"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerjik Grip Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Alerjik grip, özellikle polen mevsiminde ortaya çıkan, kalıtsal genlerle de ilgisi olan bir hastalıktır. Alerjik grip belirtileri genellikle, öksürük, hapşırık ve boğaz ağrısı olarak görülmektedir.

Alerjik Grip Nedir?

Bahar ayları diğer bir adıyla polen mevsimi olarak bilinir. Birçok kişinin bağışıklık sistemi bu polenlere karşı savunmaya geçerek, alerjik durumu ortaya çıkarır. Alerjik grip tedavisinde kesin çözüme ulaşmak pek mümkün değildir. Mevcut tedavisi daha çok, rahatsızlıkları ortadan kaldırmak ve hastayı rahatlatmak amacı sağlamaktadır. Gelişen grip alerjisi, herkeste farklı sonuçlar doğurmaktadır.

Kimi hastalar alerjik durumu daha hafif atlatırken, kimi hastalar ise nefes alamayacak derecede zor ve şiddetli geçirirler. Bu grip belirtileri, kişilerin gen yapılarıyla da ilgilidir. Ailesinde alerjik grip hastası olan kişiler, olmayan kişilere göre hastalığı daha yoğun yaşarlar.

Alerjik grip hastalığı, aslında bağışıklık sisteminin bir savunmasıdır. Bu yüzden, alerjik duruma sahip kişilerin, bağışıklık sistemlerini ciddi derecede güçlendirmesi gerekmektedir. Çünkü, bağışıklık sistemi ne kadar güçlenirse, alerjik grip tedavisi de o kadar etkili olur ve hastalık belirtileri hafifletilebilir.

Alerjik Grip  Belirtileri

 Alerjik grip belirtileri, kişilerde genellikle 5 yaşından sonra görülmektedir. Kullanılan parfümler, hava kirliliği, mevsimsel faktörler gibi etkenler, belirtileri tetikleyici görev üstlenmektedir. Alerjik grip belirtileri arasında;

  • Öksürük
  • Hapşırık,
  • Boğaz ağrısı,
  • Boğaz kuruluğu,
  • Burun akıntısı,
  • Burun ve gözlerde kaşıntı bulunmaktadır.

Eğer alerjik grip tedavi edilmez ya da tetikleyici etkenler ortadan kalkmazsa, belirtiler şiddetini arttırır ve astım, nefes darlığı gibi hastalıklara neden olabilir. Alerjik grip nedenleri, sadece mevsimsel faktörlere ve hava kirliliğine bağlı değildir. Özellikle evde beslenen tüylü hayvanlar ( kedi, köpek, kuş gibi.) alerjik grip hastalığına yol açmakta, mevcut hastalığın belirtileri şiddetini arttırmaktadır. Bu yüzden alerjik belirtileri ve hastalık seyrini azaltmak için, etkileyici faktörlerin ortadan kaldırılması tedavi süreci kadar önemlidir. Bunun yanında üreyen mantarların vücut ile etkileşimi, ev tozları ve kullanılan her türlü kozmetik ve temizlik ürünleri de alerji belirtileri için tetikleyicidir.

Alerjik Grip Nasıl Geçer?

Alerjik grip, belirtileri hafifletmek ve hastayı rahatlatmak amacıyla uygulanan tedavi ve etkileyici faktörleri ortadan kaldırarak rahatlatıcı bir çözüme ulaşır. Maalesef alerjik gribe iyi gelen, hastalığı ortadan kaldırıcı kesin ve net bir tedavisi yoktur. Hastalığın bulunduğu kişiler, hayatlarını alerjik durumlardan korunarak ve hastalığın tedavisi için gerekli müdahaleleri en erken dönemde uygulayarak bu durum ile başa çıkabilirler.

Tedavi Süreci Nasıldır?

Alerjik grip tedavisi için öncelikle alerjiye neden olan madde iyi bilinmelidir. Sonrasında alerjik durumdan korunmak, mevcut belirtilere yönelik tedavi uygulamak hastaya, rahatlama açısından iyi gelir. Tedavi sürecinde;

  • Öncelikle kişinin alerjen madde yada durum ile etkileşime girmesi engellenir.
  • Hekim istemine uygun ilaç tedavisi uygulanır.
  • İlaç tedavilerinin yetersiz kaldığı durumlarda aşı tedavisi uygulanır..
  • Et büyümeleri gibi durumların ortaya çıkmasından dolayı hekim tarafından ameliyat gerekli görülebilir.
  • Son yıllarda uygulama oranı artan ve etkili bir yöntem olan ışık tedavisi yöntemi uygulanır.

Ne iyi gelir diye düşünecek olursak, alerjik grip tedavisinde en önemli unsur sağlıklı beslenmedir. Çünkü sağlıklı ve dengeli beslenme, bağışıklık sistemini de güçlendireceği için, alerjik grip tedavisinde de iyi bir sonuca ulaşılmasında yardımcı olacaktır.  Bununla birlikte burun temizliği de çok önemlidir.

Alerjenler vücuda genellikle solunum yoluyla geçer ve kısa sürede bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkiler. Bunun için, özellikle mevsim değişikliklerinde burun temizliğini sık sık yapmak, alerji durumunu rahatlatmaya iyi gelir. Özellikle belirtileri rahatlatmaya yönelik durumlar, hastalığın seyrini de olumlu yönde etkileyecektir.

Ev tozlarından kaynaklandığını düşündüğünüz nedenleri ortadan kaldırmak isterken, kullanacağınız temizlik ürünlerinin belirtileri arttıracağını sakın unutmayın. Çünkü alerjik grip nedenleri arasında en çok karşılaşılanı, kozmetik ve temizlik ürünleridir. Alerjik grip hastalığına iyi gelen bir başka yardımcı çözüm ise bol sıvı tüketimidir. Her grip tedavisinde olduğu gibi, alerjik grip tedavisi için de sıvı alımı oldukça önemlidir. Burun içi mukozasını da arttıracağı için, tedaviyi en iyi şekilde destekler.

Alerjik grip tedavisi için kullanılan başka bir yöntem de buhar tedavisidir. Uygulanan buhar tedavisi, tüm solunum yollarına etki edeceği için alerjik duruma iyi gelir ve rahat bir nefes almayı sağlar. Fakat uygulanan mentol aromaları, astım hastalığı olan kişiler de aynı iyi etkiyi göstermeyeceğinden kesinlikle önerilmez.

Önerilen yağ genellikle biberiye aroması gibi hafif ama solunum yollarına iyi gelen aromalardır. Alerjik grip hastalığını en olumsuz etkileyen faktör sigaradır. Sigara içilmemesi ve içilen ortamda bulunulmaması, alerjik grip tedavisi açısından olumlu sonuçlar doğuracaktır.

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle