"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Bebeklerde Gıda Alerjisi Nasıl Anlaşılır ve Gıda Alerjisi Belirtileri nelerdir?

Yediğimiz yiyecekler her türlü yollardan bizlere bulaşabilmektedir. Yetişkinlerde bile ciddi alerjilere neden olabilirken bebeklerde gıda alerjisi daha çok olması gayet doğal bir şeydir. Çünkü bebeklerin savunma mekanizması yetişkinlere göre çok daha zayıftır.

Alerjik Reaksiyon Vücudun Savunma Mekanizması

Bebeklik çağından çıkıp çocukluk çağına gelindiğinde bile bazı gıda türlerine karşı alerjiler devam edebilmektedir. Özellikle fındık, fıstık ve balık gibi besinlere karşı alerjiler yetişkin yaşlara kadar devam edebilmektedir. Ancak bebeklerde bebeklik çağını atlattıktan sonra birçok gıdaya karşı alerjilerde azalma görülmektedir. Her yirmi bebekten birinde gıda alerjisi görülebilmektedir. Bebeklerde gıda alerjisi 6 ila 12 ay içerinde ortaya çıkabilmektedir.

Bebeklerde Gıda Alerjisi Belirtileri

Bebeklerde gıda alerjisi belirtileri nelerdir? Sorusuna cevap olarak deride kızarıklık, hassasiyet ve egzamayı da sayabiliriz. Ancak anne sütüyle beslenen bebeklerde egzama hafif olarak seyreder. Bebeklerde gıda alerjisi belirtisi olarak; gıdanın alınmasından bir kaç dakika içerisinde  ağzın çevresinde kabarmalar, kızarıklar ve ürtiker görülebilmektedir.

Daha büyük yaştaki çocuklar ve yetişkinler gıdayı yedikten sonra ağızlarında bir yanma hissi ve bulantıya bağlı kusmak isterler. Bu alerjik tepkiler; yedikleri şeyi tükürme hissi ve gözlerin şişmesi, gözlerin sulanması, burnun sulanması şeklinde devam edebilir.

Daha ileri durumlarda sadece dokularda görülen bu şişkinlik nefes yollarına da yayılarak nefes almakta güçlük çekilmesine neden olur ve hatta astım krizlerine bile neden olabilir. Daha ciddi gıda alerjisi vakalarında ürtikerin bütün vücuda yayılması sonucu kabartı ve şişkinlikler yüzünden hasta şok geçirmektedir.

Bu kadar ciddi gıda alerjisi belirtileri sonucu reaksiyonlarına neden olan bu besinler arasında hemen hemen hemen her gün tükettiğimiz gıdalardan olan yumurta, süt, fındık, fıstık, yer fıstığı ve buna ek olarak balık ta bulunmaktadır.

Bebeklerde Gıda Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde genelde gıda alınmasıyla birlikte ağızda kızarıklık belirtileri oluşur. Kusma, sindirim zorluğu, sancı ve çok uzun sure devam edebilen ağlama nöbetleri belirtileri görülebilir. Nasıl anlaşılır sorusunun cevabı olarak verilecek en kısa ve öz cevaplar bunlardır. Ayrıca gıda alerjisi sonucunda bebeklerde kilo alma güçlükleri de yaşanmaktadır. İnek sütüne karşı alerjisi olan bebeklerde ise kanlı sümüklü ve yeşil renkte olan ishaller görülebilmektedir. Bu ishaller bir haftadan daha uzun sürebilir.

Kusma, sindirim zorluğu, sancı ve çok uzun sure devam edebilen ağlama nöbetleri belirtileri nasıl anlaşılır sorusunun cevabı verilebilir.

Bunun sonucunda da bebeklerde beslenme bozukluğu sonucunda gelişme geriliği oluşabilir. Bazı bebeklerde gıda alerjisi belirtileri arasında diğerlerine ek olarak kabızlık ta sayılabilir. Bebeklerde ek gıda alerjisi belirtileri de genellikle anne sütüyle beslenen bebeklerde ek olarak verilen gıdalarda yaşanmaktadır.

Ek gıda türleri bebek henüz yeni almaya başladığı için sorunlar yaşanmaktadır. Ek gıdalar sonuçta bebeğe destek amaçlı verilir ama alerji de yapabilmektedir. Diğer gıda alerjisi belirtileri nasıl ise ek gıda alerjisi belirtileri de hemen hemen aynıdır.

 

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle