Alerji Öksürüğüne Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer, Neler Yapılmalı?
Alerji insan vücudunun belli maddelere verdiği tepkilerdir. Belli yiyecekler, hava değişimleri, bahar gelmesi, ilaçlar, hayvanlar insanlar üzerinde alerjilere neden olabilir. Alerjiler deri döküntüleri, kaşıntılar, öksürük ve hapşırık olarak dışa vurulabilir.
İçindekiler
Alerjik Öksürük Nedir ve Ne İyi Gelir?
Öksürme durumu solunum yolunda oluşan hastalıklarda sıkça rastlanan bir belirtidir. Kişinin vücudu bakteri ve alerjenlere öksürerek tepki verir. Ses telleri kasılarak öksürüğe yol açar. Boğaza kaçan bir cisim de şiddetli öksürüğe neden olabilir. Cisim kaçması sonucunda oluşan öksürükler kanama ile bile sonuçlanabilir. Geçici bir durumdur. Fakat alerjik öksürük ise aniden gelen sürekli devam eden öksürük durumudur.
Kişi uzun süre boyunca boğazına bir şey takılmış gibi öksürmeye devam eder. Boğazda gıdıklanma hissi yaratan bir öksürük çeşididir. Alerjik öksürük halk arasında kuru öksürük olarak da anılabilir. Kuru öksürük devam ederken kişinin gözleri yaşarır, nefes daralması yaşanır ve kişinin yüzü kızarır. Kuru öksürük kimi zaman saniyeler sürerken kimi zaman dakikalarca sürebilir.
Bu uzun süren zamanlarda kişi ve çevresindekiler panik yaşayabilir. Kuru öksürük bronşit ile karıştırılmamalıdır. Bronşit alt solunum yollarında yer alan bronşların enfeksiyon kapması ile oluşan hastalıktır. Bronşit kış ve sonbahar aylarında daha sık görülürken kuru öksürük ilkbahar ve yaz aylarında daha sık yaşanır. Alerjileri en çok tetikleyen etmen ilkbaharda ağaçların, bitkilerin çiçek açmasıdır. Polenler kimi insanlarda göz yaşarmaya neden olurken kimilerinde kuru öksürük olarak belirir.
Alerjik Öksürüğün Nedenleri Nelerdir?
Her bireyin alerjik tepki gösterdiği etmenler farklıdır. Peki alerjiler neden ve nasıl oluşur?
- Mevsim geçişleri: baharda oluşan bitkisel salgılar alerji öksürüklere yol açabilir.
- Toz: tozlu ortamlar boğazda yanma ve alerjilere neden olabilir.
- Yiyecekler: özellikle yumurta, domates, çikolata gibi besinler alerjilere yol açar.
- Evcil hayvanlar: hayvanların tüyleri insanlarda öksürmeler ile sonuçlanabilir.
Bu nedenler sonucunda kuru öksürük oluşabilir. Bunların doğal yöntemlerle çözümleri olabileceği gibi çeşitli ilaçlar ve iğnelerle de iyileşme mümkündür.
Alerjik Öksürük Nasıl Geçer?
Alerjik öksürük tanısı için doktora başvurmak ve alerjinin nedenlerini öğrenmek gerekir. Alerji testleri teknoloji geliştikçe nota atışlarıyla neye ve neden alerjiniz olduğunu ortaya çıkarıyor. Alerjinin nedenleri öğrenildikten sonra o etmenlerden uzak durularak alerjiden korunabileceği gibi doktor önerisinde ilaç ve iğnelerle de alerji geçer.
Bu yöntemlerin dışında alternatif tıp denilen doğal yöntemlerle de çözülebilir. Çeşitli pekmezler alerjik öksürüğe iyi gelir, bunun yanı sıra bal tüketmekle de öksürük geçer. Özellikle İbrahim Saraçoğlu bu yöntemlerde önemli ve yararlı tüyolar vermektedir. Saraçoğlu pekmezlerin yanı sıra pek çok hastalığa iyi gelen Keçiboynuzunun öksürüğe de iyi geldiğini vurgulamaktadır.
Keçiboynuzu Akdeniz bölgelerinde daha sık yetişen içerisinde tatlı bir sıvı bulunur. Ağaçlarda yetişen keçiboynuzu şeklinin keçi boynuzuna benzemesinden dolayı bu ismi alır. Ana vatanı Kıbrıs olsa da Akdeniz bölgesi de üretimde oldukça başarılıdır. Keçiboynuzunun içerisinde sodyum, karbonhidrat ve yağ oldukça zengindir.
Kış aylarında kullanımı daha çok artar. Metabolizmada oluşan hastalıklara oldukça iyi gelir. Sindirim sisteminde oluşan rahatsızlıklara da iyi gelir. Alerjik öksürük, bronşit astım gibi pek çok hastalığın tedavisinde de iyi gelir. Çocukların kullanmasında daha hızlı etki gösterir. Antioksidan özelliği sayesinde öksürüğü oluşturan etmenlere karşı savaşarak iyi gelir ve öksürük tedavisinde en olumlu sonuç gösteren doğal tedavi yöntemidir.