"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerji İmmünolojisi Çocuklarda ve Erişkinlerde Gelişim Süreci

Çevresel faktörlerin etkisi ile ortaya çıkan bu rahatsızlık konusunda mutlaka uzman hekimden destek alınması gerekir. Alerjik olarak ortaya çıkan bu hastalık kişiden kişiye de değişkenlik göstermektedir. Bağışıklık sisteminin güçsüz kalması da bu rahatsızlığı tetikler.

Alerji İmmünolojisi Nedir

Alerji kısaca canlıların ve özellikle insanların hoşlanmadığı uyaranlara gösterdikleri tepkilerdir. Bu uyaranlar ise şunlar olabilir bazı alerjen yiyecekler, toz, koku, tüy gibi nesneler, kimi ilaçlar vb. Uyaranlara gösterilen tepkiler hastalık derecesinde olmakla birlikte hafif seyirde gösterebilir.

Alerji yapan maddeler kişiden kişiye farklılık gösterebildiği gibi birçok insanda benzerlikte gösterebilir, bazı gıda proteinleri, polenler, bakteriler, ev hayvanlarının tüyleri,, küf mantarları, ev tozu akarları, böcek zehirleri gibi maddeler, alerjinin en sık nedenleri arasında sayılabilir.

İmmünoloji bir bilim dalı olup, faaliyet alanı ise vücudumuzu hastalık yapan mikroplardan ve alerji yapan maddelerden korumak ve mikroplara karşı savunma mekanizması geliştirmektir. Yani immünolojinin amacı vücudumuzu mikroplardan korumaktır.

Aşı vb yollarla vücudumuza bir savunma kalkanı oluşturarak vücudumuzun herhangi bir noktasında hastalık yapan canlıların üremesine izin vermez. Veya hastalık yapan mikroplar üremişse bu mikroplara ulaşarak bunları sindirir.

Çocuklarda Gelişim Süreci Nasıldır

İmmünoloji, immün (bağışıklık) yetmezliği hastalıklarıyla başa çıkar. Bağışıklık yetmezliği hastalıklarına, çocuk yaşta tanı koyulabildiği gibi birçok bağışıklık yetmezliği hastalığı kalıtsal nedenlerle ortaya çıkar. Gerek çevremizde gerekse vücudumuzda yaşayan pek çok mikrop bulunmaktadır.

Bu mikropların bazen çokta fazla zararı olmayan mikroplar olup tedavisi olabildiği gibi bazen de ciddi hastalıklara davetiye gönderebilir. Vücudumuz bu mikroplarla bazen biz fark etmeden bazen ise dışarıdan yapılan müdahalelerle ve savunma mekanizmalarıyla birlik yaparak savaşır. Ancak vücut çok ağır ve şiddetli mikroplara maruz kaldığı durumlarda, mikroplarla baş edebilecek yeterliliğe sahip olmadığında güçsüz düşer.

Yetişkinlerde Gelişim Süreci Nasıldır

Yetişkinlerde ise kronik olabildiği gibi sonradan çevresel faktörlerin etkisiyle de ortaya çıkabilir. Bu çevresel faktörler; kirli hava, ortam kirliliği, alerjik uyaranların mevcut olması, uzun süreli radyasyona maruz kalma, kimyasal maddelere aşırı duyarlılık geliştirme gibi sıralanabilir. Enfeksiyon hastalıklarıyla ve bağışıklık yetmezliği hastalıklarıyla başa çıkmak zorunda kalan vücut daha da ilerisinde ölümle sonuçlanabilir.

Bu ancak vücutta yeteri kadar immün hücresi bulunmadığında olur ve vücut immün, bağışıklık yetersizliği gösterir. İmmünoloji bilimi bu eksiklikleri yani bağışıklık yetersizliğini tedavi eden bilim dalı olduğu için tanı ve tedavi aşamasına geçilmeden önce uzman bir İmmünolog hastalığın belirtilerini saptamalı ondan sonra tedavi sürecine başlamalıdır.

İmmünolog öncelikle hastayı muayene eder laboratuvar testlerinin ardından tanıyı koyar. Kan testlerinde tarama yapılır ve ardından kan testlerinin daha detaylı analizi gerçekleştirilir. Bu testlerin doğruluğunun sağlanabilmesi için ileri teknoloji ürünlerin ve bağışıklık yetmezliği konusunda alanında uzman hekimlerin bulunduğu hastaneler tercih sebebi olmalıdır.

İmmün Yetersizliği Belirtileri

  • Büyüme ve gelişme görülen ciddi anlamdaki gerilik
  • Bir yaşından sonra ağızda ve ciltte sıklıkla enfeksiyon ve mantar olması
  • Aileden gelen kronik, genetik bir immün yetersizliği öyküsü bulunması
  • Tekrarlayan cilt enfeksiyonları vücudun farklı organlarında meydana gelen apseler
  • Bir yılda birden fazla enfeksiyon hastalığı geçirmek
  • Sık tekrarlayan sinüs enfeksiyonu gibi durumlarda vücutta immün yetersizliği görülür ve immünoloji bilimi burada müdahale eder.

Alerji immünolojide Tedavi

Alerji tedavisi alerjiye neden olan etkenin ortadan kaldırılmasıyla sağlanabilir. Bu en temel çözüm olmasıyla birlikte alerji belirtileri günlük yaşantıyı ciddi anlamda etkiliyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. Hastanelerde ise yapılan alerji tarama testleriyle hangi maddelere karşı alerjik tepki gösterildiği saptanarak tedavi yoluna gidilmelidir.

İmmünoloji adı altında toplanan alerjik hastalıklarda hastanın sağlık öyküsü dinlenir ve buna göre hasta deri ve kan testlerine tabii tutulur. Testlerden alınan sonuçlarla, alerji aşı tedavisi yani immünoterapi yada ilaçla tedaviye başlanır. Sonuçta hasta alerjen durumdan arındırılmış olur.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle