"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerjik Bronşit Belirtileri Nelerdir ve Neden Oluşur?

Alerjik bünyeye sahip olan kişilerin soluk borularında aşırı duyarlılık hissi bulunmakta olup, bu alerjik bronşit olarak adlandırılmaktadır. Günümüzde çok sık rastlanmakta ve bu gibi durum ile karşı karşıya gelenler hemen uzman kontrolü ile nedenleri ve tedavisi hakkında yardım alabilirler.

Alerjik Bronşit Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

İnsanların soluk boruları yapıları gereği mukoza ile kaplıdır ve mukoza tabası çok sayıda dış ortamdaki mikrop veya tozlarla solunum sırasında temas edebilir. Bu tabaka vücuda zararlı olan mikrop vb şeyleri tanıyarak tepki verebilmektedir. Tepkilerden bazıları soluk borusundaki kasların kasılmaları, salgılanan miktarda artış, nefes alma zorluğu olabilir.

Genelde solunum zorluğu sigara dumanı, kirli hava ortamlarında artmaktadır. Bu da kişileri son derece rahatsız etmektedir. Yetişkinlerde nasıl gözlendiği gibi bebeklerde de alerjik bronşit belirtileri oluşabilir. Bebeklerde doğumdan sonraki ilk ay içerisinde solunum sorunu mevcutsa bu doğuştan gelen bir hastalık olabileceği için dikkat edilmelidir. Eğer solunum sorunları 2 aydan sonra oluşuyorsa o zaman alerjik bronşit akla gelebilir.

Yetişkin veya bebekler de alerjik bronşit belirtilerinden birisi ya da bazıları görüldüğünde tedbir amaçlı mutlaka dikkate alınmalıdır. Alerjik bronşit belirtileri tedavi olmadan geçmez. Bu yüzden mutlaka bir doktora gidilmelidir. Doktor tavsiyesi üzerine ilaçla ya da aşı ile tedavi edilebilirler. Tedavi ile birlikte yaşam kaliteleri de daha fazla artmaktadır.

Alerjik Bronşit Nasıl Anlaşılır?

Alerjik bronşiti anlamamız için öncelikle alerjik bronşit belirtileri nelerdir sorusunun cevabını bilmemiz gerekmektedir. Alerjik bronşit belirtilerinin başında sık tekrarlanan öksürük, hırıltı, nefes derlenmesi gelmektedir. Bunlar alerjik bronşitin belirtilerinin en önemlileridir. Bu belirtiler sigara, boya, deterjan, parfüm gibi kimyasal maddelerinin kokularına karşı aşırı hassasiyet gösterip öksürük tıkanmasıyla çıkabilir. Ya da belirtilerin fazla egzersiz yaptığı zaman öksürmesiyle, nefes darlığı çekmesiyle de ortaya çıktığı gözlenmiştir.

Ayrıca bazı durumlarda okul öncesi çocukların alerjik bronşit açısından incelenmesi çok önemlidir. Çünkü bu dönemdeki çocuklarda sık sık üst solunum yolları enfeksiyonu, koşma, gülme, ağlama gibi reflekslerde öksürük nöbetlerinin tutması, balgam ve kusma olması da göğüse etki etmesi durumunda alerjik bronşit açısından incelemeyi gerektirir.

Ayrıca bazı mevsimlerde alerjik bronşit belirtileri daha sık görülebilir. Yani bazı mevsimlerde hasta kötüleşebilir. Alerjik bronşit nelere dikkat edilmeli konusunda ise kişilerin bulundukları ortamlara dikkat etmesi gerekmektedir. Küf kokan, duman kokulu yerlerde bulunmamasına dikkat etmelidir. Alerjik bronşitte dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğeri; yatak odasında halı bulunmamasına özen gösterilmeli ve ayrıca yatak odasındaki yatak, çarşaf vb. eşyaların temizliğine çok daha fazla dikkat edilmelidir.

Alerjik bronşit nelere dikkat edilmeli konusunda ise kişilerin bulundukları ortamlara dikkat etmesi gerekmektedir. Küf kokan, duman kokulu yerlerde bulunmamasına dikkat etmelidir.

Alerjik Bronşit ve Astım İlişkisi Nedir?

Astım soluk borusunun belli zamanlarda daralması ve öksürük, hırıltı ve nefes darlığı oluşmasına denmektedir. Yetişkinlerde astım genellikle ömür boyu devam eder, bebekler ve çocuklarda ise astım hastası %13 ihtimal ile ömür boyu devam eder. Her alerjik bronşit belirtisi olan çocuk astım hastası olmayabilir. Bu nedenle koyulan teşhis çok önemlidir.

Astım tedavisi uzun süren bir süreçtir. Astım teşhisi konulmadan çocuk tedavi edilmeden bu şekilde süreç yaşanırsa, ileri de astımdan kaynaklı çocukların akciğerleri hasar görebilir. Alerjik astım bronşit belirtileri arasındaki en önemli belirti; nefes darlığıdır. Ve genelde gece yarısı ortaya çıkmakta ve bunu öksürükle tamamlamaktadır.

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle