Alerji İğnesi : Nedir, Kimlere Yapılır, Adları Nelerdir?
Alerji iğnesi alerjiden kaynaklı şikayeti olan herkese uygulanabilmektedir. Bu aşı doktor kontrolünde yapılmalıdır. Ayrıca kanser hastası, astım rahatsızlığı olan kişiler için güvenli değildir. Alerji iğnesi ilaç tedavisinin etkili olmadığı anlarda yapılır. İğne kişinin alerjisi olduğu şeye göre de değişkenlik gösterir.
İçindekiler
- Alerji İğnesi Nedir
- Alerji İğnesi Kimlere Yapılır?
- Hamilelerde Aşı Tedavisi Yapılır mı?
- Aşı Tedavisinin Faydaları Nelerdir?
- Aşı Tedavi Süreci Nasıldır?
- Aşı Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?
- Alerjik Aşılar Nasıl Muhafaza Edilmeli?
- Aşı Tedavisinin Etkisi Ne Zaman Başlar?
- Astımlı Çocuklara Aşı Tedavisi Neden Yapılır?
- Alerji Aşısı Adları Nelerdir?
- Diğer Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar
Alerji İğnesi Nedir
Uzun yıllardır ülkemizde, Avrupa ve Amerika’da aktif bir şekilde kullanılan bir tedavi biçimi olan alerji iğneleri veya alerji aşıları (allergivaksinasjon) kullanılmaktadır. Alerjini şiddetini ve sıklığını azaltmak veya tamamen ortadan kaldırabilmek için başvurulan bir yöntemdir.
İmmünolojik etki mekanizmaları çoğu bilimsel araştırmada gösterilmiştir. Alerjenlere karşı bir duyarsızlaştırma kürü yani özel bağışıklık tedavisi olarak da tanımlanabilir. Kısaca düşük dozdaki alerjen özlerinin deri altına iğne ile geçirilmesidir.
Kortizon enjeksiyonları sadece ciddi semptomlarda acil tedavi gerektiğinde ve diğer yöntemler kullanılıp sonuç elde edilemediğinde başvurulan bir durumda kullanılmaktadır. Bu yüzden alerji aşısı ile aynı değildir.
Alerji İğnesi Kimlere Yapılır?
Kalp, kontrol edilemeyen astım, kanser hastaları gibi ciddi hastaların yapması güvenli görülmemektedir. Her hasta için uygun bir tedavi yöntemi değildir ve altı yaşından küçük çocuklara yapılması da doğru değildir. Temel olarak alerjik nezle, alerjik astım, göz alerjisi ve arı alerjisi olan hastalara uygulanmaktadır.
Etkili olabilmesi için hastanın da durumunun uygun olması gerekir. İlaç tedavisi gördüğü halde istediği sonucu elde edememiş hastalarda ya da ilaçlara bağlı yan etkileri meydana gelen hastaların durumları uygunsa bu yöntemi uygulayabilirler.
Hamilelerde Aşı Tedavisi Yapılır mı?
Hamilelik aşamasında aşı tedavisine başlanmaz fakat gebelikten önce başlandıysa ve hasta bunu kaldırabiliyorsa devam edilebilir. Doz miktarı arttırma aşaması gebelik dönemine denk gelmiş ise arttırma yapılmaz. Eğer devam ediliyorsa aynı dozda devam edilir.
Aşı Tedavisinin Faydaları Nelerdir?
Hem tedavi edici hem de koruyucu etkisi olan bir yöntemdir. İlaç kullanma gereksinimini azaltır. Ayrıca ortaya çıkabilecek yeni alerjilerin ve astımın gelişimini önlemekte büyük etkisi vardır.
Aşı Tedavi Süreci Nasıldır?
İki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşaması hastaya verilen doz miktarı artırılarak, herhangi bir olumsuz durum oluşturmayacak uygun doz miktarı olan idame doza gelinir. Enjekte etme durumu haftada bir defa yapılır. İkinci aşamasında idame doza ulaştıktan sonra bu doz miktarında iki haftada bir, üç haftada bir ve daha sonra dört haftada bir olmak üzere enjekte edilir. Tedavi süresi hastalar için farklılık göstermektedir ortalama 3-4 yıl arasında değişmektedir. Doktor gözetimi altında yapılan bu işlemlerin tedavi süresinde daha verimli olabilmesi için verilen ekstra ilaçların veya tedavi yöntemlerinin de uygulanması gerekir.
Aşı Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?
Hayati tehlikeye sebep olacak etkiler söz konusu olabilir. Burun tıkanıklığı, gözlerde ve boğazda kaşıntı gibi hafif belirtiler ya da nefes darlığı veya alerjik şok şeklinde olmaktadır. Tedavi merkezinin yeterli donanıma sahip olup olmadığına dikkat edilmelidir çünkü aşı hemen yapıldıktan sonra risk çok fazladır. Tedavi görülen yerden hemen ayrılması doğru değildir.
- Enjeksiyon yapılan bölgede kızarıklık ve şişkinlik olması doğaldır. Kızarıklık alanı daha büyük ise hasta doktor gözetimi altında bekletilmelidir. Lokal buz uygulaması ve antihistaminik ilaçların verilmesi gibi işlemler gerçekleştirilmelidir.
- Lokal yan etkilere göre genel etkilerde oluşmaktadır. Bunlar işlem gördükten bir gün sonra ortaya çıkmaktadır. Kaşıntılı kabarıklıklar, dil veya dudakta şişme, nefes darlığı, ses kısıklığı, göğüste sıkışma hissi, burun akıntısı, tansiyon düşüklüğü ve şuur kaybı oluşabilmektedir. Bu gibi durumlarda kendi hekimine veya yakın bir hastaneye gidilmesi hasta için yapılması gereken en doğru hareket olacaktır.
- Kesinlikle hastane ortamında gerçekleştirilmesi gereken bir tedavi biçimidir. Ciddi reaksiyonlar meydana gelebilir ve buda acil müdahale gerektirir bu yüzden tam donanımlı bir hastanede olmak iyi olacaktır.
İlaçlar iç organlara zarar vermelerine rağmen bu yöntemle iç organlara zarar verici bir yan etki yoktur. İçinde herhangi bir kortizon ilaç bulunmamaktadır, aşırı kilo alımı oluşmaz.
Alerjik Aşılar Nasıl Muhafaza Edilmeli?
Evde bulunuyorsa buzdolabında saklanmalıdır. Tüpler soğuk içinde buz bulunan kaplarda bulundurulması gerekir.
Aşı Tedavisinin Etkisi Ne Zaman Başlar?
Etkisi 6 ay sonra başlamaktadır. İlk yılın sonunda faydasını görmelidir aksi taktirde herhangi bir fayda görülmediyse sonlandırılmalıdır.
Astımlı Çocuklara Aşı Tedavisi Neden Yapılır?
Alerjiye karşı bağışıklık oluşturmak için astımlı veya alerjik nezleli çocuklarda kullanılır. İlaç gereksinimini minimuma indirir veya tamamen ortadan kaldırır, Etkisini çocuklarda erişkin insanlara göre daha fazla göstermektedir.
Alerji Aşısı Adları Nelerdir?
Dilaltı damla, tablet ve cilt altına enjekte etme olmak üzere üç tür tedavi vardır. Cilt altı aşılar, yıl boyunca yapılan ve mevsim öncesi yapılan olmak üzere ikiye ayrılırlar. Çocuklara yapılacak aşılar sadece çocuk alerjileri alanlarında uzman kişilerin karar vermesi gerekmektedir.
Diğer Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar
- Tedavi görüldüğü esnada sıcak, yoğun nemli ortamlarda bulunulması doğru değildir. (Sıcak banyo, hamam, sauna, denize veya havuza girmek, güneşlenmek vb.)
- Vücuda enjekte edilmeden en az bir gün önce alkol veya uyuşturucu ilaçlar alınmamalıdır.
- Düzenli bir şekilde aşı günleri takip edilmelidir. Herhangi bir şekilde aksatılmamalıdır çünkü bu durumda tedavi yetersiz ve başarısız olacaktır.