Alerjik Kaşıntı Çeşitleri, Nedenleri ve Çözümleri
Günümüzde alerjiye bağlı birçok kaşıntı görülebilmektedir. Kaşıntının neden olduğu şey bulunursa tedavi süreci de hızlı olur. Kaşıntının tedavisi için doğal tedavi yöntemleri deneyebilir ve uzman bir hekime de başvuru yapabilirsiniz.
İçindekiler
Alerjik Kaşıntıya Ne İyi Gelir
Deri üzerinde oluşmuş kızarıklık ve sivilce yapılı izlerin kaşıntı oluşumu genellikle farklı alerji maddelerine hassas yapılı kişiler de bu alerji maddelerine temas edilmesi veya solunması sonucunda meydana gelmektedir.
Kızarıklık ve kaşıntı probleminde görülen belirtiler arasında bazen şişlik ve döküntü yaralarda görülebilmektedir. Genellikle alerji maddelerine temas edilmesinden sonra ortalama 1 ve 3 gün arasında kendini göstermesi beklenmektedir.
Bu süre zarfından sonra kızarıklık ve kaşıntı belirgin bir görünüm göstermektedir. Bununla beraber oluşan bazı kaşıntı ve kızarıklıklar hiçbir müdahale gerekmeden kendiliğinden iyileşme gösterirken bazıları da belli başlı müdahaleler gerektirmektedir. Kaşıntı ve kızarıklıkların başladığı günden itibaren cildi daha fazla tahriş etmemek için çok fazla kaşımak engellenmelidir.
Kızarıklığın ve şişliklerin daha fazla artmaması için çok sıcak veya çok soğuk duş alınması önerilmemektedir. Ayrıca kaşıntı oluşan bölgeye buz ile müdahale etmek alerjik reaksiyonları en aza indirecektir. Alerjiye bağlı olarak gelişen kaşıntı ve kızarıklıklar da genellikle kullanılan deterjanların bilinçsiz kullanılması, fazla tozla temas, polen ve kirli ortam gibi etkenler neden olmaktadır. Günümüzde yapılan alerji testleri bu alerjik kızarıklıklara bir önlem şeklinde yapılmaktadır.
Alerjik Kaşıntı Çeşitleri Nelerdir
Bu alerji kaşıntılarına neden olan rahatsızlıkların başında mantar mikropları gelmektedir. Özellikle sık sık rastlanan ayak mantarı enfeksiyonları fazla kaşıntıya sebep olan hastalıkların başında gelmektedir. Ayrıca bu kaşıntı zamanla farklı büyüklükte yara ve şişliklere de sebep olmaktadır. Kaşıntılara sebep olan hastalıkların bir diğeri ise sedef hastalığıdır.
Genellikle cildin çok fazla tahrişine yol açan bu hastalık geceleri daha fazla kendini göstermektedir. Vücudun en çok görüldüğü yerlerin başında kollar ve diz arkaları gelmektedir. Kronik hastalıklardan biri olan Liken Planus, bileklerin iç kısımları ile kollarda alerji kaynaklı kızarık ve kaşıntı oluşmasına sebep olan hastalıklardan biridir.
Bunların dışında kızarıklık, kaşıntı ve su toplanmasına sebep olan Kontak Dermatit, geçmiş zamanlarda su çiçeği hastalığı geçiren kişilerde bu virüsün tekrar kendini göstermesiyle oluşan zona hastalığı ve kollarda ciddi kaşıntılara yol açan Brakiyoradyal Prurituz hastalığını da gösterebiliriz. Ayrıca aşırı kuru ciltlerde de kaşıntı ve kızarıklık problemleri sık sık görülebilmekte ve seboreik dermatit hastalığı olan kişilerde de kızarıklık ve kaşıntılar kendini göstermektedir.
Alerjiye İyi Gelen Şifalı Bitkiler
Her alerjik kaşıntı ve şişlikler için her zaman alerjik kaşıntı şikayetlerine iyi gelen ilaç isimleriyle piyasaya sürülen kimyasal ürünler kullanılmasına gerek olmayabilir. Alerjide şikayetçi olan kişiler sürekli alerjik kaşıntıya ne iyi gelir? sorusuna cevap aramaktadırlar. Çeşitli nedenlerle birlikte oluşan kızarıklık ve şişlik yaraları için şifalı bitkiler de bu çözümler arasında gelmektedir. İşte alerjik kaşıntılara iyi gelen şifalı bitkiler:
Isırgan otu: Bu doğal bitki iltihap sökücü özelliğinin yanı sıra alerjiye karşı içeriğe de sahiptir. Bu alerjik reaksiyonlara iyi gelmesinin nedeni içeriğinde bulunan ve alerjiye neden olan histamin salgısını en aza indirmesidir. Bu bitkiyi bitki çayı olarak tüketebilirsiniz.
Veba Otu: Mukus oluşumunu engelleyerek toz alerji veya mevsimsel alerjilere iyi gelecek bir bitkidir.
Meyan kökü: Alerji belirtilerini hafifletmek amacıyla kullanılabilecek bitkilerin başında gelmektedir içeriğinde bulunan gliserin solunum yollarında ve mukus üretimini azaltarak oluşan balgamı incelemektedir.
Gümüşdüğme: Alerji de dahil astım, baş ağrısı, baş dönmesi, migren gibi pek çok rahatsızlık için önerilmektedir. Erken doğum veya düşük ihtimalini arttırdığından hamile kadınların kullanımı önerilmemektedir.
Oregano: Et ve sebze yemekleri için tat katmak amacıyla kullanılan lezzetli ve güzel kokulu bir baharat olan bu bitki aynı zamanda alerji de önlemektedir. Oregano yağı çeşitli alerji türlerine mantar enfeksiyonlarına ve kronik rahatsızlıklara karşı etkili bir bitki türüdür. Bu yüzden yemeklerde kullanılması daha uygun olacaktır.