"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

İmmünoloji Nedir,Alerji Hastalıkların Tanısı ve Tedavisi Nasıl Olur?

İmmünoloji bağışıklık bilimi olarak tanımlanır. Bağışıklık sistemini tedavi edici nedenleri araştıran bir bilim dalıdır. Avrupa genelinde çoğu bilim adamlarının araştırmaları sonucunda, birçok sonuç ve yöntemlere rastlanmıştır. Sizde böyle sorunlarla karşı karşıya kaldıysanız işin uzmanı ile görüşmenizde yarar vardır.

İmmünoloji Tanısı Nasıl Konur?

İmmünoloji, diğer bir adıyla bağışıklık sistemi, vücudu dış etkenlerdeki mikrop, bakteri ve kimyasallara karşı korumaktadır. Bağışıklık sistemi, pek çok organla birlikte iş birliği içersinde çalışarak, vücudu kanserden ve hastalıklardan, enfeksiyondan korumaktadır.

Bağışıklık sisteminin ana hücresi lökosittir. Bu lökositler, vücuda gelen yabancı maddeyi vücuttan atmak için savaşırlar. Bazı toksin maddeler üreterek mücadele ederler.

Haliyle bu lökositlerde azalma ve sorun olursa, bağışıklık sistemini savunacak hücre yetersiz kalmış olur. Bu durumda ortaya, bağışıklık sistemi hastalıkları olarak karşımıza çıkar. Çocuk yaşlarda ortaya çıkan bağışıklık yetmezliği kalıtsal olarak görülürken, yetişkinlerde ise, çevre kirliliği, bakteriler, radyasyona maruz kalma gibi, çevre etkisine bağlı nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır.

Nedensiz vücuttaki dalak, böbrek gibi iç organlarda büyümenin ortaya çıkması, sürekli tekrarlayan hastalıkların yaşanması ve uzun süren antibiyotik tedavisine rağmen, tekrar eden hastalık şikâyetleri görülür. İmmünoloji tanısı, hasta muayene edilerek, gerekli labaratuar testleri ile konulur. İki aşamada kanda tarama testi yapılarak, bulgular tespit edilir. Test sonuçlarının doğru yorumlanması için, uzman bir doktorun bakması çok önemlidir.

İmmünoloji Ve Alerji Hastalıkları

Bağışıklık sistemi az çalışır ya da dengesiz şekilde çok çalışırsa, alerji ortaya çıkar. Alerji, normalde vücuda zararlı olmayan bir maddenin, bağışıklık sistemi tarafından zararlı görülmesi sonucu, ortaya çıkan aşırı reaksiyondur. Çoğu insanda, farklı türde alerji belirtileri yaşanır. Dışarıdan temas ettiğimiz detarjanlar, kremler hatta cilde uygulanan makyaj ürünlerinin çoğu, alerji yapabilmektedir.

Nefes alırken, çevrede bulunan toz, küf mantarı ve bahar mevsiminde oluşan polenler, nefes yoluyla vücudumuza girmektedir. Vücuda giren bu kimyasal maddeler, göz nezlesi, saman nezlesi, bahar alerjisi gibi hastalıkları ortaya çıkmaktadır. Özellikle astım okul ve iş çevresinde, insanın günlük hayatını zorlaştıran alerji türüdür.

Ağız yoluyla aldığımız besinlerde de alerji hastalıkları ortaya çıkabilmektedir. Öncelikle ağızda başlayan bu alerji kaşınma, kızarıklık ve yanma hissiyle başlar. Daha sonra bağırsaklara kadar artarak devam eden etkileri sonucunda, tüm iç organlarımızı hayati tehlikeye sokabilir. Mevsimsel alerji hastaları, özellikle yaz mevsiminde yedikleri meyvelere dikkat etmeleri gerekir.

Bazı insanların, arı, böcek ve sivrisinek sokmaları karşısında aşırı reaksiyon gösterdikleri görülmüştür. Normalde sadece böceğin ısırdığı yerde reaksiyon olması gerekirken, aşırı duyarlı kişilerde, vücudun her yerine etkisi yayılır, kaşıntı, kabarıklık ve nefes darlığı gibi hayati tehlikeye neden olacak sonuçlar doğurur. Hayati tehlikeye neden olan alerji için önlem almak gerekir. Kimisi hafif seyreden alerjilerde bitkisel çözümler, alerjinin etkilerini hafifletebilir.

Bağışıklık Sistemi Yetersizliği Sonucu Ortaya Çıkan Alerji Nasıl Tedavi Edilir?

Alerji hastalıkları, tedavisi konusunda, en başta yapılması gereken şey, alerjiye neden olan etkenden uzak durmaktır. Bu durum her zaman mümkün olmayabilir, sürekli maruz kalmak durumunda olduğumuz bir etkene karşı alerjimiz varsa uzak kalmak pek mümkün olmayabilir. Alerji konusunda ilaçları, ancak uzman doktor test ederek, hastanın sonuçlarına göre vermelidir.

Alerji olan her hastaya aşı yapılmaz, çünkü alerji kişiye özel bir etki gösterir. Kimisi bu hastalığı hafif seyrederek geçirebilir. Kaşıntı ya da kızarıklığa uygun kremlerle kolayca hastalık atlatabilir. Aşı tedavisi ancak, alerji olan hastaya, uygun doz ve sürede doktor kontrolünde verilerek, alerji şikâyeti hafifletilir. Kullanılan aşılarda, kortizon bulunmamaktadır.

Vücudun var olan kortizon salgısı dengesini bozacak ekstra kortizon verilmemelidir. Kortizon kullanması zorunlu hastalarda da doktor kontrolünde ok dikkatli verilmelidir. Yoksa geri dönülmez hastalıklara neden olmaktadır. Bağışıklık sisteminin en önemli ve yaygın hastalığı olan alerji, çocuklarda ve yetişkinlerde görülebilmektedir. Önemli olan zamanında yapılması gereken, erken tanı yöntemidir. Hastalık ilerlemeden önlem alınması, yeni oluşacak hastalıkları önler.

 

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle