"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerji Çeşitleri Nelerdir, Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi Nelerdir?

Alerji durumu, etkilediği bölgeye ve etken maddeye göre çeşitlilik göstermektedir. Yazımızda, alerji nedir? Alerji çeşitleri ve tedavisi konularına yer vererek, bu konuda farkındalık yaratmak istiyoruz. Çünkü ihmale gelmeyecek kadar tehlikeli bir durumdur.

Alerji Nedir?

Alerji kalıtsal bir durum olabileceği gibi, çevresel faktörlerinde etkisiyle gerçekleşebilir. Alerji; polen, toz ya da başka çeşitli maddelerin vücuda girmesiyle, bağışıklık sisteminin bu maddeleri vücut için tehlikeli görüp tepkime göstermesi durumudur.

Halk arasında en çok bilinen kızarıklık ve kaşıntı belirtileri, diğerleri arasında en masumudur. Alerji durumunun annede var olması, çocuk için önemli derecede tehlike yaratır. Anneden gelen genlerin varlığı, tüm alerji çeşitleri için etkilidir.

Alerji Çeşitleri Nelerdir?

  • Deri alerjisi,
  • Alerjik rinit,
  • Besin alerjisi,
  • Alerjik astım,
  • Kurdeşen,
  • Atopik dermatit,
  • Arı Sokması,
  • Anafilaksi    olmak üzere 8 grupta incelenir.

Her bir alerji çeşidi, benzer belirtileri gösterebilir. Önemli sonuçlar doğuran alerji çeşitleri ve belirtileri, ciddiye alınmaz ve müdahale edilmezse, ölümle sonuçlanabilir. Halk arasında en çok bilinen kızarıklık ve kaşıntı belirtileri, diğerleri arasında en masumudur.

Alerji durumunun annede var olması, çocuk için önemli derecede tehlike yaratır. Anneden gelen genlerin varlığı, tüm alerji çeşitleri için etkilidir. Mevcut alerji, hem annede hem babada varsa, risk ilk duruma göre daha fazladır.

Alerji çeşitleri nelerdir diye düşündüğümüzde, sanıyorum ki herkesin aklına bahsedeceğimiz kadarı gelmeyecektir. Maalesef başımıza gelmediği sürece çok azını biliyor ve ciddiyetini farkında olmayabiliyoruz. Bu yüzden yazımızda, alerji çeşitleri konusuna detaylı olarak yer veriyoruz.

Alerji Çeşitleri ve Tedavileri

Deri alerjisi: Alerji çeşitleri arasında en yaygın olanıdır ve 2 şekilde incelenir. Birincisi, kozmetik ürünlerin ya da metal gibi kimyasalların cilde temas etmesi durumunda, ciltte oluşan kızarıklık, kabarıklık ve kaşıntı belirtileri gösteren durumdur.

Diğeri, antibiyotikler gibi ilaç kullanımına bağlı gelişen alerjik reaksiyonlardır. Çoğunlukla belirtileri arasında ürtiker vardır. Cilt çok hassas bir doku olduğu için, neyin alerji yapacağını önceden bilemeyebiliriz. Bazı ürünleri kullandığımız sırada durumu fark ederiz.

Böyle bir sorun karşısında, farklı tedavi çeşitleri öne sürmek yerine, mutlaka bir doktor kontrolünde ilaç kullanılması gerekir. Alerjinin görülmesiyle birlikte, alerjen maddeyi vücudunuzdan uzaklaştırmalısınız.

Alerjik Rinit: Burun içi iltihaplanmasının, alerjik sebeplerden dolayı oluşmasıdır. Belirtileri arasında, burun salgısı yoğunluğu nedeniyle burun akıntısı, hapşırık ve burun tıkanıklığı mevcuttur. Gözlerde ve burunda kaşıntı belirtileri ile devam edebilen bir durumdur.

Özellikle bahar aylarındaki polenler nedeniyle ortaya çıkar. Tanı, hekim tarafından hastanın şikayetleri göz önünde bulundurularak, bu şikayetlerin hangi zamanlarda ortaya çıktığı sorgulanarak koyulur. Tedavisi yine hekim tarafından önerilen ilaçlar ile gerçekleşir. Bu kişilerin alerjiye sebep olan maddelerden uzak durmaları gerekir.

Besin Alerjisi: Gıdalar içerisinde bulunan proteinlere karşı, vücudun antikor oluşturmasından dolayı ortaya çıkar. Mide ağrısı, bulantı-kusma, ishal, nefes darlığı gibi belirtileri gösterir. Diğer alerji çeşitleri gibi tedavisi mümkün değildir. Alerjen gıdanın tüketilmemesi gerekir.

Alerjik Astım: Solunum sisteminin, genetik faktörlerin etkisiyle, mikrobik olmayan iltihabı nedeniyle fazla bronş duyarlılığı göstermesidir. Hırıltı, öksürük, nefes darlığı belirtilerini gösterir. Alerji çeşitleri arasında 2. en çok tehlike yaratan alerjik astımdır. Hekim istemine uygun tedavi uygulanmalı ve alerjiye neden olan faktörlerden uzak durulmalıdır. Tedavi ile şikayetler azalır, nadiren tamamen ortadan kalktığı görülmüştür.

Kurdeşen: İnsan vücudunda, balık ve diğer deniz mahsulleri, çilek, mantar gibi bazı maddelere karşı vücudun pul pul dökülmesidir. Özellikle sıcak ortam hastalığı tetikler. Hekim önerisi ile kullanılan ilaçlar ve merhemler, şikayetleri azaltmaya yardımcı olacaktır. Fakat tamamen iyileşme görülmemiştir.

Atopik Dermatit: Kızarıklık, kaşıntı gibi belirtilerle ortaya çıkan, genellikle 6 ay-2 yaş arası çocuklarda görülen, tedavisi yapılmaz ya da eksik yapılırsa alerjik rinit ve astıma neden olabilen alerji çeşitleri arasındadır. Bu yaş grubu çocuklar için oldukça tehlikelidir. Hekim önerisiyle verilen ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.

Arı Sokması: Bilindiği gibi arı sokması sonucunda vücutta kızarıklık ve kabarıklık oluşur ve bir süre sonra kendiliğinden geçer. Bazı kişiler için durum bu kadar basit değildir. Arı sokması, anafilaksiye neden olup ölümle sonuçlanabilir. Bu kişiler için zaman çok önemlidir. Çok kısa bir sürede hastaneye yetiştirilip gerekli müdahalelerin yapılması önemlidir.

Anafilaksi: Alerji çeşitleri arasında 1. derecede ölümcül tehlikeye neden olan bir alerji durumudur. Arı sokması, ilaçlar, gıdalar, aşılar sonucu ortaya çıkabilir. Nefes darlığı hatta nefes almada güçlük şikayetleri başlar. Acil müdahale gerektiren bir durumdur. Aksi halde ölümle sonuçlanabilir.

Alerjik durumlar önemli sonuçlar doğurabileceği için, mutlaka hekim kontrolünde müdahale yapılması uygundur.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle