"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerji Nasıl Geçer ve Tedavisi Nasıl yapılır?

Alerji, zararlı olmayan hava şartlarının veya maddelerin, vücutta zararlı olarak algılanması sonucu, reaksiyon göstermesiyle ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda mutlaka uzmana danışarak çözüm aramak en doğrusudur. Tedavi aşamaları ve alerjinin nasıl geçeceği ile ilgili detaylı bilgi ve çözümü uzmanda bulabilirsiniz.

Alerji Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Nedir?

Alerji; havadaki toz, polenler veya gıdadan oluşabildiği gibi psikolojik etkiler sonucu da oluşabilmektedir. Alerjinin teşhis ve tanısının konulabilmesi için öncelikle, alerjinin ne zaman başladığı bilinmelidir. Teşhis koyabilmek için, alerjinin başladığı zamanın bilinmesi önemli bir unsurdur.

Kozmetik ürünler bile vücudumuzu alerji etkisinde bırakabilmektedir. Aşırı sıcak havalarda, güneş alerjileri ortaya çıkabilmektedir. Alerji olmadan önce önlem alınmalı, alerji olduktan sonra da alerjen durumdan veya ortamdan uzak durulmalıdır. Eğer gıda alerjisi mevcutsa, o gıdadan uzak durulmalıdır.

Polenlerden ötürü alerji durumu varsa, dışarı çok acil olmadıkça çıkmamalı, dışarıdan geldikten sonra ılık bir duş alınmalıdır. Alerjiye maruz kalan kişiler genellikle benzer özellikte etkiler gösterirler. Burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırma, baş ağrısı, kaşınma ve döküntülü kabarıklıklarla, olarak vücudu etkisi altına almaktadır.

Bu belirtiler genel alerjik belirtiler olarak bilinmektedir. Her kişinin bünyesi ve alerjiye verdiği tepki farklıdır. Kısaca alerji kişiye özel bir durumdur. Bu yüzden alerji tedavisi yapılırken, kişinin durumuna göre tedavi edilmesi gerekmektedir. Farklı şekillerde ve türlerde alerji çeşitleri bulunmaktadır. Vücudun neye karşı alerji olduğunu anlamak için deri testleri yaptırarak öğrenebilirsiniz. Genel seyreden mevsimsel alerjiniz mevcutsa, alerji iğneleri ile önlem almanız mümkündür.

Alerji Nasıl Geçer?

Genellikle alerjinin daha yoğun yaşandığı bahar aylarında, alerji nasıl geçer diye alerjiden kurtulmak için farklı yollar deneriz. Bahar aylarında çiçeklerin açmasıyla birlikte havada polen tozları uçuşur. Tam bu zamanlarda özellikle,  ormanlık ve kırsal alanlar polen alerjisi olanlar için büyük tehdit oluşturmaktadır. Polenler hava yoluyla soluyarak veya vücudumuza temas etmesi sonucu, alerji etkisi oluşturur. Bu yüzden bahar aylarında alınması gereken bazı önlemler vardır:

  • Bahar aylarında havada uçuşan polenlerden uzak durmak için çok fazla dışarıda bulunmayın
  • Evin içerisinde iseniz, kapı ve pencerelerin kapalı durmasına özen gösterin
  • Eğer dışarıdan geldiyseniz, üzerinizdeki kıyafetleri yıkayıp, ılık bir duş alarak, polenlerden kurtulmalısınız.
  • Duş aldıktan sonra saçlarınızın kuru kalmasına dikkat edin. Çünkü ıslak saça, toz ve polen gibi alerji yapan maddeler daha kolay yapışmaktadır.
  • Sık sık yaşadığınız ortamın tozunu almaya dikkat edin.

Bütün bu önlemler bazen alerji olmanıza engel olmayabilir. Bu durumdan basit bitkisel yöntemlerle kurtulmanız mümkün. Evde bulunan basit malzemeler ile kaşıntı ve kabarıklığı iyileştirebilirsiniz. Kurdeşen, böcek ısırığı gibi kaşıntılar dayanılmaz bir hal alabilir. Ayrıca kaşıntı cildi de tahriş edecektir. Elma sirkesi, hafif seyreltilerek, kaşınan bölgeye uygulandığında alerji daha kolay geçer.

Alerji Tedavisi Nasıl Yapılır?

Alerji tedavisinde öncelikle, kişinin alerji olduğu etkenden uzak durması önerilir. Çünkü kişi, alerjiye neden olan etkene maruz kalmaya devam ederse tedaviye cevap veremez ve sürekli kendini yeniler. Eğer polen alerjisi varsa gerekli önlemler alınmalıdır. Gıda alerjisi ve kullanılan ilaçlar sonucunda ortaya çıkan alerjiler tehlikeli olmaktadır. İlk belirtiler ağızda veya iç organlarda görülmektedir.

Bu da tehlikeli sonuçlara yol açmaktadır. Astım gibi hastalığı olan kişiler, alerjik reaksiyonlar karşısında dikkat etmeleri gerekmektedir. Uzman doktorların kontrolünde yapılacak deri testi uygulaması ile hastalar neye alerji olduklarını öğrenebilmektedirler. Testler sonucunda, alerjinin seyri takip edilerek gerekli ilaçlar verilmekte ve tedavi uygulanabilmektedir. 

Alerji sonucu ortaya çıkan kaşıntı için, kremler ve spreyler verilebilmektedir. Alerjinin ciddiyetine göre günde bir veya üç kez kullanılması tavsiye edilerek, hasta tedavi edilir. Kaşıntı sonucu cilt tahrişi oluşabilmektedir. O yüzden kaşınan bölgeye el değmemelidir. El ve tırnak temizliğine dikkat edilmelidir. Kaşınan cilde tırnaktaki mikroplar geçer ve cildin enfeksiyon kapmasına neden olabilir.

Alerjiden iç organlar da etkilenmektedir. Mide ve bağırsak sorunlarıyla baş etmenin en önemli yolu, hijyendir. Nadiren kişiye özel gıda alerjileri olmaktadır. Bu gıdalardan uzak durmak veya uzman kontrolünde, deri altına alerji aşısı ile hastanın duyarlılığı ortadan kaldırılabilmektedir.

Alerji Nasıl Geçer Ve Tedavisi Süreci İle İlgili Önemli Bilgiler

  • Alerji olduktan sonra oluşan burun tıkanıklığı veya hapşırmayı engellemek için, tuzlu su karışımı hazırlayarak, burna çekerek tedavi uygulayabilirsiniz.
  • Kaşıntınız çok fazla ise, cildin tahriş olmaması için kaşınan bölgeye temas etmeyiniz.
  • Alerjiden kurtulmak için keçiboynuzu çayını tüketebilirsiniz. 2 3 adet keçiboynuzunu yıkadıktan sonra, suda kaynatarak sabah veya akşam tüketebilirsiniz.
  • Bir kâsede kaynar su hazırlayarak içerisine, nane yağı veya biberiye yağından 3 damla damlatın. Daha sonra havluyu başınızın üstünden örterek, buharı soluyunuz. Bu yöntemle birlikte, boğaz kaşıntısı, ağrısı ve burun temizliği ile mikroplardan kurtulabilirsiniz. Çocuklarda uygulanması sakıncalı olmaktadır.
  • Alerjiniz hafif seyrediyorsa bitkisel yöntemlerle çözüm bulabilirsiniz. Eğer ağır seyreden alerjiniz varsa, uzman bir doktordan yardım almalısınız. Krem, sprey veya alerji aşıları ile tedavi olabilirsiniz.

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle