Alerji ve İmmünoloji Nedir? Hangi Tür İnsanlarda Oluşur?
Kişiye özel olmayan bu rahatsızlık türü her insan da görülebilmektedir. Bu konuda alanında uzman bir hekimden destek alınması sağlıklı sonuç alınmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca bu rahatsızlık türü kısa süre içerisinde tedavi edilebilmektedir.
İçindekiler
İmmünoloji Nedir?
Çevremizde gözle göremediğimiz kadar küçük ve çok sayıda, bakteri veya mikrop bulunmaktadır. Bu bakteri ve mikroplar vücuda girdiği andan itibaren, yabancı madde olarak algılanır. Vücudu bu zararlı bakterilerden koruma amaçlı ortaya çıkan savunma sistemine, İmmünoloji denir.
Alerji Ve İmmünoloji Arasında Bir Bağlantı Var Mıdır?
Alerji, vücudun hastalık gibi zayıf düştüğü dönemlerde, bağışıklık sisteminin vücudu yabancı bakterilerden koruma amaçlı, ortaya çıkardığı tepkilerdir. Genel anlamda, İmmünoloji oluşumu sonucunda, alerji ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi çevrede karşılaştığı, virüs, mantar gibi yabancı bakterilere karşı, farklı şekillerde çalışır. Önce bakteriyi yabancı madde olarak algılar. Ve bunlara karşı savunma sağlar. Savunmayı sağlayan maddeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Vücudun yağ bezleri ve ter bezleri, mantar ve bakteri oluşumunu engeller.
- Solunum yollarının, yüzeyinin tüylü ve dokulu yapısı, salgılanan mukoza yapısı, mikrop, toz ve bakterilerin akciğere girişini engeller.
- Kulaklarda salgılanan acı ve asitli mukozanın, vücuda girecek zararlı bakterilere karşı koruması.
Gözyaşının tuzlu yapıya sahip olması sonucu, gözde hiçbir bakterinin yaşayacak alan bulamaması gibi, oluşan savunma maddeleri, vücudu dış çevreden korumaktadır. Çevremizde yaşayan birçok bakteri ve mikrop vardır. Ve biz bunları fark etmesek de, zararlı ve yararlı bakteriler kendi aralarında savaşmaktadır. Bunun sonucunda bünye zayıf düşerek hasta olmaktadır. Bakterilere karşı insan immünolojisi yani bağışıklık sistemi ne kadar kuvvetli olursa, hasta olma riski o kadar düşer.
İmmünoloji Kimlerde Ortaya Çıkar? Bulaşıcı mıdır?
Çoğu insanda, farklı farklı alerji belirtileri yaşanır. Kimisi gıda alerjisi, kimisi toz alerjisi kimisi de, mevsimsel alerji geçirir. İnsanın gündelik hayatını zorlaştıran bu alerjinin kişiye özel ortaya çıktığını söylemek mümkündür. Her ne kadar herkes farklı alerji geçirse de, hepsinin nedeni, İmmünoloji yetersizliğinden kaynaklıdır diyebiliriz.
İmmün yetersizliği konusunda, eğer bir yılda, ikiden fazla sinüs enfeksiyonu ve sekizden fazla enfeksiyon hastalık geçiriliyorsa, derin doku ve organ apseleri ve ciltte uzun süren mantar enfeksiyonları gibi belirtiler görülüyorsa, vücut immün yetersizliği yaşıyor denilir.
Herkeste sıklıkla ortaya çıkan ve özellikle uzun süreli geçmişi olan alerjinin nedeni de budur. Alerji ve İmmünoloji farklı sağlık bilimleridir. Eğer bağışıklık sistemi bozuk çalışır ya da hiç çalışmazsa İmmünolojik bozukluk doğrultusunda, hastalıklar ortaya çıkar. Alerji de bunun sonucu ortaya çıkan bir hastalık olarak bilinmektedir. Alerjiden kurtulmanın ilk yolu, alerjiye neden olan ne ise ondan uzak durmaktır. Eğer ileri boyutta hayatı tehlikeye atacak bir durumda ortaya çıkmışsa, doktora gidilmesi tavsiye edilmektedir.
Alerji Ve İmmünoloji Nasıl Tedavi Edilir? Hangi Doktor Bakar
Alerji ve İmmünoloji farklı sağlık bilimi alanları olsa da, birbiri ile bağlantıları vardır. Çünkü bağışıklık sistemindeki herhangi bir yetersizlik veya bozukluk, birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Arı, böcek türü alerjilerde, astım, saman nezlesi, gıda alerjisi gibi birçok alerji türlerinin tedavisinde, öncelikle deri üzerinden alerji testleri yapılır. Gerekli kan tahlilleri alınarak inceleme yapılır.
Hangi kategoride alerji belirtisi varsa, o kategoride testler uygulanır. Arı alerjisi ortaya çıkmışsa arı alerji testi, ilaç alerjisi görülüyorsa, deride ilaç alerjisi testleri ile çalışmalar yapılarak, teşhis konulur. Bağışıklık sistemi yetersizliği, anne karnında başlayabilir. Gündelik yaşamı içeresinde belirli dönemlerde ortaya çıkabilir. Bebeklik döneminde, kronikleşmiş alerjiler görülebilir.
Anne sütü bu konuda antibiyotik görevi gördüğü için, bebek bu süreci kolay atlatabilir. Fakat yetişkinlik döneminde ortaya çıkan alerjinin, uzun bir geçmişi var ise, müdahale ve iyileşme süreci biraz zaman alabilir. İmmünoloji ve alerji hastalıkları konusunda, çoğu sağlık merkezi, özel araştırma ve tedavileriyle birçok hastaya yardımcı olmaktadır.
Hastalık boyutu geçici bir alerji de olsa, uzman bir doktora giderek bu konuda bilgi sahibi olunmalıdır. Gıda alerjisi varsa özellikle, hangi besinden uzak durulması gerektiği konusunda bilinçlenmiş oluruz. Çünkü alerjik hastalıkların çoğu hayati tehlike boyutuna gelebilmektedir. İnsan sağlığı her şeyden önemlidir. Bazen basit alerjik belirtiler gösterdiğimiz durumlarda da, basit bitkisel yöntemlerle geçici olarak hastalığı atlatabiliriz.