İlaç Alerji Testi Nasıl Yapılır, Faydası Ve Etkileri Nelerdir?
Günümüzde, penisilin iğnesi, kas gevşetici veya insülin gibi ilaçları kullanmak zorunda kalabiliriz. Böyle riskli ilaçların kullanımından önce, alerji testi yapılması, hayati tehlike açısından zorunludur. Uzman tavsiyesi ve yönlendirmesi sonucunda ilaç alınması daha sağlıklı sonuçlar verecektir.
İlaç Alerji Testi Nasıl Yapılır?
İlaç alerji testi, deri altına enjeksiyon uygulamasıyla yapılmaktadır. Deri altı alerji testi, kas gevşetici, penisilin ilaçları ve insülin ilaçları kullanımı için yapılmış bir tekniktir. Risk taşıyan bir hastalık grubunda olmalarından dolayı, bu ilaçlar vücuda alınmadan önce, deri testi uygulanarak önlem alınmaktadır.
Penisilin için deri testi uygulamasında, sonucun negatif çıkması, penisilin tedavisinin sonlandırılması için yeterli bir sonuç olarak kabul edilmektedir. Bir diğer alerji testi de ilaç yama testidir. İçerisinde alerjenlerin bulunduğu, alüminyum bir disk sırta yapıştırılarak yapılır.
En az 2 gün boyunca cilde temas edecek şekilde bekler. Bu test ile vücudun, hangi ilaca alerjisi olduğu belirlenmektedir. İlaç alerji testi belli aşamalarla yapılır. Öncelikle alerji olma ihtimalini ortaya çıkartan ilaçlar belirlenerek, deri testi yapılır. Vücudun hangi ilaca karşı reaksiyon gösterdiğine bakılır.
Daha sonra 20 dakika aralıklarla alerji testi uygulanarak, alerji durumu gözlemlenir. Duruma göre alerjiye neden olan ilaç tespit edilmez ise ilaç tedavisi uygulanarak tepki vermesi beklenir. Alerji testi yaklaşık olarak 2 veya 3 saat sürmektedir. Test sonucu alındıktan sonra, test sonucuna göre karar kesin bir karar verilir.
Alerji Testi Faydası Ve Etkileri
Alerji testleri, bazı rahatsızlıklar sonucu hayati tehlikeyi önlemek amacıyla faydalı bir uygulamadır. İnsülin veya penisilin grubu ilaçları yıllarca kullansanız da, bu ilaçlara karşı vücut bazen alerjik reaksiyonlar gösterebilmektedir.
Öncelikle alerji olma ihtimalini ortaya çıkartan ilaçlar belirlenerek, deri testi yapılır. Vücudun hangi ilaca karşı reaksiyon gösterdiğine bakılır. Daha sonra 20 dakika aralıklarla alerji testi uygulanarak, alerji durumu gözlemlenir.
Hayati tehlikeyle sonuçlanmaması için, önceden ilaç alerji testi yapılarak, önlem alabilirsiniz. Alerji testi yapılırken bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Penisilin veya insülin grubunda ilaç kullanıyorsanız, önceden ilaç alerji testi yaptırmalısınız.
- İlaç alerji testi yaptıracak kişi, uzman bir doktor yardımı ile yapılmalıdır. Riskli bir test olduğu için bünye alerji şokuna girebilir v e hayati tehlike ile sonuçlanabilir.
- İlaç alerji testi uygulanacak ortam, hastane ortamında gerçekleşmesi hijyen açısından daha sağlıklı olacaktır.
- Hastane ortamının hijyenik olması ve test uygulanırken ortaya çıkabilecek şok anında, acil müdahale gerektiren aletlere sahip olunması gerekmektedir.
Bütün bu önlemler alınması halinde ilaç alerji testi sağlıklı bir şekilde uygulanarak, hangi ilaca karşı alerji olduğunuzu kesin bir şekilde öğrenebilirsiniz. Bunun için alanında uzmanlaşmış hekimlere giderek gerekli testleri yaptırabilirsiniz.
Bu konu da profesyonel doktorlar ilaçlara olan alerjinizi kesin bir şekilde saptayabilecek bilgi ve birikime sahiptirler. Detaylı bilgi alabilmek için siz de en yakın sağlık kuruluşuna giderek detaylı test yaptırarak alerjik durumunuzun olup, olmadığını saptayabilirsiniz.