"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerjik Hapşırma Nedir? Belirtileri, Nedenleri Nelerdir?

Alerjik hapşırmanın birçok nedeni bulunmaktadır. Daha çok bahar aylarında görüldüğü gibi bu kişiden kişiye göre de değişkenlik göstermektedir. Kullanılan ilaçlar da alerjik hapşırma yapabilmektedir. Bu gibi durumlarda uzman bir hekimden destek alınması gerekir.

Alerjik Hapşırma Nedir?

Hapşırma, vücudun bazı maddeleri boğaz ve burun akıntısı yardımı ile vücuttan atma isteğidir. Sürekli hapşırıyorsanız, sıkıntılı bir durum vardır. Hapşırmanın nedeni, genel olarak alerjik reaksiyonlardır. Bazı kişilerde alerjik hapşırma nedenleri, ilaç, stres, mevsimsel değişimler vs. olabilir. Hamilelikte kullanılan bazı ilaçların yan etkileri de bulunmaktadır. Sürekli olarak hapşırmanızın nedenleri arasında genetik faktör de etkili olabilmektedir.

Burun akıntısı, burun kaşınması, burun tıkanıklığı, göz yanması ve göz yaşarmasıdır. Bu belirtiler, kişiyi ciddi anlamda rahatsız edebilecek belirtilerdir. Alerji hapşırma burun akıntısı, tıbbi anlamda da hekimleri zorlayan bir konudur. Çünkü alerjik hapşırma, özellik ile mevsim geçişlerinde, parfüm kokularında, toz ve kirli ortamlarda kendini sık sık tekrarlayan bir rahatsızlıktır.

Kullanılan ilaçların yan etkileri de sıkın çıkarabilir. Tedavisi mümkündür, hem doğal yöntemler ile hem de bitkisel yöntemler ile şifa bulmak mümkündür. Alerjik hapşırma, kronik ve mevsimsel olmak üzere ikiye ayrılır. Mevsimsel alerjinin en önemli nedeni, polenlerdir. Genel olarak, çocukluk ve ergenlik döneminde görülme olasılığı yüksektir. Havaların ısınması ile birlikte, polenler fazlalaşmaya başlar. Yağmurlu günlerde polenler görülmez.

Alerjik Hapşırma Belirtileri Nelerdir

Hapşırma, özellik ile üst solunum yollarını etkiler. Alerjinin anlaşılabilmesi için, birtakım alerji testi yapılması gereklidir. Bağışıklık sisteminiz zayıf ise, daha fazla sıkıntı yaşarsınız. Kullandığınız herhangi bir ilacın da yan etkileri bulunabilir. Alerji tedavisi için, hekime görünmekte fayda vardır. Toz, kirli hava, parfüm, soba dumanı gibi maddeler de sık sık hapşırma ve burun akıntısı nedeni olabilir. Stres ve hormonal değişiklikler de, alerji hapşırma nedeni olabilir.

Gebelikte genel olarak tüm hormonlar değiştiği için, anne adayları alerjik rahatsızlıklara daha yatkın olurlar. Bazı ilaçların yan etkileri vardır. Antidepresan, aspirin gibi ilaçların da alerjik hapşırmaya neden olduğu araştırılmıştır. Bu ilaçların da yan etkileri mevcuttur.

Doktorlar tarafından uygun görülen alerji testi sonucunda, neye karşı alerjinizin olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Tedavisi için, öncelik ile alerjik testi yapılmalıdır. Sürekli olarak hapşırmanın, altta yatan nedenlerini araştırmak gereklidir. Başka bir hastalığın da habercisi olabilir.

Alerjik Hapşırma Kalıcı Mıdır?

Nasal provakasyon testi ile burun mukozasında oluşan alerjenin nedeni araştırılabilir. Prick deri testi ile derinizde bulunan herhangi bir alerjinin olup olmadığı araştırılabilir. Alerji testi ile sorunun neden kaynaklandığı tespit edilebilir. Tedavisi için:

  • Burun akıntısı için, rezene çayı faydalıdır.
  • Hapşırma için C vitamini faydalıdır.
  • Alerji tedavisi için sarımsak şifa kaynağıdır.
  • İlaçların yan etkilerini gidermek için kekik yağı kullanılabilir.

Alerji tedavisi için ilk olarak polenlerden uzak durulmalıdır. Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri de burun akıntısı sebebi olabilir. Evinizde bulunan tozlardan da arınmalısınız. Polen mevsiminde cam ve pencerelerinizi kapalı tutmalısınız. Burun akıntısı, kişiyi ciddi anlamda sıkıntıya sokabilir. Alerjik hapşırma yan etkileri olan bir rahatsızlıktır. Tedavisi için bir hekime görünmekte fayda vardır.

 

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle