"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Hamilelikte Alerji Belirtileri, Tedavisi ve Çözüm Yöntemleri

Hamilelikte karşılaşılan alerjik astım gibi durumlar, özellikle bahar aylarında ortaya çıkan polen, toz gibi alerjen maddelerden kaynaklanır ve hekim kontrolü dahilinde hamilelikte alerji tedavisi mümkündür.

Hamilelikte Ortaya Çıkan Alerji Nedenleri ve Alerji Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte alerji nedenleri, 20 ile 65 yaş arası insanların sıklıkla karşılaştığı, çoğunlukla bahar aylarında, çiçeklerin döllenmesi sonucu ortaya çıkan polen, toz, kedi ve köpek tüylerinin sebep olduğu astım ile aynıdır. Fakat hamilelerde bu durumun nasıl seyredeceği net olarak bilinemez. Kontrol altında tutulmayan astım şikayetleri, hamilelerde düşük yapma riskini ya da erken doğumu tetikleyebilir. Bu yüzden gebelikte alerji tedavisi sırasında, alanında uzman hekim ile kadın doğum hekiminin  tedaviyi birlikte sürdürmesi gerekir.

 Alerji nedenleri ( toz, polen, kedi, köpek ve kuş tüyü gibi…) ortadan kaldırılmalıdır. Hamilelikte alerji ilacı kullanımı, hekim önerisi dışına çıkmadan ve  kişinin kendisini koruma altına alarak bu süreci sorunsuz bir şekilde tamamlaması için yardımcı olacaktır. Hamilelerde astım krizinin şiddeti net olarak bilinemediği için, aspirin kullanımı, yorucu aktiviteler ve sigara kullanımı gibi durumların atağı arttıracağı bilinmeli, bu durumlardan uzak durulmalıdır.

Hamilelikte Alerji İçin Çözüm Yolları Nelerdir?

  • Bilinen alerji nedenleri ortadan kaldırılarak, anne adayı kendisini koruma altına almalı.
  • Hekimin önerdiği alerji ilaçları düzenli olarak kullanılmalı.
  • Kişi, sigara kullanımından kesinlikle uzak durmalı ve içilen alanlarda asla bulunmamalı.
  • Anne adayı grip ve soğuk algınlığı gibi viral enfeksiyonlardan korunmalı. Hekim bilgisi dahilinde grip aşısının hamilelikte kullanımı

Gebelik öncesinde kullanıldığı gibi, hamilelikteki astım tedavisi için de, solunum, oral ve enjeksiyon yoluyla uygulanan ilaçlar rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Gebelikte Karşılaşılan Astımın Tedavi Yöntemleri

 Gebelikte alerji ilacı kullanımı, branş doktorunun ve kadın doğumcunun kontrolü dahilinde mümkün ve sorunsuzdur. Önerilen tedaviler uygulanmadığı ya da alerji durumu iyi takip edilmediği durumlarda, erken bebek ölümleri, düşük gibi istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.

Kişinin hamile kalmadan önce mevcut olan alerjik astım nedenleri, gebelikte alerji nedenleri ile aynı olduğu için, daha önce başlanmış olan tedaviye aynen devam edilebilir. Akciğer uzman hekimleri, hamilelerde kullanılan astım ilaçlarının, gebeliğin ilk 3 ayını kapsayan zaman dilimi de dahil olmak üzere, herhangi bir sorun teşkil etmediğini ortaya koymuştur.

Gebelik öncesinde kullanıldığı gibi, hamilelikteki astım tedavisi için de, solunum, oral ve enjeksiyon yoluyla uygulanan ilaçlar rahatlıkla kullanılabilmektedir. Hamilelerde kullanılan ilaç dozları, diğer tedavilerde olduğu gibi, sorunu kontrol altında tutabilecek minimal düzeyde tutulmaktadır.

 Hamilelerde ortaya çıkan alerjik nezle gibi sağlık sorunları, 4 günü aşmamışsa herhangi bir tedavi gerektirmez. Eğer hastalık kendiliğinden geçmemiş ve süresi uzamışsa, tedavisi için hekim kontrolünde önerilen ilaçlar kullanılabilmektedir. Astım tedavisi süresince kullanılan ilaçlar, emzirme dönemi boyunca da güvenle kullanılabilir. Hamilelerde şiddeti azalan yada artan astım atakları, gebelik sonrasında 3 ay içerisinde normal seyrine dönmektedir.

Gebelikte Başka Hangi Alerjik Durumlar İle Karşılaşılabilir?

  • Gebelik Ürtikeri: Gebeliğin son dönemlerinde ortaya çıkan bir alerji  Genetik yatkınlık sebebiyle, çoğunlukla ilk gebeliğini yaşayan kişilerde görülür. Bebek için herhangi bir sorun yaratmaz. Alerji belirtileri göbek çevresinde kaşıntı, döküntü ve kızarıklık olarak başlar, bacaklara doğru yayılır. Tedavisi için kortizonlu kremler ve karbonatlı suyla yapılan banyolar önerilmektedir.
  • Ürtiker ve Anjioödem: Ürtiker, cildin üst tabakasında ortaya çıkan kaşıntı ve kabarıklık gibi durumlarla seyreden yuvarlak döküntülü bir cilt alerjisidir. Bu durumun, cildin daha derin tabakasına inmesi anjioödem olarak isimlendirilir. Tedavisi için hekimin önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Parfüm, kokulu kremler gibi alerji tetikleyici maddelerden uzak durulmalıdır.
  • Alerjik Rinit: Alerjik nezle olarak da adlandırılan bu durum, burun mukozasının iltihaplanmasıdır. Polen, ev tozu, kedi, köpek ve kuş tüyleri, alerji yatkınlığı olan anne adaylarının rahatsızlığını tetikleyeceği için, bu maddelerden uzak durulmalıdır.
  • Gebelikte İlaç Alerjisi: Gebelik, anne ve bebek sağlığı açısından oldukça riskli bir durumdur. Bu yüzden tüm doktorlar, hamilelikte ilaç kullanımını minimum düzeye indirir. Kişinin hamilelik öncesinde karşılaştığı bir ilaç alerjisi durumu varsa, mevcut ilacı hekimine mutlaka söylemesi ve kullanmaması gerekir.

Hamilelerde ortaya çıkan alerjik nezle gibi sağlık sorunları, 4 günü aşmamışsa herhangi bir tedavi gerektirmez.

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle