"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerji Bronşit Nedir, Oluşumları ve Çözüm Yöntemleri Nelerdir?

Alerji tarih boyunca varlığını sürdürmesi ile beraber son yılların artış gösteren hastalıklarının başında yer almaktadır. İlkim ve çevresel koşullar ile, gıdaların doğallığını kaybetmesi gibi birçok dış faktöre bağlı oluşum, gelişim ve yayılım göstermesi ile alerji, etki alnını hayli arttırmıştır. Tedavi için uzman kontrolü şarttır ve bunun için güvenilir merkezlere gitmek gerekiyor.

 

Alerji Bronşit Nedir ve Çözüm Yolları Nelerdir?

Temel tanım itibari ile vücudun bağışıklık sisteminin, bir veya bir fazda maddeye karşı gösterdiği hassasiyet, alerjidir. Atopik bireyler, yani kalıtsal olarak alerjiye yatkınlık gösteren bireyler için alınan önlemler alerjik hastalıklarının gelişmesini önleyebilmektedir.

Denize kıyı veya nemli bölgelerde yaşayan insanlar, açık tenli kişilerde görülme sıklığı ve kalıtsal yatkınlığı daha fazladır. Hava alerjenleri, gıda alerjisi, böceklere karşı oluşan alerjik reaksiyonlar ve çeşitli kimyasalların oluşturduğu alerjiler gibi; dönemsel oluşan alerji türleri de bulunmaktadır.

  • Alerjiknezle veya alerjik rinit
  • Göz nezlesi ya da alerjik konjiktivit
  • Alerjik astım-bronşit
  • Ürtiker (Kurdeşen)
  • İlaç alerjisi
  • Böcek alerjisi
  • Arı alerjisi
  • Gıda alerjisi
  • Egzama
  • Atopik Dermatit

Alerjik Bronşit Oluşumları Nelerdir?

Alerjik bronşit veya astım belirtileri itibari ile açığa çıkması ve tanılanması kolay hastalıklar arasındadır. Nefeste daralma ve hırıltılı soluk alıp verme ile sık tekrarlayan kuru öksürükler, atopik bünyelerde alerjik bronşit en baş belirtilerindendir. Bununla beraber atopik olmamakla beraber günümüz yoğun çalışma ortamı, stres, gıda güvenliği ve hijyeninin sağlanmaması gibi çevresel koşullar vesilesi ile hemen herkes bir alerjik hastalığı bünyesinde barındırmaktadır.

Bununla beraber alerjik astım ve bronşitarasındaki farklılıklarında  dikkate alınması, tedavi sürecince doğru bir yol izlenmesini sağlayacaktır. Başta verilen belirtilere ek olarak kişinin aile geçmişinde var olan herhangi bir alerji türü, sigara, deterjan vs gibi kimyasalların kokularına duyarlılık, fiziksel aktivite sonrası ve gribal enfeksiyon sonrası artış gösteren kuru öksürükler, nefes darlığının çeşitli nefes açıcılar ile giderilmesi gibi belirtiler alerjik bronşit tanısı için yeterlidir.

Doğru teşhis ile kısa süreli veya dönemsel önlem veya tedaviler ile bronşit belirtileri ortadan kaldırılabildiği gibi astım teşhisi sonrası uzun süreli bir tedavi uygulanmalıdır. Bu yüzden tanı ve teşhisin doğru yapılması, hastalığın giderilmesi ve gereksiz yere uzun süreler ilaç kullanımının önüne geçilmesi için son derece önemlidir.

Bronşit rahatsızlığının boğaz ve solunum yolları başta başta olmak üzere doğurabileceği tahribatların giderilmesi amaçlı kullanılacak ilaçların kesinlikle hekim tarafından verilmiş olması gerekmektedir. Bünyede birden fazla alerjik durum barınabileceği için ilaçlarında buna uygun seçilmesi ancak uzman hekim tarafından mümkündür.

Çözüm Yolları Nelerdir?

Çocuk alerji / immünoloji uzmanları hastalığın teşhisi için gidilecek ilk ve en doğru adrestir. İlaç tedavisinin yanı sıra aşı tedavisi ile de alerjik bronşit hastalığına çözüm bulunabilmektedir. Ancak kişiye özel hazırlanan aşı formları ve belirli aralıklarla uzman hekim kontrol ve takibinde uygulanacak olması, dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Her hastalıkta olduğu gibi alerjik hastalıklar, alerjik bronşit ve türevleri ihmal edilmemelidir. Bu bilgilerin yanı sıra tedavinin aslı, alerjik reaksiyona sebep olan nedenlerin bulunması ile gerçekleştirilmektedir.  Belirlemenin yapılmasının en etkin yolu ise alerji testidir. 5 Yaş üzeri her birey için uygulanabilen alerji testi sonrasında, vücudun tepki gösterdiği alerjenler belirlenip önlem alınabildiği gibi, tedavi sürecinde de belirleyici rol oynayacaktır.

Alerjik bronşit başlı başına belirtiler gösterse de, kişinin genel olarak alerjik tepkimelerinin bilinmesi koruyucu önlemlerin alınmasına da olanak sağlar. Alerjiketkenlerin  bilinmesi, her durumda çözüm getirileceği anlamına gelmemektedir.

Bu sebepten uygulanacak bağışıklık güçlendirici aşı programı ile vücut etkilendiği alerjenlere karşı direnç kazandırılır. Alerjik hastalıklar içerik itibari ile farklılık gösterse de aynı temelde buluşmaktadır. İmmünoloji servisi uzman hekimi ile yapılacak görüşme ile en doğru tanı, teşhis ve tedavi yöntemi ile hastalıkların şiddetinin azaltılabileceği gibi ortadan kaldırılması da mümkün olacaktır.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle