"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerjik Astım Tedavisi Nasıl Yapılır ve Çözüm Yöntemleri Nelerdir?

Alerjik birtakım etkenlerin tetiklemesiyle ortaya çıkan astım türüne alerjik astım denir. Bazı ilaç tedavileri yoluyla alerjik astım tedavisi ve alerjik olmayan astım tedavisi kısmi olarak gerçekleştirilebilmektedir.

Alerjik Astım Tedavisinde Neler Yapılır?

Alerjik astım sahibi olduğunu öğrenen kişilerin kafasında hemen bir soru oluşur, alerjik astımdan nasıl kurtulurum? Alerjik astımda kişide alerjiyi oluşturan alerjen maddeye karşı duyarlılık oluşmaktadır. Alerjen madde solunum yollarına bir kez dahi girmiş olsa vücut bu alerjen maddeye karşı bir tepki oluşturur.

Bu tepki sonucu boğaz kasları kasılır ve alerjik maddeyle temas olan bölgede mukus salgısı üretilir. Bu durum kişide balgam ve öksürük olarak baş gösterir. İster alerjik astım olun isterseniz de alerjik olmayan astım; öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı, göğüs sıkışması gibi problemlerle karşılaşırsınız. Alerjik astıma karşı yapılacak en önemli şey, alerjen etmenleri çevremizden uzak tutmak olacaktır. Bu nedenle bir an önce alerji testi yaptırmanız bu önlemleri almanız konusunda yardımcı olacaktır.

Doğru olmayan yöntemlerle tedaviden kaçınılmalı ve bu konuda dikkatli olunmalıdır. Alerjik astım tedavisinde kullanılan ilaçlar birbirleri üzerinde ya da alerjiye vücudun verdiği tepkiler üzerinde ters etki yapabilirler.

Alerjik Astım Tedavisinde Hangi İlaçlar Kullanılır?

Alerjik astım nasıl tedavi edilir? Sorusuna cevap vermeden önce astım ilaçlarından genel olarak bahsetmek gerekir. Astım ilaçları iki grupta incelenir. Birinci grupta hastalığın etkilerinin kişi üzerindeki tepkilerini azaltmaya yarayan rahatlatıcılar yer alırken ikinci grupta iyileştiriciler yer alır, (ki bunlara kontrol ediciler de denilir).

Doğru olmayan yöntemlerle tedaviden kaçınılmalı ve bu konuda dikkatli olunmalıdır. Alerjik astım tedavisinde kullanılan ilaçlar birbirleri üzerinde ya da alerjiye vücudun verdiği tepkiler üzerinde ters etki yapabilirler.

Alerjik astım tedavisi var mı? Sorusu kafaları kurcalamaktadır. Alerjik astımın tam bir tedavisi olmamakla birlikte kişinin tepki verdiği alerjen maddelerin belirlenmesi ve bunlardan uzak durması yoluyla kişideki rahatsız edici durumun ortadan kalkması büyük ölçüde sağlanmaktadır.

Astımda Doğal Tedavi Yöntemleri

Bazı doktorlar astım tedavisinde doğal yöntemleri de kullanılmaktadır. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu astım tedavisi için keçiboynuzu kürü öneriyor. Keçiboynuzu kürünün özellikle nefes darlığına karşı oldukça etkili olduğunu ifade eden İbrahim Saraçoğlu, bu kürün alerjik nefes darlığında oldukça güzel sonuçlar verdiğini ifade etmektedir.

Kürün yetişkinler tarafından sabah kahvaltısında ve akşam yemeğinden önce birer çay bardağı tüketilmesi gerektiğini ifade eden Saraçoğlu, çocuk yaştaki hastaların yalnızca bu kürü sabah uygulamasının yeterli olacağını belirtmiştir. Kürün yapılışı ise şöyle: 6-7 keçiboynuzu soğuk su ile durulayıp küçük tanelere ayrılır.

Daha sonra bu taneler yarım litre kaynamış suya atılarak 8-9 dk kaynatılır ve soğumasının ardından süzülerek cam şişeye konur. Saraçoğlu bu kürün 3 günü aşmayacak şekilde dolapta muhafaza edilmesi gerektiğini ifade etmektedir. Ayrıca seçim yaparken koyu renkli olmayan keçiboynuzundan uzak durulması gerektiğini ifade etmiştir.

Doğal yöntemleri tedavi konusunda başarılı bulan bir başka isim olan Prof. Dr.  Ahmet Maranki ise astım ve nefes darlığı problemi yaşayanların günümüzde çok olduğunu ifade ederken bu hastalıkların şifalı bitkilerle tedavi edilebileceğini ekler. Prof. Dr. Ahmet Maranki örnek olarak şu bitkisel formülü önermektedir:1 bardak kaynamış suya yaklaşık 10 gr ısırgan otu konulur, Bu karışım on dakika demlendikten sonra ısırgan otu süzülür ve karışım içilir.

Ahmet Maranki’nin önerdiği bir başka tedavi yöntemi ise şöyle: ‘’5-6 adet zencefil, 5-6 adet tarçın, ısırgan otu, ayva yaprağı ve karabiber 1,5 litre suda kaynamaya bırakılır. Daha sonra bu kür 30 dk demlenmeye bırakıldıktan sonra cam kavanozda muhafaza edilir. Günde iki üç bardak içilmesi uygundur. ‘’ ifadelerini kullanan Ahmet Maranki, nefes alıp verirken oluşan hışırtıların ve hırıltıların da bu doğal kür uygulamasıyla ortadan kalkacağını ifade etmiştir.

Astım Krizi Nasıl Gerçekleşir? Astımda Aşı Tedavisi Mümkün müdür?

Alerjik astım krizi nasıl olur? Sorusunu cevaplamamız gerekirse: Alerjik astım krizi, alerjik olmayan astım krizi gibi gerçekleşmektedir. Alerjik astım aşı tedavisi ile aşılabilecek bir problem mi? sorusuna cevap vermemiz gerekirse alerjik astımda dil altı aşı kendi başına kullanıldığında hem pahalı bir tedavi yöntemi olacaktır hem de uzun zaman süre devam eder.

Özellikle dil altı aşı ile ilgili en önemli durum, dil altı aşı uygulamasından her bireyin aynı oranda yarar sağlayamamasıdır. Bunun yanı sıra dil altı aşı kullanımı sonucu kişide ortaya çıkan yan etkiler de her bireyde farklılık göstermektedir. Aşı ile ilgili bir diğer önemli konu ise yapılan araştırmalar sonucu dil altı aşı uygulanan kişilerin yalnızca %10’unda kesin tedavi gözlenmiş olmasıdır.

Bu nedenle dil altı aşı uygulaması yaptıracak kişilerin durumu tüm yönleriyle irdeleyip dil altı aşı  yaptırmaya karar vermesi gerekmektedir. Alerjik astım tedavisi nasıl olur? Sorusuna verilebilecek birçok alternatif cevap vardır. Kişi kendisi için en uygun olan tedavi şekline uzman hekim kontrolünde karar vermeli ve bu yönde hareket etmelidir. Doğru olmayan tedavi yöntemleri kişide çeşitli sıkıntılara yol açabilmektedir. Bu nedenle Alerjik astım tedavisi konusunda oldukça hassas davranılması gerekmektedir.

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle