Alerjik Bronşit Nedir, Nasıl Oluşur, Sebepleri Nelerdir?
Soluk borusu kaynaklı rahatsızlığın adına alerjik bronşit denilmektedir. Bazı etken maddelere bağlı oluşan bu rahatsızlığın tedavi edilmesi kolay bir süreçtir. Bulunan hava ortamının kalitesiz olması, sigaralı alan gibi durumlar alerjik bronşite neden olabilmektedir.
İçindekiler
Alerjik Bronşit Nedir?
Alerjik Bronşit, bünyesel olarak yoğun alerjik yapıya sahip olan kişilerde görülen soluk borusu kaynaklı rahatsızlık durumuna halkın kendi arasında verdiği isimdir. Ağız ve burun yoluyla alınan havada ki oksijeni akciğerlere ileten soluk boruları özel yapılı bir katana sahiptirler. Bu katman bir nevi sınır kapısı niteliğindedir ve içeri girmemesi gereken toz, mikrop gibi maddelerin içeri girmesini engellemektedir.
Ancak bazı kişilerde bu katman oldukça duyarlı bir yapıya sahiptir. Bu aşırı duyarlılık sebebiyle soluk borusu dışarıdan iletilen yabancı maddelere karşı olması gerekenden daha fazla bir hassasiyet oluşturur. Bu durumda da soluk borusu kasları sıklıkla kasılır ve salgılanan salgı miktarı oldukça artar.
Salgı miktarının artması sebebiyle damarlar sıvı sızdırmaya başlar ve soluk almada güçlük yaşanır. Kısacası alerjik bronşit nedir? Sorusuna verilecek en kısa cevap, oluşan aşırı duyarlılık sebebiyle soluk almanın belirgin oranda güçleşmesi olacaktır.
Alerjik Bronşitin Nedenleri Nelerdir ve Nasıl Oluşur?
Günümüzde en sık rastlanan alerji çeşitleri arasında alerjik bronşit yer almaktadır. Alerjiler insan hayatının yaşam kalitesini oldukça düşüren rahatsızlıklardan birisidir. Özellikle bebeklerde ve çocuklarda sıklıkla görülebilmektedir. Alerjik bronşit, doğuştan sahip olunan genetik bir rahatsızlıktır. Zaten kişilerin sahip oldukları alerjiler doğuştan gelmektedir.
Sonradan sahip olunan bir alerji çeşidine pek sık rastlanılmamaktadır. Alerjik bronşit hastalığına her ne kadar doğuştan sahip olunsa da oluşumu içinde bulunulan ortama ve şartlara göre değişiklik göstermektedir. Alerjik rahatsızlıklarda içinde yaşanılan ortamın şartları ve kalitesi oldukça büyük bir önem taşımaktadır.
Bu rahatsızlığın temel sebebi solunumun zorlaşması olduğu için buna sigara kullanımı ya da sigara içilen ortamda bulunulması, havanın sıcaklığı ve havada ki ne oranı, ortamda ki toz miktarı, sis, havanın fazla kirli olması, yoğun ve sık egzersiz yapılması gibi durumlar alerji atağının nüksetmesine sebebiyet verebilmektedir.
Bu ortamlardan kaçınarak alerji ataklarını önlemek ya da en az seviyeye indirmek mümkündür. Ayrıca solunum yolları enfeksiyonuna yakalanmak ta atakların oluşumuna sebep olabilmektedir. Bu sebeple kişinin sağlığına özellikle dikkat etmesi ve solunum yolları enfeksiyonlarına yakalanma olasılığını da en aza indirebilmesi de oldukça önemlidir.
Alerjik bronşit hastalığına sahip olan kişiler yaşamları boyunca içinde bulundukları ortamı kontrol ederek ataklara sebep verebilecek durumlardan kaçınmalıdırlar. Ancak ne yazık ki atakları hava sıcaklığı ve nem oranı da etkilediği için bu ataklardan kaçınmak tam anlamıyla mümkün değildir.
Alerjik Bronşit Tanısı Nasıl Yapılır?
Her ne kadar alerjik bronşit rahatsızlığı sıklıkla görülen bir hastalık olsa da hayatlarını tanı konulmadan devam ettiren hasta sayısı oldukça fazladır. Birçok kişi görülen belirtileri alerji olarak nitelendirmekte ve doktora başvurmadan hayatlarına o şekilde devam ettirmektedirler. Ancak alerjik bronşit hastalığı, hastalığın şiddetine ve atakların sıklığına bağlı olarak uygun ortam sağlanarak ve rahatlatıcı ilaçlarla kontrol altına alınabilen bir rahatsızlıktır.
Bu hastalık özellikle bebeklerde ve çocuklarda görülse de yetişkinlerde de görülebilmektedir. Sıklıkla alerjik ataklar yaşayan kişiler mutlaka bir uzman doktora başvurmalıdırlar. Özellikle alerjik hastalıklarda uzmanlaşmış bir çocuk doktoru kısa bir muayene sonrası çocuğun bu hastalığa sahip olup olmadığını anlayabilse de kesin tanı için alerji testi istenmektedir. Yapılan solunum ve alerji testleriyle birlikte elde edilen sonuçlarla kesin teşhis konularak tedaviye başlanabilmektedir.
Bu hastalığa sahip olduğundan şüphelenilen kişi çocuk değil de bir yetişkin ise mutlaka bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurmalıdır. Yetişkinlerde ki alerjik bronşit astım hastalığı olarak isimlendirilir. Astım hastalığı ciddi bir rahatsızlıktır ve tedavi edilmediği sürece hastalığın şiddeti artmaktadır.
Bu sebeple hastalığın şiddetinin artmaması için zaman kaybedilmeden alanında uzman bir doktora başvurarak tanı testleri yaptırılmalıdır. Yapılan testler sonucunda hastalığın varlığı kesinleşirse doktorun önerdiği tedaviye başlanmalıdır.