"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerjik Rinit – Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Alerji çeşitlerinden bir tanesi olan alerjik rinitin tedavisi mümkündür. Daha çok genç yaşlarda görülen bu alerji için uygulanması gereken tıbbi yöntemler bulunmaktadır. Polen ve kişiyi rahatsız edici ürün gruplarından uzak durulması tedavi sürecini hızlandıracaktır.

Alerjik Rinit Nedir

Alerjik rinit hastalığı ya da halk söylemindeki adı ile saman nezlesi, vücudun bazı maddelere karşı duyduğu hassasiyet ve bu hassasiyetin ilerlemesi durumu alerjik rinit nedir sorusunun genel ağızla tanımıdır.

Alerjik Rinit Belirtileri Nelerdir

Alerjik rinit hastalığının belirtileri, klasik alerji belirtileri gibidir. Kişinin boğazının iç kısmında kaşınma, vücutta kızarıklık ve kaşıntı, hapşırma, nefes darlığı ve solunum yolları tıkanıklığına bağlı burun akıntısı, bu hastalığın en yaygın belirtilerindendir. Üst solunum yollarını çoğunlukla hedef alan bu hastalık eğer tedavi edilmezse birçok başka hastalığa neden olmaktadır. Sinüzit ve alerjik rinit hastalığı arasında yakından bir ilişki bulunur. Bunun nedeni ise ikisinin de solunum yolları sorunlarından kaynaklanmasıdır.

Alerjik rinit hastalığı hemen her yaşta görülme olasılığı mümkün bir hastalıktır. Fakat genel olarak çocuk ve genç yaş grubunda görülmektedir. Hastalığın belirtileri ise genel olarak bahar aylarında ortaya çıkmaktadır. Alerjik rinit hastası birçok insan, çeşitli polenlere karşı hassastır. Bahar aylarında ortaya çıkan polenler ve bu polenleri taşıyan rüzgar nedeniyle kişide hastalık belirtileri ortaya çıkmaktadır.

Alerjik rinit hastalığı zaman içerisinde ilerleyen bir hastalık olduğu için görüldüğü dönemden bir sonraki döneme kadar hassasiyet düzeyi artış göstermektedir. Yani alerji dereceniz her yıl artış gösterir.

Alerjik Rinit Nedenleri Nelerdir

Özellikle ülkemizde yer alan bitki çeşitliliği ve 4 mevsim yaşanması nedeniyle nüfusun büyük bir bölümünde hastalık görülmektedir. Çoğunlukla rinit alerji hastalığında polenler neden olsa da böcek akarı yani böcek kalıntıları, ev tozu ve havyan alerjisi de bu hastalığa neden olan alerjenlerdendir.

Alerjik rinit hastalığı hakkında bilinmesi gereken bir diğer husus ise, alerjik rinit ateş yapar mı sorusunun yanıtıdır. Bu hastalık birçok belirtiyi tüm hastalarda ortak olarak gösterse de ateş konusu kişiden kişiye göre değişmektedir. Bilindiği üzere ateş çıkarma gibi bir belirtisi yoktur. Fakat hastalığı taşıyan kişinin bünyesine göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle kesin bir yanıt vermek doğru olmaz.

Alerjik rinit hastalığının nedenlerinin iyi bilinmesi teşhis için önemlidir. Kişi bu konuda bilinçli olmalı ve tedavi olmak için gideceği hastanede hekimi doğru bilgilendirmelidir. Özellikle semptomları ayırt etmeli ve görülme sıklığını ve görülme şiddetini iyi analiz etmelidir. Bu şekilde hastalığın hangi mevsim aralıklarında görüldüğü daha kolay tespit edilir ve uygun tedaviyi belirlenir.

Alerjik Rinit Tedavisi Nasıl Yapılır

Alerjik rinit nasıl geçer sorusunun cevabı iki şekildedir. Erken teşhis edilirse dilaltı damlası uygulaması ile alerjik rinit tedavi edilebilir. Bu daha çok çocuk hastalara uygulanan bir yöntemdir. Hastalığın ilerlediği yetişkinlerde ise aşı tedavisi uygulanmaktadır. Aşı tedavisi süreci yine kişiden kişiye göre değişiklik gösterse de genel olarak beş yıl kadardır.

İlk aşamada haftalık olarak uygulanan aşılar hastalığa neden olan alerjinin derecesine göre iki haftada bir ve ya aylık rutinlere geçer. Aşı rutini tamamen hastalığın boyutuna yani görülme sıklığına bağlıdır. Uygun aşı tedavisi için ise ilk aşmada alerji testi yapılmalıdır. Polenlerin yanı sıra bazı meyve ve sebzelerde alerjik rinit hastalığına yol açabilir.

Şüpheli olan alerjenler, alerji testinde yer almalıdır. Bu sayede hangi alerjene ne şiddette alerjinin olduğu tespit edilir. Genellikle kollara damlatılan alerjenlerle alerji testi uygulaması yapılır. Belirlenen bölgeler kalemle işaretlenir ve uygun sıraya göre alerjenler damlatılır. Ardından kesici bir araçla alerjen damlalarının deri altına geçmesi sağlanır. Ve hassasiyet tespit edilir.

Alerjik Rinit Tedavi Edilmezse Ne Olur

Alerjik rinit hastalığı eğer tedavi edilmezse, alerjik rinit astım hastalığına dönüşebilir. Bunun görülme olasılığı ise oldukça yüksektir. Solunum yollarını hedef alan alerjik rinit hastalığı, bir süre sonra solunum yetmezliğine yani nefes darlığına yol açar ve sonucunda astım hastalığına kadar ilerleyebilir.

Alerjik rinit nasıl geçer sorusunun cevabına alternatif olarak verilebilecek olan alerjik rinit sprey ya da ilaçlar bulunmaktadır. Fakat bu sprey ve ilaçlar hastalığı iyileştirmez. Hastalığı sadece kontrol altına alır. Bu nedenle oldukça dikkatli davranılmalıdır. Tedavi olunmadığı taktirde çok ciddi hasarlara neden olabilir. Kısacası alerjik rinit astım ilişkisi oldukça kuvvetlidir. Ve sprey gibi yollarla tedavi mümkün değildir.

Alerjik rinit nedir sorusunun cevabı bir anlamda daha önemlidir. Çünkü alerjik olmayan rinit hastalığı da mevcuttur. Bu nedenle teşhis için mutlaka alerji testi yaptırılmalıdır. Tıbbi müdahalenin yanı sıra bitkisel destekler almak, alerjik rinit hastalığı ile baş etmede önemlidir. Suna Dumankaya alerjik rinit hastalığının tedavinde için ispit otu, ısırgan otu ve kırmızı pancar suyu önermektedir.

Yazıda vurgulandığı üzere alerjik rinit sinüzit ve astım gibi önemli hastalıklara davetiye çıkartmaktadır. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir. Rinit alerji ve rinit hastalığı aynı gibi görünse de birbirinden farklıdır ve tedavi şekilleri de aynı değildir. Bu nedenle doğru teşhis, hastalığın tedavisi için oldukça önem kazanmaktadır. Eğer alerjik rinit hastalığınız varsa polen ve tozdan korunarak tedavi sürecinde alerjik reaksiyonları minimuma indirebilirsiniz.

 

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle