"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Ürtiker Alerjisi Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir, Tedavisi Nedir?

Ürtiker alerjisinin geçmesi için bazı doğal kürleri uygulayabilirsiniz. Özellikle papatya bu alerjinin geçmesinde oldukça etkilidir. Bu tedaviler ile bir sonuca ulaşamadığınız da mutlaka alanında uzman bir hekimden profesyonel destek almanız sağlıklı sonuç için önem taşıyacaktır.

Ürtiker Alerjisi Nasıl Geçer

Halk arasında kurdeşen diye bilinen bir alerjik cilt rahatsızlığıdır. Ürtiker; kızarık, kabarık ve kaşınan döküntülerle bilinen bir hastalıktır. Ataklarla seyredebilir. Lezyonlar bir süre sonra kaybolur fakat yenileri oluşmaya devam eder. Ürtiker akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. 6 haftaya kadar devam eden ürtiker akut; 6 haftayı geçenler ise kronik ürtiker olarak adlandırılır. Deri dışında sindirim sistemi ve solunum sistemini tutarsa karın ağrısı ve mide rahatsızlıkları dolgunluk hissi gelişebilir.

Ürtiker Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Deri üzerinde her hangi bir bölgede oluşur ve genelde yayılma gösterirler. Kırmızı pul şeklindedirler. Aşırı ısıya maruz kalındığında aşırı kaşınma ve hızlı bir şekilde yayılma görülür. Bazı döküntüler pul pul görünüme sahip olabilir. Hasta birey özellikle geceleri artan kaşıntıdan şikayet ederler. Kaşınan lezyonlar kaşındıkça daha fazla rahatsızlığa neden olur.

Ürtiker Alerjisine Ne İyi Gelir

Lezyonlarla seyreden ürtiker, 48 saat kadar süre sonra kaybolur. Bu tür hastalıkların en önemli nedeni ağız yoluyla aldığımız gıda alerjenleridir. Bazı ürtiker vakalarına anjioödem dediğimiz tabloda eşlik edebilir. Bu hastalık da şişlikler daha fazla ve rahatsız edicidir. Genelde göz kapaklarında, dudakta, kol ve bacaklarda, genital bölgelerde oluşabilir. 6 haftadan daha az süreli ürtikerlerin çoğu kendi kendine kaybolabilir. 6 haftadan daha fazla süren ürtikerin ise tedavi edilmesi gerekmektedir.

Maydanoz insan sağlığı için faydalı ve antioksidan özelliği taşıyan bir besindir. Ürtiker tedavisinde maydanozu kür olarak tüketilmesi önerilir. Süpürge otu tohumunun da ürtikere iyi geldiği bilinir. Günde 2 defa su ile içilmesi tavsiye edilir. Vücutta olan döküntülere ise papatya yağını masaj yaparak uyguladığımızda kaşıntıları rahatlattığı bilinir. Doğal antihistaminler; fesleğen, ekinezya, çay, kekik, tarhun, incir, greyfurt, çarkıfelek çiçeği, rezene, sedef otu, mercan köşk gibi bitkilerdir.

Ürtikere En Sık Olan Nedenler Nelerdir?

  • Evcil hayvanlar(kedi, köpek, kuş..)
  • Deniz mahsulleri(kabuklu deniz ürünleri ve balık)
  • Alerjen ilaçlar
  • Süt ürünleri
  • Solar ürtiker ( güneş ışınları ile oluşur)
  • Arı sokmaları(bal ve eşek arısı)
  • Soğuk ürtiker (soğuk havada oluşan)
  • Kolinerjik ürtiker( terleme ve aşırı efor ile oluşur)

Alerjiyi tetikleyecek şekilde aşırı yemek yenmemeli ve özellikle yağlı gıdalardan kaçınılmalıdır. Hastalığın ilk dönemlerinde vücudumuzu serin tutarak kaşıntıyı önleyebilir, güneş ışığından uzak kalarak lezyonların oluşmasını engellemiş oluruz. Tetkikler sonucunda ürtikere sebebiyet veren madde belirlenmezse, bütün olgularda hastaya hafif bir beslenme programı uygulanır. Ürtikere neden olacak gıdalar verilmez. Hastalığın uzun süre devam etmesi alınan önlemlerin yeterli olmadığını gösterir. Bu durum alınan önlemlerin yeterli olmadığının işaretidir.

Ürtiker Alerjisi Tedavisi Nasıl Yapılır

Ürtiker hastalığı döküntüleri ile karakterize olduğu için tanısı kolay tedavisi oldukça zor bir hastalıktır. Tedavi aşamasında ilaç ve kremler önerilir. Ürtikeri belirtilerine göre akut ve kronik olarak iki şekilde inceleriz. Hafif akut tedavisinde antihistaminik denilen alerji tableti verilir.

  • Orta şiddette akut ürtiker tedavisinde ise antihistamin tablete, ampulde eklenir.
  • Şiddetli akut atak tedavisi ise antihistaminiklerle beraber mide yıkanır ve hasta entübe edilir.
  • Kronik ürtiker tedavisinde non-sedatif ve sedatif histaminikler kullanılır.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta ilaçlar bittikten sonra hastalık yok olmaz, sadece belirtileri kaybolur. Alerjiye sebep olan gıdalardan aldığımızda veya çok sıcağa maruz kaldığımızda lezyonlar ve kaşıntı yine kendini gösterir.

Ürtikere Faydalı Terapiler Nelerdir

Ürtikere bir çok bitki kadar bazı terapilerinde iyi geldiği bilinir. Bunlar;

  • Hömeopeti
  • Aromaterapi
  • Geleneksel çin terapileri
  • Besin terapileri
  • Akupuntur
  • Çiçek esansları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle