"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerji İğnesinin Yan Etkileri Nelerdir, Tavsiyeler ve Öneriler Hakkında Genel Bilgiler

Alerji vücudun bağışıklık sisteminin herhangi bir madde ya da gıdaya karşı aşırı hassasiyet göstermesi ve verdiği reaksiyonlardır. Alerjik rahatsızlıklar genelde stresli yoğun çalışma ortamlı yerlerde bulunanlarda, hava kirliliğinin arttığı özellikle büyük şehirlerde, katkı maddeli yiyeceklerin tüketilmesinin artması ile birlikte alerji görülme durumlarında artışlar yaşanmaktadır.

Alerji Çeşitleri Nelerdir?

Alerji bulunulan duruma göre değişkenlik gösteren ve vücudun verdiği tepkilerle bu maddeye ya da gıdaya bir tepki durumu yaşandığında fark edilir. Bunlardan en çok dikkat edilen ve görülenlerine gelince ağaç polenleri, evcil hayvanların tüyleri, süt, yumurta, soya, kuruyemişlere karşı olan alerji türü, evdeki tozlar, mantar ya da küf durumları, arı sokmaları, kullanılan birtakım ilaçlar sayılabilir.

Alerji iğnesi ilaçla tedavi edildiği halde sonuç alınamayan durumlarda veya ciddi boyutlardaki alerji durumlarında başvurulan bir tedavi yöntemidir. Bu aşı özel bağışıklık tedavisi ya da mevcut alerjiye karşı vücudun duyarsız kalmasına yardımcı olur. Alerji iğnesi küçük dozlarda deri altına enjekte edilerek tedavisi yapılır.

Uzman hekimlerce dozun seviyesi zamanla belirlenir. Bu zaman zarfında hasta alerjiye karşı direnç kazanabilme haline ulaşabilmektedir. Alerji saptamaları çok kolay olamadığından yaşanacak yan etkileri sebebi ile beş yaş altı çocuklara alerji iğnesi tedavisi uygulanmamaktadır. Aynı şekilde kalp ve damar hastalığı sahip kişilerde, kanser hastalarında da aynı risk mevcuttur.

Gebelik süresinde teşhis edilen alerji durumlarında ise tedavi hamilelik sonrasına bırakılmaya tercih edilir. Alerji iğneleri kesinlikle dahiliye uzmanları, kulak burun boğaz uzmanları ve alerji alanındaki uzmanlar tarafından uygulanmalıdır.

Çünkü her ilaçta olduğu gibi alerji iğnelerinde yan etkileri kimi zaman risk kaynağı olabilmektedir. Bunların bazıları hafif bazıları ise nefes darlığı alerji şoku gibi durumlara sebebiyet verir. Herhangi bir şiddetli göstergede hemen uzman hekime götürülmelidir. Alerjiye sebebiyet madde ya da gıdanın tespiti yaşanan bu durumlarda aşırı önem taşımaktadır.

Besin Alerjisi İğneleri Yan Etkileri ve Belirtileri Nelerdir?

Besin alerjileri alerji tipleri içerisinde en sık görülen ve en çok ta çocuklarda yaşanan bir durumdur. Bazı durumlarda alerji kendiliğinden kaybolabilir. Genelde süt, yumurta, fıstık, balık gibi besinler alerji sebepleridir. Yeme dışında ürüne dokunma, koklama bile reaksiyon sebebidir.

  • Alerji iğneleri yan etkileri sebebi ile 5 yaş altına uygulanmamaktadır.
  • Alerji iğneleri mutlaka uzmanlarca uygulanmalıdır.
  • Alerji iğnelerinin dozları küçük başlayıp sonrasında tepkimelere göre uzman doktorca ayarlanmalıdır.
  • Alerji iğneleri sayesinde vücut artık direnç göstermeye başlayacaktır.
  • Alerji iğnesi ile kortizon iğnesi kesinlikle karıştırılmamalıdır. Etkileri ve kullanımları farklıdır.

Alerji iğnesinin yan etkilerine gelince; burunda tıkanmalar, gözde kaşıntılar veya şişmelere kadar olabilecek hafif belirtiler dışında ciddi nefes darlıklarına da sebebiyet verir. Alerji iğnesi yan etkileri genelde tedavinin başlarında ya da aşı uygulandıktan hemen sonra olabilmektedir.

Ancak her şeyden önce alerji iğnelerine başlamadan uzman doktorca alerji testi yaptırılması gerekir. Bu test hangi maddelerin etkisi altında olunduğunun göstergesidir. İğne tedavisi en fazla 5 yıl sürer.

En çok yaşanan yan etki uygulanan bölgedeki kızarıklık ya da şişmedir. Bu doğal karşılanan ve beklenen bir yan etki olmakla beraber etkili olanı ise nefes darlığı sonucu oluşan ağır tepkilerdir.

Kortizonlu iğneler çok daha güçlü iltihap giderici iğnelerdir. Kortizon direkt olarak kana karışıp vücuda dağılır. Kortizon iğneleri özellikle iltihabi durumlarda tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Dozunda kullanıldığı takdirde kortizonlu alerji iğnesi yan etkileri yaşanmaz.

Diğer yanda yaşanan yan etkilerde mevcuttur. Belli başlı yan etkiler arasında bulantı, tansiyon, şeker hastalığı, kas zayıflığı, kıllanma, iştah açılması ve kilo alımı, psikolojik bozukluklar, sivilce gibi durumlar sayılabilir. Doktor kontrolünde olunan her durumda yan etkiler yaşamı tetikleyici güçlü ve etkili olmamaktadır.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 0,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle