"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerji Aşısının Yan Etkileri ve Tedavi Süreci

Alerji tedavisinde etkili olarak kullanılan alerji aşısı bazı kişilerde yan etki yapabilir. Mide bulantısı, aşı yapılan bölgede kızarıklıklar ve burun tıkanıklığı gibi yan etkiler görülebilmektedir. Ayrıca nefes almada zorluk gibi etkiler de görülür. Bu etkiler doğrultusunda doktorunuzdan destek alabilirsiniz.

 Alerji Belirtileri Ve Sonrası İçin Teşhis Yöntemleri Nelerdir

Herkesin bildiği gibi alerji; kişinin vücudunun zararlı olmayan toz veya maddelere fazla reaksiyon göstermesi neticesinde alerji durumu görünmektedir. Genel olarak halk arasında bilinen ilk ve tek belirtisi hapşırık olsa da aslında birçok belirtisi bulunan alerji teşhis konulmadığı zaman ve tedavisi yapılmadığı zaman kişinin hayat standartlarını düşürecek duruma kadar gelebilir. Bu yüzden alerji belirtilerini çok iyi bilmeli ve bu doğrultuda bir uzmana danışmalıyız. Alerji belirtileri olarak;

  • Kuru öksürük
  • Bahar ve yaz aylarında sürekli nezle veya grip hali gibi belirtiler
  • Gözlerde yaşarma göz kızarıklığı
  • Sürekli burun akıntısı
  • Ciğerlerde yanma hissi
  • Burun ve damakta kaşıntı isteği
  • Cilt alerjilerinde ciltte kızarıklık ve döküntü gibi durumlar en belirgin belirtileri arasında yer almaktadır.

Bu belirtileri yaşayan hasta uzmana başvurduğu zaman uzman en uygun olarak alerji testi yapmayı uygun görmektedir. Yapılan alerji testi sonrası kişinin durumuna bağlı olarak alerji ilaçları veya alerji aşısı yine uzmanın önerisi ile yapılmaktadır.

Hastanın şikayetleri sonrası uzmanın teşhis koyması üzerine tedavisi başlayan alerji hastalığı için; uzman ilaç tedavisi yada alerji aşısı uygun görmektedir. Alerji aşısının faydaları olduğu kadar aşının zararları ve yan etkileri de bulunmaktadır.

Alerji Aşısı Yan Etkileri Nelerdir

  • Mide bulantısı
  • Kısa süreli baş dönmesi
  • Alerji aşısı yapılan bölgede şişlik, kızarıklık, yanma ve su toplama
  • Burun tıkanıklığı
  • Nefes almada zorluk gibi yan etkiler gösterebilir.

Alerji durumlarında yapılacak olan aşı bir uzman tarafından yapılması veya uzman kontrolünde yapılması çok önem teşkil eder.

Alerji Aşı Tedavisi Ve Etki Süreci

Alerji aşısı yapılmasının en önemli nedenleri arasında kişinin belirli maddelere bağlı reaksiyon göstermesini azaltmak ve tedavisi olan kişinin rahatlamasını sağlamaktır. Alerji aşısı tedavisi yapılan kişi hastane yatışı yapılmaz ve kişi aşı sonrası kısa zaman içine kişi rutin yaşamına  kaldığı yerden devam edebilir. Alerji hastalıklarında sıkça başvurulan bu yöntem ile kişi kısa zamanda alerji sorunlarını bir süreliğine hafifletir ve rahat bir yaşam sürebilir. Alerji aşısı yapmak önemli olan teşhis konulmasıdır.

Özellikle;

  • Alerjik rinit
  • Bronşit astım
  • Göz alerjisi
  • Gıda alerjisi olan kişilere uygun görülen bir tedavi yöntemi olması ile bilinmektedir.

Bu teşhisler sonrası uzman kişinin özellikle bahar aylarında rahatlaması ve bahar aylarını daha rahat atlatması için alerji aşısı yapmayı uygun görmektedir. En başta da belirtildiği gibi bu aşıyı ya bir sağlık görevlisi yada teşhis koymuş olan uzman hekiminiz tarafından yapılması uygun olmaktadır.

Alerji aşısı normal aşılar gibi bir seferde yapılan bir aşı olmamakta ve kişi uzmanın belirlemiş olduğu aralıklar içinde aşı tedavisi tam olarak yapılması gerekmektedir. Kişiye yapılan tedavi sürecinde aşı en az dozdan en çok doz aralığına kadar her hafta belirli aralıklar içinde aşıya tabi tutulur ve 4 ay gibi bir sürede aşı periyodu tamamlanmış olacaktır.

Aşı Ne Zaman Etki Etmeye Başlar?

Birçok kişi alerji aşısı yaptırmakta ve bu sayede daha yüksek bir yaşam tarzı yaşamaya hak kazanmaktadır. Fakat kişi aşı yaptırmaya başladığı andan itibaren ilk akına gelen ise; alerji aşısı ne zaman etkisini gösterir?

Sorusu olmaktadır. Öncelikle belirtmek isteriz ki alerji aşısı tedavisi sürecinde sabırlı olmakta fayda vardır. Kişiden kişiye değişiklik gösterse de aşı etkisini 3 hafta gibi bir süreçte göstermeye başlayacaktır. Fakat aşı sonrası yukarıda bahsedilen yan etkileri yaşayabilirsiniz. Bu durumda uzmana danışmanızda fayda bulunmaktadır.

 

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle