"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerjik Astım Nedir, Belirtileri, Çeşitleri ve Tedavisi Nedir?

Sabaha doğru uykudan uyandıracak kadar rahatsız eden inatçı bir öksürük ve nefes alıp verirken hırıltı sesi duyuluyorsa alerjik astımınız olabilir. Bu gibi durumlarda hemen uzman doktora giderek gerekli kontrolleri yaptırarak tedavi yoluna gitmeniz gerekmektedir.

Alerjik Astım

Alerjik astım nedir? Dünyada yaklaşık olarak 300 milyon kişiyi etkilediği tahmin edilen alerjik astım önemli bir sağlık problemidir. Fakat alerjik astım, doğru tedavi edildiği zaman kontrol altına alınabilmektedir. Astım nedir? Alerjik astımda solunum yolları alerjenlere karşı duyarlılık göstermektedir.

Bu duyarlılık sebebiyle kişi alerjenlere maruz kaldığınızda öksürük krizi, nefes darlığı, hırıltılı nefes alıp verme, hızlı nefes alıp verme, göğüs üzerinde baskı hissi gibi astım (alerjik ya da değil) belirtileri ile karşı karşıya kalır. Alerjenler, akciğerde bronşların spazm şeklinde kasılmasına sebep olmaktadır.

Ayrıca alerjenler solunum yolları iltihaplanmasına da sebep olarak, kalın bir mukus tabakası ile solunum yolları kaplanır. Astım ataklar (krizler) halinde gelen bir rahatsızlık olup, kişinin hava yollarının daralmasına sebep olur. Kişiler ataklar haricinde kendisini iyi hisseder. Kişinin hava yollarında mikrobik olma yan bir iltihap bulunmaktadır.

Bu yüzden hava yolu duvarı şiş ve ödemli bir şekildedir. Hava yollarının bu şekilde olması akciğerlerin uyaranlara aşırı duyarlı olmasına sebep olmaktadır. Duman, toz, koku gibi alerjenlerden kaynaklı kişilerde öksürük, nefes darlığı ve göğüste baskı hissi gibi durumlar ortaya çıkar.

Alerjik astım tanısının koyulabilmesi için öncelikle hastanın şikayetleri astım alerji doktorları tarafından dinlenir ve astım olup olmadığına ve astımın alerjik ya da alerjik olmayan astım çeşitlerinden hangisine sahip olduğuna astım ve alerji doktorları karar verir.

Alerjik Astım Belirtileri Nelerdir?

Alerjik astım belirtileri ile alerjik olmayan astım belirtileri benzerlik gösterebilir. Belirtileri şöyle sıralayabiliriz:

  • Öksürük: Alerjik astım belirtilerinde çok sık yaşanmaktadır. Alerjen maddenin solunması halinde hasta öksürmeye başlayabilir. Bu öksürükler daha çok kuru öksürük şeklindedir. Bazen saatlerce öksürükleri sürebilir. Alerjen ortamdan uzaklaştırıldığında öksürük geçmeye başlar.
  • Nefes Darlığı: Alerjik astım ve alerjik olmayan astım özellikle toz, polen ya da herhangi bir koku solunduğu zaman solunum yollarının etrafındaki doku kasları daralır ve nefes darlığı yaşarlar.
  • Hapşırma: Kişilerin alerjik astımı tetikleyen herhangi bir maddeyi solunması halinde hapşırma hemen görülmektedir. Hapşırmalar, kesintisiz olarak ve uzun bir zaman boyunca sürer.
  • Hızlı Nefes Alıp Verme: Doğru şekilde yapılamayan solunum işlemi, nabızda ve kalp atışlarında farklılıklar yaşanmasına neden olmaktadır. Alerjen madde ile etkileşimde oluşan hızlı nefes alıp verme, alerjen maddeden uzaklaşmak ya da açık havaya çıkmak ile düzelebilir.
  • Göğüs Sıkışması: Hastanın göğüs bölgesinde baskı ve sıkışma alerjen maddenin solunması ile görülebilir.
  • Akıntısı: Hastanın polen, küf vb. alerjenler ile teması sonucunda burun akıntısı görülmektedir.
  • Hırıltı: Bronşların tıkanmasına sonucu alerjik astımda, tıkanıklık ve hırıltı meydana gelmektedir.

Astım Çeşitleri Nelerdir Ve Nasıl Tedavi Edilir?

Astım; alerjik olmayan astım ve alerjik astım olmak üzere 2`ye ayrılır. Alerjik astım olmayan astım genellikle iltihapların sebep olduğu bir astım çeşidi olarak bilinmektedir. Alerjik astım olmayan orta yaşlı kişilerde daha çok görülür. Kişilerde atakları daha uzun süre sürmektedir. Çoğu zaman alerjik astım olmayan bu kişiler acil servise gitmek zorunda kalabilir.

Alerjik astım ise, en fazla görülen bir astım çeşidi olup, genellikle çocuklarda görülmektedir. Astım atakları ise daha kısa sürmekte ve tedavisi kolaydır. Fakat nefes darlığı şiddetli bir şekilde görülmektedir. Genellikle kalıtım yoluyla kişilerde görülmektedir. Alerjik astım tanısının koyulabilmesi için öncelikle hastanın şikâyeti astım alerji doktorları tarafından dinlenir ve astım olup olmadığına ve astımın alerjik ya da alerjik olmayan astım çeşitlerinden hangisine sahip olduğuna astım ve alerji doktorları karar verir.

Alerjik astım tanısında astım ve alerji uzmanı tarafından bazı testler yaptırılır. Bu testler sonucu doktor teşhis koymaya çalışır. Alerjik astım ve alerji tedavisinde kullanılabilecek olan ilaçlar; Uyku getirmeyen burun alerji ilaçları ve spreyleri, tuzlu durulama ve dekonjestan (kan toplanmasını gideren ilaç) burun spreyi, anti iltihap ilaçlar, nazal steroid spreyler ve daha güçlü antihistaminikler doktor kontrolünde kullanılmaktadır.

Bu yöntemlerin ve ilaçların hiç biri tedavi de etkili olmadıysa, doktor alerjik astıma sebep olan alerjen türüne göre, alerjik astım aşısı yapabilir. Fakat bu alerjik astım aşısı sadece doktor kontrolünde yaptırılmalıdır. Bu astım alerji iğnesi uygulaması diğer tedavi yöntemleri başarısız olursa uygulanmaktadır. Ayrıca 3 yaşından sonra başlanan dilaltı aşısı da astım alerji tedavisinde kullanılır. Günümüzde en iyi astım alerji doktoru bulmak artık çok kolaylaşmıştır. Bu sayede tedavi daha güvenilir bir şekilde yapılmaktadır.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle