"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Vücutta Alerji Nedir? Belirtileri ve Çeşitleri Nelerdir

Vücudun herhangi bir bölgesinde kızarıklık veya başka bir belirti görülmesi alerjinin habercisi olabilir. Bu durumda alerjiye neden olan türün belirlenmesi gerekir. Belirlendikten sonra doğal tedavi veya uzman hekimin önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Bu sayede sağlıklı bir sonuç alınabilir.

Vücutta Alerji Nedir

Alerji bağışıklık sisteminin basit sebepler gibi görünse de bir parfüme, bir polene tepki vermesi demektir. Neden alerji olunduğuna dair bir bilgi olmamakla beraber kişi rahatsız olduğu ölçüde tepki verdiklerinin alerji nedeni olduğunu yaşayarak anlar. Hapşırmak, öksürmek, ciltte kızarıklık oluşumu, tahriş olması, gözlerin sulanması, dil şişmesi gibi semptomlar alerjik görüntülerdir.

Besin Alerjisi

Alerji testleri çok basit ve kısa bir şekilde belirlenmektedir. Bu belirtileri yaşayan herkesin bu testi uygulatması ve gerekli tedaviyi görmesi hayat akışı açısından önemlidir. En sık görülen alerji nedenleri arasında besin alerjileri vardır ki bu en çok çocuklarda görülür. Ve çocuklar büyüdükçe bazen bu sorun kendi kendine bazen birkaç günde geçer bazen de devam eder. Alerji sebebi olan yiyecekler genelde süt, yumurta, soya, yerfıstığıdır. Besin alerjisi yaşayanlar yemeseler bile ilgili gıdaya dokundukları ya da kokladıkları an bile vücutta tepki verir.

Havadan Kaynaklı Alerji

Alerji nedenleri arasında hava faktörü de etkendir. Hava ile taşınan alerjenler özellikle astıma kadar sorun teşkil edebilir. Polen, ev tozu, küf, hayvan tüyü, hayvandan dökülen kepek, boya kimyasalları, sigara dumanı, parfüm, halı hava yolu ile taşınan alerjik durumlara örnektir. Belki bunların hepsine bir nebze engel olunsa da polen faktörü dışarı çıkıldığı an birebir karşılaşılacak durum olduğundan kontrol etmek hayli zordur. Bu durum da alerjiyi tetikleyicidir. Özellikle havalandırmanın iyi almadığı evlerde de alerji durumunun önü kesilemez. Tozlu ortamlar, küf ve bakteri yuvasıdır.

Böcek Alerjisi

Böcek ısırığı alerjileri de çok sık yaşanan bir durumdur. Böcekler ısırdıklarında bir zehir salgılar ve bu da kızarıklık, şişlik ve kaşıntı yaratır. Zehrin etkisi geçene kadar bu sıkıntı devam eder. Bazı böcek sokmaları ise ağır geri dönüşümlü olup kişinin hayatını tehlikeye sokar. Özellikle kadınların birincil düşmanı olan kozmetik alerjileri ise çok sık yaşanan tiptir. İçeriğindeki koruyucu maddeler, renklendiriciler kaliteli olmadığında alerjik reaksiyon yaşanması aşikardır.

Ciltte ve gözlerde kızarıklık, kaşıntı ve şişlik kozmetiğe karşı alerji olduğunun belirtisidir. Alerji durumu hayatı zorlaştıran bir durum olmakla beraber yaşanılan tepkilerle ve sıkıntılarla çok daha sorunlu hale döner. Alerji konusunun türünün ve şeklinin bilinmesi hayat standart için önemli bir basamaktır. Aksi takdirde en küçük bir temasta hayati tehlikeye bile gidebilecek durumlar yaşanabilir.

Alerjinin Vücuttaki Belirtileri Nelerdir

Alerjiyi tetikleyici birçok neden vardır. Bir doktor kontrolü ve basit bir testle bunu rahatlıkla atlatabilmek mümkündür. Alerjinin ilk belirtisi olsun vücutta şiddetli kaşınma sonrasında tahriş olma süreci başlar. Tahriş olan bölgede sonrasında kanamalara yol açar. Kaşıntının ve kızarıklığının sebebinin bir an evvel tespit edilmesi gereklidir.

Alerji durumu en çok çocukları etkileyen bir durumdur. Genetik olması sebebi ile eğer ailede astım, saman nezlesi gibi hastalıklar mevcutsa alerji olma şüphesi her zaman var olmalıdır. Çocuklarda besin alerjileri genelde ek gıdaya geçildiği anda anlaşılır. Evde özellikle halı ve peluş hayvanlar toz tutucu özellikte olduğundan çocukların olduğu yerlerden kaldırılması önerilir.

Sağlıklı bir ev ortamında ideal nem oranı olarak %55 kabullenilmiştir, bunun üzeri nem varsa o ev hijyen değildir. Alerjik reaksiyonların yaşanabileceği bir ortam halinde demektir. Alerji durumları aynı zamanda vücudun zayıf olduğu dönemlerde yani hamilelik dönemlerinde ya da hastalık dönemlerinde nüksedebilir. Alerji belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebildiği gibi bazılarında daha şiddetli yaşanabilir.

Alerjik hastaların alması gereken önlemler arasında cildi serin tutmak ve ılık duş almak o şiddetli kaşıntıyı giderebilir. Cildin sakinleşmesi açısından mentol krem uygulaması rahatlatıcıdır. Kullanılan ilaçların kontrolü önemlidir, alerji yapma özelliği olanların tespiti gereklidir. Vücutta alerji belirtileri görüldüğünde mutlaka uzman hekimden destek alınmalıdır.

Alerji bir hastalık değildir ancak tedbiri alınmazsa boyutu ciddi olabilir. Eğer alerji faktörü havadansa öksürük, göz yaşarması, burun akıntısı gibi durumlar yaşanır. Eğer yutulmuşsa nefes darlığı, kabızlık, gaz, şişkinlik gibi durumlar yaşanır. Alerji sebebiyle vücutta görülen hastalıklar; bitmek bilmeyen burun akıntısı, sinüzit, göz nezlesidir. Sözün özü; vücuttaki alerji kaç günde geçer sorusuna cevap, alerji boyutunun ileri safhalara varmaması için belirtiler doğrultusunda doktor kontrolü kesin çözümdür.

 

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle