"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerji İğnesi – İsimleri, Yan Etkileri ve Yararları Nelerdir?

Alerji İğneleri günümüzde en çok kullanılan iğne türleri arasında yer alır. Yan etkileri kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir.Deride şişkinlik ve kaşıntı görülen etkilerden biridir. Bu durumda doktor görüşü de alınarak iğne vurulmaktan kaçınılabilir. Alerjinin tedavisi için başka ilaçlar denenebilinir.

Alerji İğnesi İsimleri Ve Yan Etkileri Nelerdir

Alerji durumlarında ilaç, krem ya da sprey ile tedaviler etkili olurken, bazı durumlarda alerji, etkisi yüksek ve ağır geçmektedir. Böyle durumlarda alerji iğnesi kullanılması gerekir. Vücudun hastalık gibi zayıf düştüğü dönemlerde ya da mevsimsel alerji durumlarında, bağışıklık sistemi alerji iğnesi ile tedavi edilir.

Tedavi edildiği halde geçmeyen, uzun süren alerji ve tahriş durumlarında iğne tedavisi uygulanması gerekir. Alerji iğnesi, vücudun alerjik etkiye karşı gösterdiği aşırı tepkiyi duyarsızlaştırmaktadır. Bu diğer bir anlamıyla da bağışıklık sistemi tedavisidir. Alerji aşısı içeriğinde, alerji özleri bulunmaktadır. Kişiye alerji iğnesi deri altına ve az miktarda verilir. Verilme sıklığı 3-5 yıl aralığında iki ayda bir düzenli dozlarda verilmektedir.

Bu şekilde kişinin bağışıklık sistemi daha dirençli hale getirilerek, vücudu mikrop, bakteri gibi her türlü alerji yapacak kimyasallara karşı dirençli bir hale getirmiş olur. Alerji iğnesi, ciddi alerji etkilerinin azaldığını ve tamamen iyileşme gösterdiği kanıtlanmıştır. Hatta aşıdan sonraki 6 yıl boyunca, alerji iğnesi etkisinin devam ettiği görülmüştür.

Ağır ve hayati tehlike arz eden hastalıklarda alerji iğnesi etkili bir tedavi yöntemidir. Her alerji durumunda kullanılması önerilmez. Hafif alerji durumlarında krem, sprey yada ilaç ile tedavi yapıldığında alerji iyileşiyorsa, iğne kullanılması önerilmez. Günümüzde alerji iğnesi, vücudu alerjik etkilere karşı duyarsızlaştırdığı için, kortizon iğneleriyle karıştırılmaktadır. Fakat alerji iğnelerinde kortizon bulunmamaktadır.

Alerji İğnesi Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Çoğu insanda, farklı alerji etkileri görülür. Kimisi gıda alerjisi, kimisi toz alerjisi kimisi de, mevsim geçişlerinde alerji geçirir. Alerjinin kişiye özel bir hastalık durumu olduğunun bilinmesi gerekir. Doktorlar her alerji olan kişiye aynı tedaviyi uygulamaz. Alerji öncesinde, deri ve kan testleri uygulanarak tedaviye başlanır. Ne kadar sürede etkisi olduğu araştırılır.

Hafif seyreden ve kısa süren alerjiler için genellikle, krem ile tedavi önerilir, Alerjinin alevini alır ve kaşıntı yüzünden vücudun tahrişini engeller. Kimi zaman sprey ve düşük dozlarda tablet formlar da önerilmektedir. Avil ve Decort gibi film tablet ilaçlar fayda sağlamaktadır. Bu da alerjinin etkisi ve süresine göre, hastaya verilmektedir. Bazı hastalıklar vardır ki, yıllarca sürer, kronikleşmiştir. Uzun tedaviler gerektirir. Astım hastalarının, hastalığı çok ilerlememiş ise, ilerlemeyi durdurucu amaçlı alerji iğnesi kullanabilirler.

Fakat astım çok ilerlemiş ise ve hayati tehlike ortaya çıkabilecek kadar ağır seyrediyorsa, alerji iğnesi kullanılması kesinlikle önerilmez. Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda, alerji iğnesi yapılması önerilmez. Bir kişinin alerji iğnesi yaptırabilmesi için, öncelikle alerji testi yaptırmalıdır. Yapılan test sonrası akciğer fonksiyonlarının sağlıklı çalışıp çalışmadığına bakılmalıdır. Uzman doktorlar tarafından kesin olarak alerjisinin bulunmadığı saptandıktan sonra, kişiye alerji iğnesi yapılabilmektedir.

Alerji İğnesinin Yan Etkileri Nelerdir

Alerji iğneleri, uzman hekimler tarafından kontrol altında yapılmalıdır. Alerji iğnesi, dahiliye uzmanları yada çocuk uzmanları gibi, doktorlar tarafından yapılmaktadır. Çünkü ilk başlarda alerji iğnesinin yan etkileri görülebilir. Vücuda giren her türlü ilacın yan etkisi olduğu gibi, alerji ilacının da yan etkileri görülebilir. Aşının yapılığı ilk gün deride şişlik, kaşıntı oluşabilir. Gözlerler kaşıntı ve kızarıklık gibi yan etkilerin görülmesi mümkündür.

Bunlar hafif yan etki belirtileridir ve ilk gün olduğu için normal görülmektedir. Eğer aşıdan hemen sonra nefes darlığı gibi hayati tehlike taşıyan ağır etkiler görülüyorsa, tedavi sürecinde uzman bir doktordan yardım alınmalıdır. Uzman kişiler tarafından test ve kontroller yapıldıktan sonra aşı uygulaması yapılabilir.

Alerji İğne İsimleri

Aşı gerektiren bazı mevsimsel geçiş durumlarında, Avil ve Decort adlı film tabletler önerilmektedir. Alerji iltihabını ve ateşini alan Decort, birden bire bırakılmamalıdır. Avil ise, alerji sonucu ani şişkinlik tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Özellikle, alerjinin en belirgin hali, deride ve boğazda şişkinliktir. Bu gibi durumlarda alerji iğnesi

Avil etkili bir tablet ilaçtır. Derideki şişkinliği gidermesi için de Avil merhem olarak düşük dozlarda eczanelerde satılmaktadır. Avil ve Decort isimli alerji ilaçları, reçeteli olarak satılmaktadır. Uzman kontrolünden sonra, doktorun önerdiği şekilde tedavi edilmelidir.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle