"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerji Hapı – Çeşitleri, Kullanımı, Faydaları veYan Etkileri

Alerji hapı doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Verilen ilaçlar herhangi bir yan etki gösterirse mutlaka bırakılmalı ve doktora danışılmalıdır. Ayrıca alerjinin etkisinden kurtulmak istiyor iseniz mutlaka ilaçları düzenli olarak kullanmaya özen göstermeniz gerekir.

Alerji Hapı Ne İşe Yarar

Alerji, kelime anlamıyla aynı mevsimde aynı koşullarda başkası için zararsız olan farklı maddelere karşı, bazı kişilerin aşırı duyarlılık göstererek rahatsız olmasıdır.

 Alerjinin etkili olduğu bazı nedenler vardır

  • Bakteriler
  • Ev tozu
  • Küf mantarları
  • Polenler
  • Ev hayvanlarının tüyleri
  • Gıda polenleri
  • Böcek zehri gibi zararlı maddeler
  • Bazı deterjan türleri

Alerji Hapı Kullanımı Nasıl Olmalıdır

Yukarıdaki maddeler alerjinin en sık sebep olduğu noktalardır. Bazı alerji türleri her ne kadar genetik olduğu düşünülse de vücudun zayıf olduğu dönemlerde hassasiyetin artması ile alerjik tepkiler oluşabilir. Alerji hastalıkları, bazı hekimler tarafından kronik hastalar grubunda yer almaktadır ve ilk sırada gösterilmektedir.

Alerjen maddeler bağışıklık sistemine ulaştığında madde zararlı olmasa bile bağışıklık sistemi bu maddeyi zararlı olarak algılar ve gerekli bazı koruyucu amaçlı antikorlar üretmeye başlar.  Bu şekilde alerji ortaya çıkar. Alerjik hastalığa aşırı yakalanan kişilere atopik kişi denir.

Alerji hapları mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Kendi başınıza alınan ilaçlar olumsuz sonuçlar doğurabilir. Doktor tarafından verilen ilaçlar düzenli olarak kullanılırsa alerji etkisini azaltacaktır. Vücut alerjik maddeyle bir kez bile karşılaşsa bağışıklık sistemi buna hassasiyet gösterir ve o maddeyi unutmaz.

Sonra ki zamanlarda tekrar bu maddeyle karşılaştığında bağışıklık sistemi bu sefer aşırı tepki gösterir. Toplumumuzun neredeyse %30 alerji hastalığına yakalanarak alerji hapı veya alerji hapları kullanmaktadır. Alerjinin yan etkileri hap kullanımına kadar gitmektedir. Polen alerjisi de en çok görülen alerji türlerindendir, polenlere karşı vücut duyarlılık gösterir ve alerjik reaksiyon sergiler.

Alerji Hapının Yan Etkileri

Pek çok hapın kullanımı yan etkileri olduğu gibi alerji hapının kullanımında da yan etkiler mevcuttur. Hamilelik zamanında  uyku hali yapmaktadır ve alerji hapın kullanımı doktor kontrolünde yapılmalıdır. Doktor uygun görürse alerjinin ilerleme şekline, kullanımı türüne göre hamilelikte doktorunuza danışmadan kullanmayınız.

Doktorunuza danıştıktan sonra sizin için kullanımı doğru olan, en iyi alerji hapı yada haplarını eğer yan etkisi yoksa size öneride bulunur. Bağışıklık sistemi zararlı durumlarda iki ana savunma yolu izlemektedir. Birisi humoral cevap diğeri ise hücresel cevaptır. İki savunma dışında dış ortam ile direkt temas halinde olan organların özel lokal savunma mekanizmaları mevcuttur.

Alerji olmayan insanların savunma sisteminin parçaları arasında fizyolojik, fonksiyonel bir denge söz konusudur. Ama alerjik hastalarda bu durum tamamen yok olmuştur ve denge bozulmuştur. Bu sorunun cevabını bulabilmek için ilk olarak vücudun nelere tepkime gösterdiğini alerjisi olduğunu tam olarak belirlenmesi gerekiyor.

Ayrıca alerji belirtileri herkeste farklı olabilir her insan da etkileri şiddeti değişebilir. Genel olarak alerji belirtileri; nefes alıp verme zorluğu, nefes darlığı, kaşıntı, hırıltı, hapşırma, burun akıntısı, vücudun bazı yerlerinde şişlik ve kaşıntı olarak görülebilir hatta bazen yıllarca geçmiş gibi görünüp yıllar sonra tekrar çıkıp gelebilir.

Alerji Hapı Çeşitleri Nelerdir

Antihistaminikler: bu tür alerji hapları alerjik reaksiyonlarda şikayetleri sadece hafifletmek için kullanılır tamamen bitirmek için değil. Kaşıntı, burun akıntısı, yanma, hapşırma, burun akıntısı gibi polen şikayetlerde etkileri azaltmak için kullanılır. Fakat hapın etki süresi kişiden kişiye göre değişir ve hap kişiye fayda sağlamıyorsa doktor tarafından değiştirilir.

Kortizon: kortizon türünde haplar Antihistaminikler birlikte kullanıldığında etkisi daha iyi ve faydalı olur. Tablet ya da iğne şeklinde ve yan etkileri fazla olan bir ilaçtır.

Dekojestanlar: bu ilaç ise burun içinde oluşan şişliğe karşı kullanılır. Sprey ve hap olarak iki seçeneği vardır. Uzun süre kullanımından sonra yan etkileri bağımlılık yapılabileceği için uzun süre kullanımı önerilmez. Ayrıca uzun süre kullanımda burun içi kemik yapısını bozabileceği için önerilmez.

 

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle