"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Vücutta Alerji Neden Olur? Görüntüleri ve Oluşumları

Vücutta oluşan alerjinin birçok nedeni bulunmaktadır. Yiyeceklerden, giydiğiniz elbiselere kadar birçok neden ortaya çıkmaktadır. Alerjinin oluşmasından sonra neden olduğu belirlenmeli ve o etkenden uzak durulmalıdır. Ayrıca tıbbi yardım almak da yararlı olacaktır.

Alerji Neden Olur?

Bazılarımızın birtakım yiyeceklere; tozlar, kokular, tüyler vb. nesnelere; kimi kimyasalları içeren ilaçlara karşı hassasiyeti olur ve vücudu bu hassasiyet sonucunda reaksiyon gösterir. Buna alerji denir. Vücudumuzu alerji olmaya yatkın hale getiren iki etmen vardır: kalıtım ve çevre.

En önemli etmen kalıtımdır. Bir bireyin ailesinde alerji hastalığının öyküsü varsa kendisinde de alerji bulunması ihtimali oldukça yüksektir. Aile üyelerinde alerjik astım görülen bir bireyde de alerjik astım görülebileceği gibi alerji kendisini egzama olarak dışa vurabilir.

Kimi zaman da ailesinde alerji olmayan bir bireyin alerji olduğu ya da aile üyelerinde alerji hastalığı varken kişinin kendisinde herhangi bir hastalığa rastlanmadığı durumlar olur. Bu gibi durumları yalnızca kalıtımsal etki ile açıklamaya çalışmak oldukça yanlış olur. Böyle durumlarda çevrenin etkisini göz önünde bulundurmak gerekir. Çevrede bulunan çeşitli alerjenler de alerjinin gelişmesi için zemin hazırlayıcıdır.

Ev tozlarında bulunan mite’ler, evcil hayvanlardan bulaşan alerjenler, polenler, küfler; bazı besin ögelerinden dolayı bir takım gıdalar çevremizde alerji oluşumunu tetikleyen unsurlardır. Bir alerji çeşidine genetik yatkınlığımız olmasa da çevresel faktörlerin etkisiyle alerjik reaksiyonlar yaşayabilir, sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabiliriz.

Alerjik Reaksiyon Oluşturan Ögeler Nelerdir?

Havadaki Alerjenler

Genellikle baharın gelmesi ile sıklıkla rastladığımız alerji türüne neden olmaktadırlar. Havadaki polen miktarının çiçeklerin açmasına bağlı olarak artması bu artışla birlikte hassasiyeti olan bireylerin bundan kötü etkilenmesine ve alerjik reaksiyonlar geçirmesine sebep olur.

Yiyecekler

Bazı bireylerin vücudunda bir takım besin ögeleri alerji oluşumuna sebep olmaktadır. Vücudumuz yiyeceklere de tepki olarak alerjik reaksiyon geliştirebilir. Fındık, yumurta, buğday soya, balık deniz ürünleri, süt vb. sıklıkla alerji şikâyetlerinin temelini oluşturan besinlerin başında gelmektedir.

İlaçlar

Kullandığımız birtakım ilaçlar da içerdikleri maddeler bakımında bizlerde alerji etkisi göstermektedir. Çeşitli yan etkiler olarak saydığımız bu durumlar kızarıklık, kaşıntı vb. pek çok fiziksel belirtiyi içerebilir. Özellikle antibiyotik kullanımında alerji oluşumları dikkate alınmalıdır.

Alerjik Reaksiyon Her Bireyde Farklı Şekilde, Farklı Şiddette ve Farklı Bölgelerde Ortaya Çıkar

Vücutta alerjik reaksiyon oluşturan maddelere alerjen denir. Alerjenlerin görevi vücudumuzu zararlı organizmalara karşı korumak ve genetik yatkınlığı olan bireylerde aslında zararlı olmayan alerjenlere karşı aşırı reaksiyon geliştirmektir. Bu kişilerde alerjenlerle temas ettiklerinde onlarca zararlı madde salgılanır. Salgılanan bu maddeler göz, cilt, burun, solunum yolları gibi organların birinde ya da daha fazlasında alerjik reaksiyonların baş göstermesine neden olur.

Alerjik reaksiyonlar mikrobik olmayan iltihap etkisiyle hedef organ veya bölgelerde ortaya çıkan bulgulardır:

  • Burunda; gözlerde yanma ve sulanmayla bilinen saman nezlesi, burun kaşıntısı, geniz akıntısı, burun tıkanıklığı, hapşırma.
  • Akciğerlerde; hırıltılı nefes alma, öksürük, nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkan alerjik bronş astımı.
  • Deride; kaşıntı, kızarıklık ve kuruluğa sebep olan alerjik egzama.
  • Bağırsaklarda; karın ağrısı, ishal, kusma.

Sıklıkla rastlanan ve bireyden bireye şiddeti farklılık gösteren bulgulardır. Alerji durumu ortaya çıktığında bir doktora görünmenizde fayda var. Çünkü alerjinizin türünü ve neye karşı alerjinizin olduğunu ancak bu şekilde öğrenebilirsiniz.

Kesinlikle İhmal Etmeyiniz

Tedavi süreci boyunca neler yapmanız gerektiği ve sürecin gidişatı hakkında da doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz. Bazı alerjiler kendiliğinden başlar ve hafif şiddette seyreder sonra da geçer. Ancak unutmayınız ki çok ciddi alerji durumları ile de karşı karşıya olabilirsiniz. Böyle zamanlarda mutlaka ambulans çağırmalısınız ve sağlık ekiplerinden yardım istemelisiniz.

Gerekli müdahaleyi yapan ekipler tarafından mutlaka size uygun bir tedaviye başlanacaktır. “Tedaviye başlandıktan sonra vücutta alerji nasıl geçer vücutta alerji kaç günde geçer” sorularınızı duyar gibiyim.

Ancak bunun kesin bir cevabı olmamakla birlikte kişiden kişiye ya da alerji çeşidinden alerji çeşidine farklılık göstermektedir. Alerjinin kaç günde geçeceği doktorunuzun öngördüğü tedaviye bağlıdır. Sizin genetik yapınız ve fizyolojik temelleriniz göz önünde bulundurularak hazırlanan tedavi süreciyle en kısa sürede geçer.

 

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle