"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerji Kabarmasına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Alerji, her türlü canlının aynı şartlar ve aynı ortamı paylaşırken, bazı insanların bünyesinde hassasiyet gösterdikleri bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğal tedavi yöntemleriyle kolayca üstesinden gelinebilir. Ancak bu gibi durumlarda mutlaka uzmana görünmek çok önemlidir.

Alerji Neden Oluşur?

Alerjik reaksiyonlar, ne kadar genetik olarak düşünülse de, vücudun, hamile ya da hastalık dönemlerinde, bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucunda hemen reaksiyon göstermesidir. Bağışıklık sistemi vücuda iyi gelmeyen yabancı maddelere karşı tepki verdiğinde, vücutta kızarıklık, kaşıntı, kabarıklıklar oluşur.

Arı sokması, mevsimsel polenler, hayvan dışkısı gibi kimyasal maddeler vücudun dengesini bozmakta, bağışıklık sistemi iyi antikorlar üreterek, bünyeyi korumaya çalışır. Bu durumda vücudun verdiği tepkiler alerjinin boyutuna göre değişir.

Alerjinin Belirtileri Nelerdir?

Bazen burun kaşıntısı, hapşırma şeklinde olurken, kimi zaman kaşıntı, kabarma ve kızarma şeklinde görülür. Vücuttaki kabarmalar bazen bir deri hastalığı olurken,  yeni bir hastalığın habercisi de olabilir. Böyle durumlarda, kabarma ve kaşıntının kesin çıkış noktası kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Alerjiye neyin sebep olduğunu öğrenebilmek için, öncelikle alerjinin çıkış noktasını kestirmek gerekir.

Vücudun kaşıntı sonucunda,  tahriş ve kızarıklar kaçınılmazdır. Bu da enfeksiyona yol açar. Mevsimsel kabarma ve kaşıntılar kısa süreli olduğu için, kendiliğinden geçmektedir. Bazen doğal yollarla kaşıntı hafifletilebilir. Mevsimsel alerji boyutu ağır seyrediyor ise, alerji iğneleri ile mevsiminde önlem alarak, bu dönemler hafif atlatılabilir.

Psikolojik Alerjinin Belirtileri Ve Nedenleri

Hemen hemen herkeste sıklıkla ortaya çıkan alerji, kesin bir neden ile açıklanamaz. Dışarıdan gelen kimyasal maddeler, vücudun tepki vermesiyle ortaya kızarıklık, kabarıklık, hapşırma ve kaşıntı gibi belirtiler şeklinde kendini gösterir. Dışarıdan vücuda değen bir deterjan, sabun bile vücudun çeşitli yerlerini tahriş edebilir.

Çoğu zaman bunlardan uzak durmamız söylenir, fakat kolay atlatamayız alerjiyi. Fiziksel olduğu gibi psikolojik nedenleri de vardır. Yapılan araştırmalarda alerji, stres ve kişilik özelliğiyle bağlantılı bir özellik göstermiştir. Çocukluk yıllarında, geniş bir ailede yaşayan ve üzerine düşülen bir çocuğun hassas olması kaçınılmazdır.

Çocuk okul çağından belli bir yaşa kadar steril ve değişime kapalı bir ortamda yetişerek büyütülüyor. Vücudun bağışıklık sistemi hiç gelişmeyen bu çocuklar, en ufak bir değişimde ya da okula başladıklarında, vücutları hassaslaştığı için alerjik tepki göstermektedir. Bağışıklık sistemleri bu savaşı verirken, bu çocuklarda yeniliğe kapalı olma, yeni durumlara alışamama ya da yeni duyulan parfüm kokusuna karşı hassas olma gibi negatif durumlar ortaya çıkmaktadır.

Yapılan araştırmalarda, bağışıklık sistemi çevrenin etkisiyle zayıflatılan kişiler, ilerki hayatlarında kariyer planlaması yaparken diğerlerine göre, daha uyumsuz oldukları ortaya çıkmıştır. Aynı şekilde alerji nedeni gıda olanlarda ise, insanlarla yakın ilişki kurmaktan ya da birine bağlanmaktan kaçındıkları belirlenmiştir.

Alerji Nasıl Tedavi Edilir?

Vücuttaki alerjik kabarmalar, kaşıntı ya da kızarıklıklara birçok fiziki koşul neden olabileceği gibi nedensiz de ortaya çıkabilir. Alerji vakalarında mutlaka bir doktora gidilmelidir. Bazen kaşıntı dayanılmaz bir duruma gelebilir. Vücudun meydana gelen bölgelerine dokunulmamalıdır. Eczane ya da bir doktora başvurarak kabaran yerlere ilaç, krem ya da bitkisel tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

Ara sıra yapılan ılık duş, alerjik kaşıntı ve kabarcıklara iyi gelir. Astım, sinüzit, saman nezlesi gibi riskli alerjik sorunu olan kişiler mutlaka doktor gözetiminde tedavi olmalıdır. Bu hastalık grubu dışındaki hafif ve nedensiz seyreden alerji için bitkisel tedavi yöntemleri iyi gelir.

  • Isırgan otu; Böcek ısırması, egzama gibi alerjik durumlarda, ısırgan otu yaprakları hakiki zeytinyağı içerisine karıştırılarak, zarar gören bölgeye uygulanır. Kabarmalara iyi
  • Meyan kökü; Alerjiyi hafifleten bir bitki olarak bilinir. Dozu çok önemli olduğu için doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Astım, bronşit gibi solunum yolları tedavisinde kullanılır.
  • Bal; günde bir ya da iki çay kaşığı tüketilmesi önerilir. İyi bir antibiyotik özelliğine sahiptir.

Bu gibi bitkisel tedavi yöntemlerinin, hafif seyreden alerji durumlarında, kaşıntıya ve kızarıklığa iyi geldiği bilinir. Her nedenle olursa olsun, her şeyden önce uzman bir doktora görünüp, doğru teşhis ve tanı konduktan sonra tedavi olmaktır.

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle