Alerji Nasıl Tedavi Edilir? Çözüm Yöntemleri ve Etkileri
Alerji kişide yaşam kalitesini düşürür. Bunun için uzman hekim kontrolünde tedavi edilmesi gerekir. Bu konuda medikal ilaçlar kullanmak kişiyi rahatlatacaktır. Ayrıca alerjiye neden olan etkenden de uzak durulması sağlıklı sonuç almanıza yardımcı olacaktır.
İçindekiler
Alerji Nasıl Tedavi Edilir?
Alerji, bünyenizin dışarıdan gelen bir etkiye olağan dışı belirtilerle tepki vermesidir. Dışardan gelen bu etki bir gıda maddesi, toz, bir kumaş türü, böcek ısırması, polen ve benzeri birçok etken olabilir.
Alerjiye Sebep Olan Etmenler Nelerdir?
Alerjiye yukarıda sıralanan etmenlerden herhangi biri sebep olabilir. Alerji insan bünyesiyle alakalı spesifik bir durumdur, kişiden kişiye benzerlik gösterebildiği gibi bir tek kişide bile rastlanabilen duyarlılıklar mevcuttur. Alerji kalıtsal değildir bu yüzden aynı aile üyelerinde aynı duyarlılıklara rastlanmayabilir.
Duyarlılığın zamanla oluşan, gelişen ve zamanla da geçtiği gözlenen durumlar olabilir. Bu yüzden hangi bünyede neyin alerji yaptığını ve neyin alerji yapmadığını tam olarak bilmek gerekir. Bazı etmenler kişiye her durumda etkilemeyebilir, çünkü alerjinin psikolojik boyutu da çoğu kez duruma etki eder.
Alerjinin ortaya çıkmasının temel sebebi bu etmenler vücuda girdiği ya da yaklaştığı zaman beyinin bu etmeni tanıyıp reaksiyon vermesidir. Bu etmen vücutla ilk kez tanışmışsa beyin bu reaksiyonu hemen vermeyebilir. Ya da normalde duyarlılığa sebep olan birden fazla etmen aynı anda bünyeye giriyorsa bu duyarlılık belirtileri farklı boyutlarda ortaya çıkabilir.
Çocuklarda Alerjik Reaksiyonlar Ve Tedavi Yöntemleri
Çocuklar bağışlılık sistemleri tam gelişene kadar her türlü etmene karşı duyarlılık gösterebilirler. Tıbbi olarak alerjinin tanımlanması ve tedavisinin başlanması için önce alerji testi uygulanması gerekir. Alerji testinin sonuçlarına göre tedaviye başlanır.
Fakat çocuklarda alerjen skalası geniş olduğundan 5 yaşından önce bu test yapılmamalıdır, yapılsa bile testlerin sonuçlarından sağlıklı veriler elde edilemez çünkü 5 yaşından küçük olan bebeklerde yediği bir çok şeye alerjisi olacaktır. 5 yaşını geçen çocuklarda test sonucu örneğin; yumurta, fıstık ve domatese karşı alerji olduğu tespit edildi.
Doğal olarak ilk önlem çocuğun evde bu gıdaları ya da bu gıdalarla pişen yemekleri tüketmemesi olacaktır. Fıstığa alerjisi olan bir çocuğun sadece fıstık değil aynı zamanda fıstık içeren ürünlere karşı da alerjisi olacaktır.
Alerji nasıl tedavi edilir konusunda ise korunma yöntemi çocuklar için ilk yöntemdir. Çünkü 12-13 yaşlarına kadar çocukların ne sebeple olursa olsun ilaç kullanımı tercih edilmez ve alerji nispeten uzak durarak engellenebilecek bir rahatsızlık olduğu için tedavi konusunda ilk önlem çocuğunuzu bu gıdalardan uzak tutmak olmalıdır.
Yetişkinlerde Alerjik Reaksiyonlar Ve Tedavi Yöntemleri
Yetişkinlerde alerji tedavisi nasıl yapılır evde nasıl tedavi edilir sorusunun cevabı daha açıktır. Yetişkin bir insan kendinde alerji yapan etmeni bildiği için bundan korunabilmesi de tedbir alabilmesi de kolay olur. Alerji için geliştirilen haplar ve kremler mevcuttur. Kremler böcek ısırmasına karşı alerji, kumaşa karşı alerji ya da toza karşı alerji konusunda tedavi edici olur.
Çünkü duyarlılık cilt üzerinde lokal olarak meydana gelmiştir. Reaksiyon ve belirtiler çok büyük değilse evde de atlatılabilir. Örneğin elinize yaptırdığınız hint kınası için 1 saat sonra alerjik reaksiyon göstermeye başladınız. Hint kınası sürdüğünüz bölgeler kaşındı ve kızardı, bu durumda hint kınası olan yeri temizlemeli ve arındırmalısınız.
Sonra krem uygulaması yapıp bölgeyi takip etmelisiniz. Alerji için kullanılan haplar ise genelde gıda maddelerine gösterilen alerji için etki eder ve hap içildikten yaklaşık yarım saat sonra vücutta hafif hissedilen uyuşma hisse ile beraber belirtiler de geçer. Bu ilaçların bazılarında hissedilir yan etkiler olabilir, fakat alerjinin verdiği rahatsızlığın yanında çok büyük etkiler sayılmaz. Genellikler ilaç aldıktan 3-4 saat sonrasında da bu etkilerin tamamı geçer.