"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerji Neden Olur? Gelişim Süreci, Tanısı, Tedavisi

Alerjinin oluşması için birçok neden bulunmaktadır. Yiyeceklerden veya eşyalardan dolayı kişilerde alerji belirtileri görülebilmektedir. Ciltte kızarıklık veya hapşırık şeklinde görülen alerji için uzman bir hekimden destek alınması sağlıklı sonuç için yararlı olacaktır.

Alerji Neden Olur?

Alerji farklı maddelerin bazı kişilerde hiçbir etki yapmazken bazı insanlarda değişik etkiler ortaya çıkarmasıdır. Alerjinin sebepleri, belirtileri ve tedavisi konularını açıklayalım.

Alerjinin Sebepleri Nelerdir

Alerjinin genellikle genetik olduğu söylenir. Fakat genetik olan alerjiler olduğu gibi çok ileri yaşlarda ortaya çıkan alerjilerde bulunmaktadır. Genetik olan alerjiler genellikle çocukluktan itibaren var olan ve anne baba genlerinden çocuğa geçen alerjilerdir. İleri yaşlarda ortaya çıkan alerjiler ise vücudun bağışıklık sistemi ile alakalıdır. Sigara, alkol, uykusuzluk, yeterli beslenememe gibi nedenlerle vücudun bağışıklığı zayıflar ve daha önce hiç hastalığı olmayan bir insan alerji olabilir.

Bu nedenle alerji tedavi sürecinde öncelikle bağışıklık sisteminin güçlenmesi sağlanır. İnsan neden alerji olur denildiğinde ilk önce vücudun immun sistemine bakılmalıdır. Alerjinin türüne göre ve neyin alerjiye sebep olduğuna göre alerjinin nedenleri değişir. Kişinin neye karşı alerjisi olduğu iyi tespit edilerek ona göre tedavi uygulanmalıdır. Alerji nedir neden olur konusunu açıkladıktan sonra şimdi alerji neden oluşur açıklayalım.

Alerjinin Oluşum Nedenleri

Alerji neden olur sorusuna cevap bulabilmek için alerjinin oluşum nedenlerini bilmek gerekir. Alerji oluşumuna neden olan etmenleri kategoriler halinde maddeleyerek açıklayalım.

  • Böcek sokmaları,
  • Havadaki alerjen maddeler,
  • İlaçlar,
  • Bazı gıdalar.

Şimdi alerji sebebi olan etkenleri tek tek inceleyelim. Böcek ısırmalarının başında arı sokması gelmektedir. Çok tehlikeli bir alerji çeşididir. Ölüme bile neden olabilen arı sokmalarında acil tıbbi müdahale yapılması gerekebilmektedir.

Birde bazı insanlarda tüm böcek ve sinek türlerine karşı oluşan alerjiler vardır ki önlem almak şart olmaktadır. Havadaki alerjen maddeler daha çok bahar alerjisi denilen alerji türünde karşımıza çıkar. Polenler başlıca sebebidir. Hayvan tüyleri, tozlar ve küfler gibi nedenlerle kişi solunum yolu alerjileri yaşayabilmektedir.

Alerji olan insan neye karşı alerjisi olduğunu bilip ona göre önlemler almalıdır. İlaç alerjisinin sebebi genellikle penisilin türü ilaçlar ve antibiyotiklerdir. Bu nedenle alerji olsun olmasın penisilin bazlı ilaçların dikkatli kullanılması gerekmektedir. Alerji olduğunuzu bilmeyip hayati tehlike ile karşılaşabilirsiniz.

Gıda alerjisine en çok kuru gıdalar neden olur. Fıstıki ceviz, yer fıstığı, soya, buğday, balık, kabuklu deniz ürünleri, yumurta ve süt gibi gıdalar alerji yapabilen yiyeceklerdir. İnsan bu gıdalara alerjisi olup olmadığını ancak yediğinde anlayabilir ki sonrasında ona göre önlemler alır.

Alerjinin Belirtileri Nelerdir

Alerji belirtileri alerjiye sebep olan maddelerin türüne ve alerji çeşidine göre değişir. Örneğin saman nezlesi dediğimiz havadaki alerjenlerin sebep olduğu alerjinin belirtileri; hapşırma, burun akıntısı, burunda ve gözlerde kaşıntı, akıntı, kızarıklık, şişme gibi belirtiler göstermektedir. Gıdalara karşı alerjisi olan insan ağız bölgesinde karıncalanma ve şişme belirtileri yaşamaktadır.

Böcek alerjilerinde ise; böceğin ısırdığı yerde aşırı ödem ve şişlik, tüm bedende kaşıntı ve kurdeşen, öksürük, göğüste daralma hissi, nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. İlaç alerjisinde ciltte kaşıntı, kızarıklık, kurdeşen, yüz bölgesinde şişme, göğüste hırıltı şikâyetleri görülmektedir.

Alerjinin Tanısı Ve Tedavisi

Alerji tedavisi alerjinin çeşidine ve sebep olan nedenlere uygun olarak yapılmaktadır. Alerji tedavisi öncesinde alerji tanısı konmalıdır. Bunun için tıbbi bir kuruluşta kan tahlili ve cilt testi yapılarak alerjinin nedeni ve durumu belirlenmelidir. Alerjinin tedavisi için ilk adım alerjiye neden olan etkenlerin ortadan kaldırılması gerekir.

Örneğin polen alerjiniz varsa bahar mevsiminde maskesiz dışarıda dolaşmamak gibi alerjiye sebep olan alerjenleri almamaya dikkat etmelisiniz. Sonrasında alerjinin sebep olduğu belirtileri azaltmak veya yok etmek için alerji tedavisi ilaçları kullanmanız gerekebilir.

Bunlar ağızdan alınan ilaçlar, burun spreyi, göz damlası alerji tedavisi için kullanılan ilaçlardır. Çok ileri derece alerji tedavisi için doktor kontrolünde immünoterapi ve acil epinefrin yöntemleri de uygulanmaktadır. Alerji tedavisi bulunan bir hastalıktır ve korkulacak hiçbir şey yoktur.

 

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle