"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerji İçin Hangi İlaçlar Kullanılır? Bitkisel ve Doğal Çözümleri

Alerji türüne göre doktorun belirlediği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Bu sayede kişi sağlığına kısa süre içerisinde kavuşabilir. Ayrıca bitkisel çözüm önerileri de bulunmaktadır. Özellikle yeşil çay kullanımı alerjinin etkilerini azaltacaktır. Bunun için düzenli kullanım olması gerekir.

Alerji İçin Hangi İlaçlar Kullanılır?

Günümüzde birçok insan alerji ile karşı karşıya gelmektedir. Bağışıklık sistemimiz bazı durumlara karşı tepki göstermektedir. Bu da alerjiye sebep olmaktadır. Sağlıklı insanlarda herhangi bir tepki görülmezken bazı kişilerde neden bu durumun yaşandığı bilinemiyor.

Genetik olarak geçebildiği için vücudu alerjenlere tepki veren kişiler alerjiyle

karşı karşıya kalabiliyor. Vücudumuz bazı alerjik maddelerden dolayı değişiklik gösterebilmektedir. Psikolojik etkenler, hava şartları, ev tozu, çevresel alerjenler, hayvan alerjenleri, besin alerjenleri ilaç alerjenleri alerjinin oluşmasındaki en büyük nedenlerdendir.

Sosyal yaşantımızı olumsuz yönde etkileyip sağlık sorunlarını da beraberinde getirmekte olan bir durumdur. Hava kirliliği, hijyenik olmayan ortamlar, katkı maddesi olan yiyecekler de çevresel etkenlerdendir. Hapşırma, öksürme, nezle, deride kızarıklık ve kaşıntı, kusma, karında kramp oluşması, boğaz ağrısı, tahriş, saman nezlesi, göz nezlesi, nefes darlığı, göğüs sıkışması, hırıltı, baş ağrısı, bulantı gibi durumlarda doktora görünüp tedavi için uygun bir yönteme başvurulmalıdır.

Deri ile ilgili testler yapıldığında kanda zararlı maddelerin bulunması olumsuz bir durumdur. Solunum testi, ilaç ve gıda ile ilgili testler hastalık ile ilgili gerekli tanının konmasına yardımcı olur. Erken teşhis hastalığın uzun sürmemesi ve tedavi edilmesi açısından önemlidir.

Alerji İlaçları Nelerdir

Alerjinin tedavisi yapılırken genelde ilaç tedavisi ve aşı yapılmaktadır. Hastanın şikayetlerini gidermek amaçlanır. Vücudun zayıf olduğu zamanlarda alerjik hastalıklar boy gösterebilir. Bunun için gerekli ilaç tedavileri uygulanmaktadır. Tedavide kullanılan ilaçlar arasında burun spreyleri en çok etki edenler arasındadır. Diğer alerji ilaçları ise şu şekildedir:

  •  Kortizon
  • Bronş Genişletici İlaçlar
  • Lökotrien Reseptör Antagonistleri
  • Antihistaminikler

Kortizon yaygın kullanılmakta olan bir ilaç türüdür. Nezle, astım gibi hastalık durumlarında sprey şeklinde kullanılmaktadır. Alerjik durumlardan dolayı astım hastası olan kişilerin bronşlarında daralma görüldüğü için broşları genişletici ilaçlar kullanılmaktadır. Doktor kontrolü olmadan kullanılması uygun görülmez.

Acil olaylarda krem, tablet ve enjeksiyon şeklinde kullanılması uygundur. Lökotrien Reseptör Antagonistleri ise yeni olan bir ilaç türüdür. Genelde astım hastalarında destekleyici bir ilaç olarak kullanılır. Alerjik tepkilerle birlikte vücutta histamin adında bir madde oluşur.

Vücutta kaşıntı, kızarma, gibi birçok hastalığa sebep olur. Bunun çözümü için Antihistaminik ilaçlar kullanılır. İştah açan bir özelliği olduğu için uzun süre kullanan kişilerde kilonun artmasına sebep olabilir. Bu ilacı kullanan kişilerde uykulu olma hali ve dikkatsizlik gibi olumsuz durumlar gözlenebilir. Yan etkileri mümkün olduğunca azaltılmaktadır.

Alerji İçin Bitkisel ve Doğal Çözümler

İlaç tedavisinin yanı sıra alerjinin bitkisel ve doğal çözümleri de vardır. Egzersiz yapmak, stresten uzak durmak çok önemlidir. Alerjiye iyi gelen bitkiler arasında nane çayı, avokado, patates unu, zencefil, bal, elma sirkesi, yeşil çay neem adı verilen şifalı bitki, muz, misket limonu; salatalık, havuç gibi sebze suları ve meyve suları alerji tedavisinde kullanılmakta olan bitkilerdir.

Polene alerjisi olan biri özellikle bahar ayları geldiğinde sık sık duş almalı ve polenli bölgelerde durmamalıdır. Solunum yolundan dolayı oluşan alerjilerde ise tuzlu suyu uygulamak bir çözüm yöntemidir. Dışarıda çok fazla vakit geçiren alerjik hastalar yanlarında mutlaka maske taşımalıdır.

İhtiyaç anında hemen kullanılmalıdır. Güneşten ve polenden korunmak için gözlük kullanımına önem verilmelidir. Sigara kullanan hastalar ise sigarayı kesinlikle bırakmalıdır. Alerjinin oluşmasında büyük bir etkendir ve solunumu yavaşlatır. Sigara içilen ortamlarda durmaktan kaçınılmalıdır.

Kaynayan suyu bir kaba dökerek kafamızı  eğip havluyla kapatıp derin nefeslerle buharı içimize çekip buhar banyosu yapabiliriz. Buhar banyosu yapmak sinüslerimize iyi geleceğinden tedavi olarak bize yardımcı olur.

Alerji Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Alerji tedavisi sürekli devam eder. Alerjiye sebep olan maddeye göre tedavi süresi değişiklik gösterir. İlaç kullanımı zaman zaman kesilebilir ve doğal yöntemlere dönülebilir. Ömür boyu ilaç kullanımı olmayıp hastalar ilaçsız bir şekilde tedavi edilebilir. Tedavi süresi insandan insana gelişme ve değişim gösterir. Polen alerjisi sadece bahar ayları geçene kadar sürerken diğer alerjiler tekrardan oluşabilir. Tedavilere gereken önem verilmelidir.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle