Bebeklerde Gıda Alerjisi Oluşumu Nedir ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Alerji, vücudun herhangi bir besine karşı verdiği tepkidir. Bu hem çocuklarda hem de yetişkinlerde olabilecek bir rahatsızlıktır. Bu alerjilerden ise en önemli ve en dikkat edilmesi gerekenlerden biri süt alerjisidir. Süt alerjisi oluşumuna neden etken ve tedavi yöntemleri nelerdir?
İçindekiler
Bebeklerde Gıda Alerjisi Nedir ve Neden Oluşur?
Bebeklerde gıda alerjisi, ciddi rahatsızlıklara sebebiyet verebilir ve bebeklere pek çok besin alerji de yapabilir. Süt, yumurta, fıstık, balık gibi yiyecekler, bebeklere alerji yapan besinlerden bazılarıdır. Bebeklerde alerji yapan gıdalar, belli bir süre bebeklere hiç yedirilmemesi gerekir. En çok süt döneminde alerjiye meyilli olurlar. Çünkü bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmemiştir. Alerji rahatsızlığı, ömür boyu sürecek diye bir kaide yoktur. Genellikle okul çağına geldiklerinde büyük oranda azalma görülür.
Alerji rahatsızlığı, bebeklere ciddi zararlar verebilir. Bebeklerde alerji durumu hafife alınacak bir şey değildir. Önlem alınmaz ise, ölümcül bile olabilir. Alerji belirtileri, yüzde şişme, kızarıklık, gözlerde ve burunda şişme gibi. Bebeklerde alerji, annen karnında, doğumdan sonra da görülebilmektedir. Çok değil, yiyeceklerin bir ya da ikinci yenilişinde alerji yapıp yapmadığı belli olur.
Bebeklerde Gıda Alerjisi Testi Nasıl Yapılır?
Herhangi bir besini verdiniz ve bebeğinizde alerji olduğunu gördünüz. Peki, bebeklerde gıda alerjisi testi nasıl yapılır? Bebeğiniz için alerjiden şüpheleniyorsanız, öncelikle çocuk alerji uzmanına götürmeniz gerekir. Muayeneden sonra alerji testi yapılıp yapılmamasına karar verilir. Kendi isteğinize göre değil, doktorunuzun önerdiği testi yaptırmanız gerekir.
Her alerji benzer durumlar göstermeyebilir, bu yüzden tüm bebeklere aynı alerji testi uygulanmaz. Alerji testi iki şekilde yapılır; ya kandan ya da ciltten yapılır. İlk 3 yaş için deri testi net sonuç vermeyeceğinden, genel olarak kan testi uygulanır. Yumurta, süt, fıstık gibi yiyecekler, en sık görülen gıda alerjisidir. Kan testleri her zaman doğru sonuçları vermeyebilir. Bu yüzden çocuğun yaşı büyüdüğünde, bir de cilt testi yapılmalıdır.
Her alerji benzer durumlar göstermeyebilir, bu yüzden tüm bebeklere aynı alerji testi uygulanmaz.
Bebeklerde çoklu gıda alerjisi nelerdir?
- Bebeklerde kızarma, kusma, kabarma gibi durumlar görünebilir.
- Yiyeceği bebeğinize ilk olarak vereceğiniz zaman, ardından başka bir besin vermeyin.
- Bu dönemde anne sütünü vermeyi kesmeyin.
- Alerjiye sebep olduğunu düşündüğünüz yiyeceği, bebeğinize kesinlikle vermemelisiniz.
Bebekler Gıda Alerjisi Olduğunda Ek Gıda Olarak Ne Verilebilir?
Süt alerjisi olan bebeklere ek gıda olarak, farklı besinler vermelisiniz. Bebeklere inek sütü içeren bir besin vermeyin. İnek sütü alerjisi sık görülen bir rahatsızlıktır. Bebeğinizde inek sütü alerjisi teşhisi konulmuş ise, dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar vardır. Bebeklere yasak olan besinler, bebeklerin diline dahi dokundurulmamalıdır.
Yeni başlanan gıdaların ardından süt de dahil olmak üzere, başka bir besin verilmemelidir. Alerjilerin çoğunluğunda genel olarak süt alerjisi görülür. Farklı bir besin verdiğinizde, bebeğinizin dudakları şişiyorsa, hemen bir alerji uzmanına götürmelisiniz. İçerisinde süt bulunduran bir besini, en az bir hafta süre ile vermeyin. Unutmayın, alerji durumu genlerden de geçen bir rahatsızlıktır. Sizin genlerinizde varsa, bebeğinizde de olması ihtimaldir.