"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Bebeklerde Alerjik döküntü Sebebi, Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Bebeklerde zaman içerisinde alerjik döküntüler görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda bebeğin beslenmesine dikkat edilmeli ve alerjinin nedeni araştırılmalıdır. Ayrıca mutlaka uzman doktordan da destek alınmalıdır.

Bebeklerde Alerjik Döküntü Sebepleri

İnsan derisi en sık reaksiyon gösteren organların başında gelir. Bu reaksiyonlar genel olarak alerji adı altında toplanır. Damarların geçirgenliğinin artması ile birlikte kan damarlarında oluşan genişleme sonrasında deride öncelikle kızarıklık ardından kaşınma ve yanma durumları başlar. Sonrasında içi dolu kabarcıklar meydana gelir. Bu kabarcıklara alerjik döküntü adı verilir.

Alerjik döküntülerin birçok sebebi vardır. Alerji doktorları bunların başında evde toz durumu, evde beslenen hayvanların tüyleri, polenler, böcekler, parazitler, bazı gıdalar, bazı ilaçlar, güneş, rüzgar, kirli hava kimyasal maddeler alerji durumunu tetikleyen unsurlar olduğunu belirtirler. Alerjik döküntü belli bir yerde başlar sonrasında artarak devam eder.

Bu durumlar en çok bebek ve çocuklarda etkilidir. Örneğin bebek ve çocuk odalarında çocuk alerji doktoru halıfleks tipi halıları tozu biriktirdiği için önermezler, bebek ve çocuk çamaşırlarının bebek ya da çocuk deterjanı ve yumuşatıcısı ile ayrı yıkanması gerektiği önerileri olur.

Bütün bunlar hassaslıklarından kaynaklı bebeklerde ve çocuklarda alerjik döküntü olmamalarına dair önlemlerdir. Alerjik cilt döküntülerine kozmetik ürünler ya da cilt bakım ürünleri de sebebiyet verebilir. Bazılarında kaşıntı ve kızarıklıklar bazılarında ise yanmaya kadar ilerler.

Alerjiye bağlı deri döküntüleri elde, ayakta veya vücudun farklı yerlerinde görülebilir. El kremleri, şampuanlar ya da deterjanlar bu durumun sebepleri arasında olabilir. Alerjik döküntülerin en başında ürtiker hastalığı gelir. Ürtiker hastalığı deride meydana gelen kabarıklıklar ve beraberinde kaşıntılardan ibarettir.

Koruyucu olan bir ilaç tedavisiyle hastalığın ilerlemesi durdurulur. Bu alerjik biçim psikolojik sebeplerle de oluşabilir. Çilek ya da deniz mahsulleri, çiçekli bitkiler, kimyasal ilaçlar tüketilmesiyle ürtiker sıkıntısı başlayabilir. Uzmanlara göre çocuklarda alerjik döküntü tetikleyen besinler arasında domates, fındık, çikolata, yumurta ve süt gelir. Tedavisi için öncelikle alerji testi yapılıp sebep olan besin tespit edilmeye çalışılır. Sonrasında uygun ilaç tedavisi ile uzman doktor hasta rahatlatılır.

Kışın Çocuklarda Görülen Döküntüler

Kış mevsiminde bebeklerde ve çocuklarda sık sık alerjik döküntülere rastlamak mümkündür. Bunlar genelde soğuk havalara bağlı viral enfeksiyonlar sebebi ile olurlar. Diğer yandan kızamık kızamıkçık gibi hastalıklar da döküntüye yol açan hastalıklardır.

Uzmanlara göre bebek ve çocuklarda yanlış beslenme de alerjik sebebidir. Bebeğin ve çocuğun besin alışverişi durumları hakkında bilgi sahibi olmayan ebeveyn özellikle bu tür durumlarla çok sık karşılaşır. Yememesi gereken yiyecek çocuk tarafından tüketildiğinde reaksiyon vermeye başlar. Uzmanlar özellikle çikolata ve kahvenin döküntüye yol açtığını açıklamışlardır.

Alerjik Döküntü Tedavi Yöntemleri

Bebekler ilk doğdukları anda derilerinin kabarık ve kızarık olması genelde isilik olarak değerlendirilse de aslında bu döküntüler ciddi alerjik hastalıkların belirtisidir. Genelde bebeklerde alerjik deri döküntüleri yanaklarda görülen kuruluk ve döküntüyle başlayan alerjik egzamalar özellikle yaz aylarında bebek terledikçe artış gösterir.

Ve şiddetli kaşınmalar başlar. Bu durum nedeniyle bebek sıkıntılı anlar yaşar. Hemen bebek alerji doktoruna gösterilmelidir. Uzmanlara göre alerjik egzamalara yol açan en önemli besinler inek sütü ve yumurtadır. Bebeğin sıkıntılarını gidermek adına her gün ılık banyo yaptırmak ve nemlendirici ile bebeğin derisi nemli tutmak gereklidir.

Banyo sırasında lif veya sabun kullanılmamalıdır. Derinin kesinlikle tahriş olmaması gerekir. Deniz ve güneş alerjik deriye iyi gelir. Ancak havuz içinde kimyasallar barındığı için tahriş eder. Bu sebeple deniz tercih edilmelidir.  Uzmanlara göre her türlü dikkate rağmen yaz ayları alerjik döküntü ve kaşınmaların çok arttığı zamanlardır. Bu dönemlerde çocuk alerji uzman doktor tarafından alerji hapları ağızdan uygulanabilir.

  1. Kedi ve köpekler mümkün olursa yaşadıkları alanın farklı yerde olması gereken durumdur.
  2. Bir insanda yumurta alerjisi varsa 2 saat içerisinde belirtileri ortaya çıkar. Bulantı, kusma, şişkinlik gibi.
  3. Evde beslenen kuşla yakın temaslarda alerjik sebebiyetler gösterebilir.

 

 

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 0,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle