"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Küf Mantarı Alerjisi Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Küf mantarı adından anlaşıldığı gibi küf yapan binlerce mantarın bir araya gelmesiyle oluşan mantarlar topluluğudur. İnsanlar üzerindeki en önemli olumsuz etkisi küf mantarı alerjisidir. Sizde bu sorunlarla karşı karşı kalırsanız alanında uzman doktor ve hekimden destek alabilirsiniz.

Küf Mantarı Nedir?

Bir takım mantarların oluşturduğu mantar grubuna küf mantarı adını veriyoruz. Peki, nedir bu küf mantarının özelliği? Küf mantarı rutubetli, güneş görmeyen, nemi fazla ve karanlık ortamda üremelerini kolaylıkla sağlarlar.

Bu küf mantarları birleşerek önce sporları, sporlar ise nemi fazla ve rutubetli ortamda birleşerek küfleri oluştururlar. Bu mantarlar topluluğunun insanlık için olumlu ve olumsuz yanları bulunmaktadır. Olumlu yanlarından bahsedecek olursak atıkları çürüterek doğaya katkıda bulunarak bir nevi geri dönüşüme katkıda bulunmaktadır.

Ayrıca küf mantarı birçok ilacın -penisilin- , vitaminlerin, enzim ve antibiyotiklerin üretiminde kullanılır. Sirke yapımında da kullanılmaktadır. Olumsuz yanları is küf mantarı bir parazittir. Bunun anlamı bir canlıya bağımlı olarak bedenine yerleşen ve o canlıya zarar vererek besinlerinden yararlanan bir mikroptur.

Bununla birlikte birçok alerjik reaksiyonlara, hastalıklara sebep olabilir. Bu küf mantarlarının oluşturduğu küf her mevsimde her ortamda her saniye rastlamanız mümkündür. Kokusu çok uzak mesafelerden duyulabilmekte ve kendine has bir kokusu bulunmaktadır. Daha çok sonbahar ve ilkbahar aylarında görülmektedir.

Küf Mantarı Alerjisi Nedir?

Küf mantarı alerjisini anlamak için öncelikle alerjinin ne demek olduğunu bilmemiz gerekiyor. Bağuışıklık sistemi vücudumuza çeşitli yollarla(ağız, burun bağırsaklar veya deri) giren vücuda zararlı ve yabancı olan maddeye karşı vücut sağlığımızı korumak için bir direnç gösterir.

Bu direnç karşısında bağışıklık siteminin, vücudumuza karşı gösterdiği farklı reaksiyonlara alerji denir. Her alerji sonrası vücudun verdiği tepki farklıdır. Küf mantarı alerjisine ise genelde nefes yolu ile küf mantarlarının küçük parçaları olan sporların vücuda girmesiyle başlar.

Oluşan bu eylemin sonucunda vücudun gösterdiği alerjik reaksiyona küf mantarı denir. Küf mantarı alerjisinin bir diğer adı ‘hasta bina sendromudur. Küf mantarları genelde eski bakımsız binalarda bulunduğu için o binada yaşayan bireyler de daha fazla görülmektedir.

Çok soğuk ve çok sıcak ortamlarda üremesi zorlaştığından dolayı bu tür ortamlarda küf mantarı alerjisine yakalanma oranı düşüktür. Her küf ve küf mantarı alerjiye sebep olmamaktadır bazı küf mantarları alerjiye sebep olduğu bilinmektedir. Herhangi bir yaşa ve irsi sebeplere bağlı olmayan küf mantarı alerjisi sıcak ve nemli ortamlarda daha çok görülmektedir.

Küf Mantarı Alerjisi Belirtileri ve Kullanılan Tedavi Yöntemleri

Küf alerjisinden normal alerjiye benzeyen reaksiyonlarla karışılmaktadır.

  • Gözlerde sulanma
  • Kaşıntı
  • Burun akıntısı
  • Hapşırma ve öksürük

Bir soğuk algınlığıyla aynı reaksiyonu gösteren küf mantarı alerjisi, dikkat edilmezse bir çok hastalığa çevirebilir. Bunlardan en önemlisi astımdır. Astım haricinde bir çok hastalığa kağı aralayan küf mantarı alerjisi aşağıdaki hastalıklara çevirebilmektedir.

  • Artrit
  • Poliartrit
  • Artroz
  • Mukoza tahribatı
  • Karaciğer tahribatı
  • Göz hastalıkları
  • Nefes darlığı
  • Sinir sistemi rahatsızlıklar

Özellikle rutubetli ve nemli ortamlarda yaşayan bireyler bu belirtilere denk geldiği anda uzman bir doktora görünmeleri gerekmektedir. Doktorun yaptığı fiziksel muayene, kan ve deri testlerinin sonucunda küfe alerjisinin olup olmadığı belirlenir.

Eğer küfe karşı alerjiniz olduğu tespit edilirse hemen ilaç tedavisine başlanması gerekmektedir. Sadece ilaç tedavisi işe yaramaya bilir çünkü sizi alerji yapan sebeplerin bulunup bunun üzerine çalışmalar yapılması ve bu ortamdan uzaklaştırıp hayatınızda değiştirecek bazı adımların atılması gerekmektedir.

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (7 votes, average: 0,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle