemeli ve mutlaka uzman bir doktordan besin takviyesi tavsiyesi alınmalıdır. Ayrıca alerji bebeğin vücudunda kabarmalara yol açabilmektedir.
Yediğimiz yiyecekler her türlü yollardan bizlere bulaşabilmektedir. Yetişkinlerde bile ciddi alerjilere neden olabilirken bebeklerde gıda alerjisi daha çok olması gayet doğal bir şeydir. Çünkü bebeklerin savunma mekanizması yetişkinlere göre çok daha zayıftır.
Antibiyotik alerjisi genel olarak penisilin ağırlıklıdır. Penisilin birçok rahatsızlığa çözüm olabildiği gibi bazı insanlarda alerjik reaksiyon göstermektedir. İçerisinde düşük toksit madde birçok yan etkiye neden olmaktadır. Bazı durumlarda bu alerjik reaksiyonlar ciddi boyutta olup, hayati önem taşımaktadır.
Bebeklerde yüzde kızarıklık nedenleri birçok faktöre bağlı olabilir. Besinlerden kaynaklı olabildiği gibi anne sütünden de yüzde kızarıklık meydana gelebilir. Tedavisi için uzman bir doktordan destek alınması gerekir. Bu kızarıklar bebeğin yüzünde kırmızı kabarcıklar oluşmasına neden olur
Bebeklerde zaman içerisinde alerjik döküntüler görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda bebeğin beslenmesine dikkat edilmeli ve alerjinin nedeni araştırılmalıdır. Ayrıca mutlaka uzman doktordan da destek alınmalıdır.