"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Çocuklarda Alerji Belirtileri Nasıl Anlaşılır ve Tedavisi Nasıl yapılır?

Çocukta alerji olduğundan şüpheleniyorsanız ilk yapacağınız iş doktora gitmek olsun. Çocuğunuz için uzman kontrolü tarafından çocuklarda alerji testi uygulamaları bulunuyor.

Erken Teşhis Önemli

Çocukta alerji deri testleri veya kan testleriyle bebeğinizin neye alerjisi olduğunu kısa süre içerisinde anlaşılır. Bu duruma erken teşhis koymanın en önemli noktası ise, sizin şüphelendiğiniz gıdaların neler olduğunu doktorunuza söylemek olacaktır.

Tabii daha önce çocuklarda alerjik astım belirtileri ya da çocuklarda alerjik bronşit gibi konular hakkında bilgi sahibiyseniz doktorunuza belirtileri gördüğünüzü anlatabilirsiniz. Ama çocuğunuz için en doğru en iyi kararı çocuk alerji uzmanı verecektir.

Testler sizin şüphelendiğiniz gıdaları bazı alarak daha hızlı sonuç verecek ve zaman kaybını önlemiş olacaksınız. Fakat bunun dışında yaygın alerji yapan gıdalar  (inek sütü, buğday ürünleri, soya, balık, su kabukları, yumurta, fıstık, fındık, ceviz vb.) test büyük ihtimalle alerjisi varsa, alerjisini tetiklemiş olabilir.

Çocuklarda alerji belirtileri kış aylarında daha fazla ortaya çıkmaktadır

Besin alerjisi belirtileri neler?

Çocuklar bazen yediği besinlerden dolayı da alerji yaşayabilir. Bunun ismine Çocuklarda gıda alerjisi adı verilir. Gıda alerjisi sonucu vücutta aşağıdaki gibi rahatsızlıklar görülür. Bu tür vakalarda size en iyi cevap verecek kişi çocuk alerji uzmanı olacaktır. Eğer Ankara ve çevresinde yaşıyorsanız, Ankara çocuk alerji laboratuvarlarına giderek muayene olabilirsiniz  Alerjik belirtilere kısaca göz atacak olursak;

  • Yeşilimsi renkte Kusma
  • Mide de Bulantı
  • Kramp ağrıları gibi başlayan karın ağrıları
  • Ürtiker
  • Baş ağrıları
  • İshal
  • Öksürük ve arkasından gelen hırıltılı solunum
  • Tekrarlayan ve her defasında çözülmeyen orta kulak sorunları
  • Nezle (burun kaşıntısı, tıkanıklık aksırık, geniz akıntısı)

Besin alerjisi olan birçok insan için bu saydığımız rahatsızlıkla tehlikeli değildir. Fakat oldukça çok rahatsızlık vericidir. Ancak az da olsa bazı durumlarda daha ağır durumlarla karşılaşılabilir Böyle bir durumda yapılması gereken ilk şey en yakın sağlık ocağına başvurmaktır.

Besin alerjisinde riskli gıdalar

İnek sütü: İnek sütüne alerjisi olan çocukların yemesi gereken ya da yememesi gereken besinlere peynir, yoğurt, tereyağı, krema gibi ürünlerin tüketilip tüketilemeyeceğine doktorunuz karar verecektir. Yumurta: Sıklıkla tüketilir ve birçok yiyeceğin içinde bulunur. Bu yüzden de kolaylıkla alerji yapabiliyor. Yumurtanın beyazına karşı alerji sarısına oranla daha fazla görülüyor.

Yumurta alerjisi genellikle küçük yaş gurubunda yani bebeklikte ve erken çocukluk evrelerinde daha yaygın ortaya çıkıyor. Yıllar içinde etkisi azalıyor Kabuklu ve yağlı kuruyemişler (fındık, fıstık gibi): Bu gruptaki alerji veren besinler en çok; Yerfıstığı, badem, hindistancevizi, kestane, ceviz, şamfıstığı, fındık ve ceviz. Pek çok doktor bebekleri 2 ile 4 yaş aralığında kuruyemişler yedirmek gerektiğini söylüyor.

Tahıllar: Mısır buğdaya kıyasla daha az alerjik özellik gösteriyor. Buğday ise m diyetlerde hem de günlük yaşantıda önemli bir yere sahip olduğundan dolayı, diyetten çıkarılması oldukça zordur. Mümkün oldukça alerjisi olan kişiler tarafından az tüketilmelidir.

Etler: Tavuk ve sığır etine karşı besin alerjisi küçük yaşlarda sıklıkla görülebilir. Bu alerji genelde bebeklik çağında görülür. Özellikle dana etine bakarak,  Kuzu eti daha az alerjendir. Süte duyarlı olan bebekler, sığır etine alerjisi oldukları gibi,  aynı şekilde yumurta alerjisi bebekler ve büyüklerin de tavuk etine karşı duyarlılık gözlemlenebilir.

Meyveler, sebzeler: Özellikle çilek, kivi ananas, domates gibi bol vitamin ve mineralli meyve ve sebzeler çocuklarda sıklıkla alerjiye neden olabiliyor. Portakal kış aylarında sık sık tüketimi nedeniyle çocukluk döneminde rahatsızlıklara neden olabilir

Nelere dikkat etmeliyim?

Kendinizce sağlıksız tanılar sakın koymayın; bu sizin veya çocuğunuzun büyüme ve gelişimini olumsuz etkileyecek,  çok önemli bir besinden mahrum kalmasına ya da alerjisi olduğu halde alerjisi yok diye verdiğinizde hastalanmasına sebep olabilir. Besin alerjisinin tanısı ile tedavisinde kesinlikle aile doktorunuzdan birebir yardım alın. Aldığınız hazır her ürün için “Etiketini inceleme ” alışkanlığı ve son tüketim tarihi inceleme edinin. İçindeki maddeler, üretim tarihi gibi… ) İşlenmiş, dondurulmuş veya paketlenmiş tüketime hazır, sağlıksız gıdalar gizli besin proteinleri içerir; alışveriş yaparken,  besin etiketleri ve içerikleri çok dikkatle ve titizlikle incelenmelidir.

Besin alerjisinin tanısı ile tedavisinde kesinlikle aile doktorunuzdan birebir yardım alın.

Dışarı da yenen yemeklerde de fark edilmeyen besin alerjenleri olabilir; bu besinleri hazırlayan kişilerden yiyecekleri yemeden önce,  içerikleri hakkında bilgi alınmalıdır.

 

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle