"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerjik Döküntü Tedavisi Nasıl Yapılır? Döküntüye Ne iyi Gelir?

Alerjik döküntünün birçok nedeni bulunur. Vücudunuzda döküntü başladığında öncelikle bunun neden kaynaklı olduğu bulunmalıdır. Eğer besin kaynaklı ise o besinden uzak durulmalıdır. Ayrıca bir cilt hekiminden de mutlaka destek alınmalıdır. Hekimin önereceği tedavi düzenli olarak uygulanmalıdır.

Döküntü Tipleri Nelerdir?

Vücudun bağışıklık sisteminin her hangi bir maddeye karşı tepkisi, hava şartlarından etkilenmesi ya da psikolojik etkenler sonucu bazı maddelere karşı aşırı reaksiyon göstermesidir. En yaygın deri döküntüsü tiplerinden biri olan alerjik döküntü kurdeşen denen kırmızımsı lekeler olarak ortaya çıkarabilir.

Bu ise zehirli meşe ya da zehirli sarmaşıkla temas sonucu oluşabilir. Temas dermatitinin genellikle kişisel bakımla tedavisi mümkündür. Egzama olarak bilinen bir başka yaygın deri iltihabı şekli ise deride kaşıntılı, kırmızı, şişkin ve pul pul döküntü şeklindedir. Tedavisi hayat tarzında yapılacak değişiklikle mümkündür. Egzamadan daha ciddi bir durum olan sedef hastalığı başlangıçta egzama gibi görünür.

Bahar geldiği zaman oluşan alerji ise havadaki polenlerin solunum yoluyla burunda, bronşlarda veya gözlerde birikmesiyle meydana gelir. Burunda alerjik rinit (bahar alerjisi/saman nezlesi), bronşlarda alerjik astım, gözlerde ise yanmalara neden olur. Önlem alınmazsa ileri vakalarda yorgunluk, iştahsızlık, sinirlilik, baş ağrısı, sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit veya astım gibi hastalıklara dönüşebilir.

 Alerji Belirtileri Nelerdir?

Bulantı, kusma, ishal, döküntü, sinirlilik, depresyon, burun akıntısı, saman nezlesi, yüzde ve gözde meydana gelen şişlikler ve egzamadır. Bu gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Bu belirtiler farklı insanlarda faklı şekillerde görülebilir. Alerjik belirtiler bazen geçer, yıllarca görülmez, fakat bazı alerjiler yıllar sonra geri gelebilir.

Alerjik Döküntü Nedenleri?

  • Toz, polen, zehirli bitkiler, serumlar, aşılar, hayvan kılı
  • Duygusal ve psikolojik stres vb.
  • Bazı kimyasal ürünler
  • Süt, yumurta, balık ve diğer deniz ürünleri, çikolata, çilek, domates vb. döküntüye sebep olur.

Alerjik Döküntüye Ne İyi Gelir?

Alerjik bir durumla karşılaşıldığı zaman, yapılması gerekenler ve gelecek bitkisel tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir. En bilindik ev ilaçlarından birisi patates unudur. Patates unu konulan suyla banyo yapmak gerekir. İkinci olarak avokado iyi gelir. Döküntü üzerine avokado yapıştırıp, uygulanması gerekir.

Bal alerji için bir günde iki kez tüketimi iyi bir çıkar yol olarak kabul edilir. Elma sirkesi kaşıntıya karşı yardım almak için kullanılır. Kurdeşen üzerinde çok etkilidir. Alerjik döküntü için bir diğer ev ilacı yeşil çaydır. Bal ile tatlandırılarak günde 2-3 kez kullanılabilir. Alerji için etkili bir besin olan misket limonu, bir bardak ılık suya yarım misket limonu sıkılır ve bal ile tatlandırılarak içilmesi iyi gelir.

Hint yağı eğer bağırsak, cilt, burun pasajların alerjisi varsa hin yağı güzel bir seçenektir. En iyi tedavi yöntemi ise taze meyve ve sebze içeren besinlerden oluşmuş uygun bir diyettir. Bu şekilde alerji, kısmi ya da tam olarak geçer.

Alerjik Döküntü Tedavisi Nasıl Yapılır

 Alerji tedavisi için öncelikle neye/nelere alerjiniz olduğu belirlenmelidir. Bunun için bir alerji uzman hekimine gidilmelidir. Alerji uzmanı sağlık geçmişinizi inceledikten sonra, sizden belirtiler hakkında detaylı bilgiler alır ve daha sonra cilt ve kan testleri ister. Alerjik döküntü nedeni belirlendikten sonra korunma ve ilaçla tedavi şeklinde iki yol izlenir.

Alerji nedenini tespit eden doktorunuz alerjiye neden olan alerjenlerden uzak durmanızı önerecektir ve bu konuda sizi bilgilendirecektir. Şiddetli bir şekilde baş gösteren belirtiler için ise ilaçla tedavi yöntemi uygulanacaktır. Testler yapıldığında, alerjik döküntü testleri negatif çıkarsa bağışıklık sistemi için bazı diğer testler yapabilir. İlaç tedavileri cevap vermediği zaman Alerjik tedaviler genellikle aşı yöntemi kullanılarak tedavi edilir.

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle