"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerji Testi Aç Karnına Mı Yapılır ve Faydalı Tavsiyeler Nelerdir?

Vücudun dıştan gelen etkenlere reaksiyon göstermesine alerji denir. Alerji testi kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Alerji çeşitlilik gösterebilir deri, solunum, besin, kan gibi farklı alerjiye sebep olan nedenler bulunabilir. Herkes üstünde normal olan farklı kişilerde reaksiyon göstererek ayrıcalık haline gelmesi günümüz de alerji olarak tanımlanmaktadır.

Alerji Testi Aç Karnına Mı Yapılmalı

Uygulanan testin hastaya verimli olabilmesi için test yapılmadan önce neye karşı test yapılacağı bilinmeli, kullanılan ilaç varsa doktora danışılmalı alerjiye göre fark göstereceğinden doktor kontrolünde aç ya da tok olması başvurulmalıdır. Bazı alerji testleri vücut üstünde ağır etki sağladığı için aç karnına olması gerekmektedir.

Solunum yolları, kan, ilaç, besin, gibi çeşit gösteren alerji deri veya kan yoluyla testler yapılabilir. Belirtileri taşıyan sürekli reaksiyon gösteren koruma altına alınması gereken tüm kişilerde alerji testi yapılması gerekmektedir.

Alerji Nedenleri?

Alerjik hastalıklar çevresel nedenlerden daha çok genetik olması sonucu oluşur, anne ve babada alerji sorunu varsa çocukta olma riski yüksektir.  Ebeveynler de hastalık derecesinde olan alerji hastalıkları etkili olmaktadır. Çocuklar üstünde etkisi yüksektir. Bu tür karşılaşmalar sonucu kronik rahatsızlık var mı hastalık öyküsü araştırılmalı, nedenleri vurgulanmalı tedavi süreci başlatılmalıdır.

Alerji Testleri Nelerdir?

  • Kan testleri: Ağır deri hastalığı geçiren deri üzerinden test yapılamadığı zaman kan yoluyla vücuda nüfus eden maddelerin hasta üstünde etkisine bakılır deri testti kadar verimli değildir.
  • Gıda testleri: Yapılan bu test gıda alerjilerinde kesin tanı için kişide alerjiye neden olduğu düşünülen gıdalar kademeli olarak verilir ve belirtilerin ölçüldüğü, besin yükleme testi yapılır.
  • Yama testi: egzamanın tanısında kullanılan bir testtir. Sürekli tekrarlayan vücut üzerinde belirli aralıklarla çıkan kızarıklar, dökülme, sulanma, kaşınma tanı amaçlı yapılan testtir.
  • Prick testi: alerjinin tam olarak bilinmediği zamanlarda yapılan bu test, cilt üstünde özel iğneyle deriye alerjen sıvı dökülüp enjekte edilir 15 dk beklenir bu test ev tozu hayvan tüyleri alerjenlerine karşı yapılır.

 Alerji Testinde Yaş Sınırı Var mı?

Bu şekil testler yapılmadığı takdirde ölümcül sonuçlara kadar gitmektedir. Alerji testinde yaş sınırı bulunmamaktadır. Fark edildikten sonra 2 aylıktan itibaren yapılmaktadır.

Alerji belirtileri 

Alerjinin insan vücudunda değişik etkenleri olmaktadır bunlar;

  • Kusma
  • Hapşırma
  • Kızarma
  • Kaşıntı
  • Kabarık
  • Döküntü gibi unsurlar oluşmaktadır.

 Çoğu insanda farklılık gösteren alerji her insan için normal olan Antep fıstığı bile kimi insan da, içinde bulunan proteinin bağışıklık sisteminde farklı algılanması sonucu alerjiye neden olmaktadır. Aynı besinleri tüketen insanlarda bir şey olmazken on kişiden birinde alerji göstermekte bunun nedeni hale bilinmemektedir.

 Alerji İçin Hangi Doktora Başvurulmalı?

 Vücudunuz da dış etkenlere karşı hapşırma, kızarma, dökülme, istifra, soyulma gibi Etkiler görülüyorsa Bir dâhiliye uzmanına başvura bilirsiniz. Tedavi başlangıcında ilk adım tespit edilen alerjik maddeden mümkün olduğunca uzak durulmasıdır. Ayrıca doktorunuzun başlayacağı ilaçlar, alerji derecisini azaltan ilaçlar, kortizon içeren ilaçlar kullanılabilir.

Alerji aşıları ve azalmak için başlayan tedavileri mutlaka alerji uzmanı bir doktor tarafından uygulanmalıdır. Yanlış tedavi hastayı bir süre sonra baş edilmeyecek hastalıkların içinde bulunmasına neden olabilir. Alerji deyip geçilen küçük görülen bu hastalık yıllar sonra peşine düşülmediği için kronik hastalıklar ilaç tedavileri makineye bağlanma gibi büyük sorunlar doğurabilir. Genç yaşlarda, gelişim çağında keşif edilen alerji üstünde durulduğu sürece minimum seviyelere indirebilir.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle