"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

İlaç Alerjisine Ne İyi Gelir? Çözümler ve Faydalı Yöntemler

İlaç alerjisinden kurtulmak istiyorsanız doğal ve bitkisel ürünleri tercih etmelisiniz. Ancak en etkili çözüm ise alerjiye neden olan etken maddeden uzak durmak olacaktır. Ayrıca ilaca karşı alerji mevcut ise kesinlikle o ilaç içilmemeli ve doktora görünülmelidir.

 

 İlaç Alerjisine Ne İyi Gelir?

Alerji bağışıklık sisteminin bünyede yabancı maddelere karşı verdiği tepkilerdir. Bunlar genelde polen, arı zehirlemeleri, tozlar, kimyasal maddeler şeklinde olabilir. Bağışıklık sistemi antikor denilen maddeler üretir bu da vücudun kendisini enfeksiyon ve hastalıklardan korunmada yardımcı olmasında etkendir.

Alerjiye dair herhangi bir sıkıntı olmasa dahi vücuda yabancı bir madde girdiğinde otomatikman vücut antikor üretir bu üretme sonucunda olmayan bir alerji bile meydana gelebilir. Bunlar mesela cilde dair alerji tipleri, solunum yollarına dair alerji tipleri şeklinde görüntü verirler. Ufak kaşıntılarla başlayıp şiddeti artabilir. Bazen bu durumlar kolayca atlatılabildiği gibi bazen de ciddi tedaviler gerektirir.

İlaç Alerjisi İçin Yapılması Gerekenler

Alerji sebepleri arasında bir ilaç ta var olabilir. Başlıca belirtileri olarak kurdeşen dökme, deride kaşıntı, isilik, yüz şişmesi, hırıltılar söz konusu olabilir. Eğer ilaç alerjileri kaşıntı ya da deriye ait hafif reaksiyonlar şeklindeyse bazı durumlarda evde tedavide giderilebilmektedir. Mesela soğuk duş alınarak ya da buz uygulaması ile kaşıntı giderilebilir.

Cildi tahriş etmeyecek kıyafet seçimleri önem taşır. Eğer belirtiler çok daha şiddetli ise ki bu nefes almada zorlanma, dilde şişme gibi durumlar yaşanıyorsa mutlaka ambulans çağrılmalıdır. Bu bekleme sırasında panik olunmamalı, baygınlık hissi geliyorsa uzanıp bacakları yükseğe kaldırmak kan akışına yardımcı olacağından etkili olabilir.

Tıbbi tedavilere gelince, genelde ilaç alerjisi tedavileri hafif, orta düzey ve yüksek dozda şeklinde sınıflandırılır. Eğer hafif alerji ise oluşan bölgede kaşıntı söz konusudur. Tedavi reaksiyonu durdurmak amaçlı kullanılacak reçeteli ilaçlardır. Orta düzeyde olduğu zaman kaşıntıya ek olarak nefes darlığı, baygınlık durumları yaşanabilir.

Bu durumlarda ilaç tedavisi kesin ve nettir. Genelde bazı ağrı kesici ilaçlar, soğuk algınlığı ilaçları, epilepsi ilaçları, genel ve lokal anestezide kullanılan ilaçlar alerji oluşturur. Karaciğer ve böbrek yetmezliğine dair kullanılan ilaçlar da alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Genelde kadınlarda alerji faktörü çok daha yaygındır. Yaş ilerledikçe reaksiyon riski artar.

Kaç Çeşit Alerjik Reaksiyon Vardır

Alerjik reaksiyonlar dört çeşittir. Tip1, Tip2, Tip3, Tip4. Bunlardan en önemlisi Tip1 olanıdır. Burun akıntısı, hapşırma, nefes darlığı, hırıltı hali, bulantı, kusma, karın ağrısı başlıca belirtilerdir. İlaç alerjilerinde en çok penisilin alerjisi yaşanır. Penisilin alerjisi genelde enjeksiyon şeklinde uygulanılmalarda yaşanır.

İlaç alerjisi, ilaç alındıktan sonra gelişen tepkiler olarak tanımlanabilir. Bu tepkiler birçok organı etkileyebildiği gibi kişiden kişiye farklı durumlar yaşatabilmektedir. İlaç alerjilerinin belirlenmesi için en iyi çözüm ciddi bir sorgulama, laboratuvar aşamasında tetkikler ve deri testlerinin dikkatle yapılmasından geçer.

İlaç alerjilerinde en korkulan durum anaflaksi oluşmasıdır. Bu durumlarda genelde nefes darlığı ve şuur kaybı oluşur. En çok bu durumu yaşayan yaş aralığı ise 20 ila 50 yaş arasıdır. İlaç alerjisi tedavilerinde hastanın en ince detaya kadar sorgulanması önemlidir. Bir alerji belirtisi mi yoksa başka bir hastalığa dair bulgu mu belirlenmesi gerekir.

Eğer ilaç alerjisi kesinleşirse, o ilacın kullanımı yerine başka ilaç önerilir, ağrı kesici ilaç ve boyalı yiyecek ya da içeceklerden kaçınılması önerilir. İlaç alerjisi olan bir kişi yanında her zaman bunu bilgilendirici bir künye taşımalıdır ki, her durumda gidilen doktorlar açısından bu durum değerlendirilebilsin.

İlaç alerjileri tedavi ile düzelebildiği gibi bazen de tekrarlayarak aynı tepkilerle yaşanabilmektedir. Mesela sıkıntı yaratan o ilacın tekrar alınması ile problem yenilenir. İlaç alerjileri mutlaka doktor tarafından tedavi edilmelidir. Tedavi şekli ciddiye alınmalıdır.

İlaç Alerjisi Nedeni Ve Çözümü

İlaç alerjisi nedenleri arasında birçok faktör sayılabilir. Bunların başından aileden kalıtsal durumlar, çevresel faktörler, kişinin bünyesi başlıca nedenlerdir. İlaç alerjisi her şekilde yaşanabilen bir durumdur. Engellenmesi için ilgili ilaçtan uzak durulması ve gerekli tedavinin yapılması önemli bir detaydır. İlaç alerjileri bebeklerde, çocuklarda, yetişkinlerde görülebilir. Ve hemen herkes te farklı şekiller halinde belirti gösterir.

  • İlaç alerjileri geç tedavi edilirse ciddi sağlık problemleri yaşanabilir.
  • İlacın kesilmesi alerji tedavilerinde en sık tercih edilen tedavi yöntemidir.
  • İlaç alerjisi tedavisi kesinlikle tıp doktorları tarafından verilmelidir.
  • Tedavide verilen ilaçların dozları kişinin yaşadığı alerjik durumla bağlantılı olarak değişim gösterir.

İlaç alerjisine ne iyi gelir? Her şeyden önce alerjinin tanısının yapılması için fiziki muayene sonrası, laboratuvar ortamında yapılacak testler ile kesinleştirilir. İlacın kullanım şekli ciddi bir tanıdan geçer ve bu testlerle sonuca doğru gidilir ilgili tedavi uygulanır. İlaç alerjisi tedavileri kesinlikle ciddiye alınması gereken bazı durumlarda hayati fonksiyonları etkileyecek sorunlar yaşatabilmektedir.

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle