"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerji Nedenleri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Alerji nedenleri birçok olaydan dolayı kaynaklanabilmektedir. Alerjinin kaynağı belirlendikten sonra ona göre bir tedavi yöntemi belirlenmelidir. Bu sayede sağlığınıza kavuşabilirsiniz. Günümüzde birçok etken alerjiye neden olabilmektedir. Bu etken olan maddeden uzak durmak da bir tedavi yöntemidir.

Alerji Nedenleri Nelerdir?

Alerji; tensel, solunum yada farklı yollarla, alerjen maddelerin vücuda girerek, bağışıklık sisteminin bu maddelere karşı oluşturduğu bir tepki sonucunda ortaya çıkan durumdur. 

Alerji, birçok nedene ve duruma bağlı olarak gelişebilmektedir. Bunlardan bazıları;

  • Küf ve mantarlar,
  • Bahar aylarında ortaya çıkan polenler,
  • Kedi, köpek ve kuş gibi evcil hayvan tüyleri,
  • Sigara dumanı,
  • Parfüm gibi kozmetik ürünler,
  • Böcek dışkılarıdır.

Alerjik durumun tedavi edilebilmesi için, öncelikle alerji nedenleri ortadan kaldırılmalıdır. Birçok uzman tarafından araştırılan alerjinin nedenleri nelerdir? sorusunun cevabı, gün geçtikçe artmaktadır. Çünkü saydığımız nedenler sadece ilk sorulduğunda aklımıza gelen birkaç sebeptir.

Detayına inildiğinde ve hastalıkla bire bir karşılaşıldığında, bu sebepler artış göstermektedir. Özellikle kalabalık şehirlerde egzoz dumanı, fabrikalardan çıkan yoğun duman nedeniyle havada oluşan kirlilik, önemli ölçüde gelişen bir alerji nedenidir. Bundan dolayıdır ki, alerji durumunu yaşayan kişilerin tümüne, hekimler tarafından oksijenin bol olduğu, şehir merkezinden uzak yerler tavsiye edilmektedir. Alerji tedavisi için bu durum oldukça önemlidir. 

 Alerji kendisini kişilerde belirgin olarak öksürük ile göstermektedir. Alerji seviyesi arttıkça, öksürük şiddetlenir ve belirtilere yenileri eklenebilir. Ürtiker, salgıda artma, ödem ve burun-göz çevresinde oluşan kaşıntı ileri belirtiler olarak ortaya çıkmaktadır. Ürtiker, sınırlı bölgelerde kızarık renkte kendisini gösteren, kaşıntıya neden olan kabarık, ödemli yapılardır.

Yaşam kalitesini en az alerji kadar düşüren ürtiker, çocukluk çağında sık görülse de, kronikleşen durumlarda özellikle kadınlarda daha sık görülmektedir. Ürtiker, diğer alerji belirtileri gibi çok uzun süre vücutta kalmaz. Genellikle 24 saat içerisinde kaşınır, kabarır ve kaybolur. Yapılan araştırmalar her insanın hayatı boyunca %15 oranında ürtiker atağı geçirme olasılığının olduğunu ortaya koymuştur. 

Kandaki Alerji Nedenleri

Çağımızın çocuklarında artık sıkça karşılaşılan bir alerji türü, besin alerjisidir. Besin alerjisi, kandaki IgE düzeyleriyle kendisini göstermektedir. Gelişen rahatsızlığa bağlı olarak, hekimin isteyeceği IgE testleri ile, alerji nedenleri ve tedavisi saptanmaktadır. Besin alerjisinde vücut hemen tepkime gösterirken, besin intoleransında gelişen reaksiyon 48 saat içerisinde olmaktadır.

Bu nedenle besine karşı vücudun gösterdiği reaksiyonun alerji ya da intolerans olup olmadığı hekim tarafından iyi anlaşılmalıdır. Mevcut durumun tedavisi için de bu ayrım önemlidir. Besin alerjileri, vücudun bağışıklık sisteminin gösterdiği bir savunma durumudur. İnsan vücudunda bağışıklık sisteminin en çok zorlandığı savunma, besin ile ilişkili olan durumdur. 

Alerjinin Tedavisi Nasıl Yapılır

 Alerji tedavisi, 4 şekilde yapılmaktadır.

  • Alerjenlerden korunmak,
  • İlaç tedavisi,
  • Aşı tedavisi, 
  • Işık tedavisi. 

Alerji tedavisinin en önemli ve başlangıç evresini, vücudun alerjiye neden olan faktörlerinden uzak durmaktır. Bununla birlikte ilk olarak antihistaminikler ile alerji tedavisi yapılır. Bilinen alerjik durumunuz varsa, bu ilaçların alerji gelişmeden önce kullanılması tedavi faydası açısından daha faydalıdır.

Mevcut alerji ile ilk defa karşılaşıyorsanız, ilaçları düzenli olarak kullandığınız takdirde, kaşıntı, kızarıklık gibi önemli belirtiler yavaş yavaş ortadan kalkacaktır. Alerji tedavisinde ilaçların aksatılmadan düzenli olarak kullanılması önemlidir. Alerji durumu ciddiye alınmadığı durumlarda ileri hastalıklara yol açabilmektedir. 

Diğer bir yöntem olan aşı tedavisi; alerji durumlarında ilaçlardan fayda görülemediği durumlarda ve alerjik durumdan korunmanın mümkün olmadığı durumlarda önerilmektedir. Aşı tedavisinde, alerjen madde vücuda düşük dozlarla başlayarak uygulanır, dozu gittikçe arttırılır. Bu şekilde vücudun alerjen maddeye alışması sağlanır. Aşı tedavisi hekim gerekliliğine bağlı olarak 3 ile 5 yıl arasında sürmektedir. 

Işık tedavisi, alerji durumlarında kesin çözüm olarak uygulanmaktadır. Özellikle ödemli ve iltihaplı hastalıkların tedavisinde oldukça hızlı bir etkiye sahiptir. 

 

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle