"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Bebeklerde Kızarıklık Sebepleri, Belirtileri ve Tedavisi Yöntemleri

Bebeklerde oluşan kızarıklıkların birçok sebebi olabilir. Bu kızarıklıklar bebekte nefes darlığı, kaşıntı ve ateş gibi etkenlere yol açabilmektedir. Bu gibi durumlarda mutlaka erken teşhis ve tedavi önem taşır. Kızarıklık bebek doğduktan 3 ay sonra görülmeye başlanır. Bu kızarıklar bebeğin bacaklarında, kolunda ve boynunda görülebilir.

Bebeklerde Kızarıklık Sebepleri Nelerdir

Yeni doğan bebekler, en güvenli ortam olan anne karnından ayrıldıkları andan itibaren yeni ortamları olan dünyaya gelirken, beraberinde çeşitli hastalıklar konusunda hassasiyet taşıyarak gelirler. Bu yüzden anne ve babaların yeni doğan bir bebeği yaklaşık olarak 1,5 aylık sürede dış etkenlerden korumaya çalışırlar. Yeni doğan bebek dış ortamda mecbur  kalınmadıkça bulundurulmaz, sıkı korunur ve herkes tarafından öpülmesi bir yana, dokunulması bile yeni doğan bebek için hastalık riski taşıyabilir.

Kızarıklık sebepleri bebeğin yediği besin öğelerinden de kaynaklanabilmektedir. Ayrıca bebeğe kirli eller ile dokunmak cildinde alerji yaparak kızarıklığa yol açar. Bunun için ellerin temiz olması gerekir. Ayrıca 6. hastalık denen sebebi belli olmayan ateş sonrası bebeğin vücudunda kızarıklık meydana gelir. Bu gibi durumlarda mutlaka doktor desteği alınmalıdır. Bebeklerde kızarıklık sebepleri aşağıdaki gibidir.

  • Bebeğin yatağının kalitesiz ve bebeğe uygun olmadığından dolayı da kızarıklıklar meydana gelebilir.
  • Sert bir örtü veya yatak bebeğin cildine zarar verebilir ve bu durumda kızarıklıklara yol açabilir. Bunun için yatak seçimi bebeğin cildine zarar verilmeyecek şekilde seçilmelidir.
  • Bebeklere yapılan aşı sonrası kızarıklıklar meydana gelebilir. Bu kızarıklıklar geçicidir.
  • Bilinçsizce verilen ilaçlar da bebeğin vücudunda kızarıklıklar meydana getirebilmektedir.
  • Bebeğin sıcak ortamda bulunmasından kaynaklı kızarıklıklar oluşabilir.
  • Beslenmeye bağlı kızarıklık meydana gelebilir. Alerji yapan gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Bebeklerde doğuma bağlı kızarıklıklar meydana gelebilir. Zaman içerisinde geçecektir.
  • Ateş sonrası bebeğin vücudunda kızarıklık oluşur.
  • Altıncı hastalık sonrası bebekte kızarmalar meydana gelir.
  • Kızamık ve diğer hastalıklardan kaynaklı kızarıklıklar oluşabilir.
  • Bebeğin temizliği için kullanılan ürünlerdeki kimyasal içerikler bebeğin cildine zarar vererek kızarıklıklar oluşturur.

Kızarıklıklar Nelere Yol Açar

Bebeğin yüzü dahil, hemen hemen vücudunun her yerinde, özellikle eklem bölgelerinde kızarıklık şekline görülen, kaşıntılı alerji tepkileri yaratan bir diğer hastalık ise “Kurdeşen” adı verilen, bebekte nefes darlığı, ateş yükselmesi, eklem ağrıları gibi ciddi belirtiler görülmesine neden olan bir hastalıktır. Bu hastalık alerji olduğu için, bebeğin vücudunda alerjik tepkiye neden olacak bir madde ile karşılaşıldığında ya da iltihabın söz konusu olduğu durumlarda ortaya çıkan “histamin” adı verilen bir virüsün, “antihistaminik” denilen bir ilaçla tedavi edilmesiyle son bulur.

Bu hastalığın yanı sıra, bebeklerde genelde eklemlerde kızarıklık ve kaşıntı sorununa “suçiçeği” denilen ve belki de en sık rastlanan hastalıkların başında gelen, kişinin ömrü boyunca bir kez geçireceği hastalık neden olabilir. Bebeğin boynunda kızarıklık, kaşıntı yaratması, eklem ağrısı ile birlikte vücudunda yine kaşıntı ile baş gösteren ve sonrasında kırmızı kabarma şeklinde oluşan kızarıklarla ilerleyen bir hastalıktır.

Bu hastalık son derece bulaşıcıdır. Bu yüzden anne ve babalar dikkatli olmalıdır. Bu bazen eklem bölgesinde olan kaşıntı ve kırmızı noktacıklarla kendini gösteren hastalıkta, kırmızı noktalar büyür ve içi su dolu bir boyuta gelir. Su kabarcıkları halindeki bu noktacıklara ilaç dışında dokunmak, patlatmak hastalığın yayılmasına ve bulaşıcı hale gelmesine neden olur. Ayrıca bebeğin vücudunda kalıcı izler olmasına neden olabilir. İleriki yaşlarda da görülebilen bir hastalık türü olan suçiçeği, verdiği eklem ağrısı gibi etkilerle kişide istirahat zorunluluğu da yaratabilir.

Kızarıklık Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Bebekleri bu tür ve buna benzer hastalıklardan korumak için anne ve babaların daha titiz olmaları gerekmektedir. Bebeklerinin sağlığı için önce kendi temizliklerine özen göstermeleri son derece önemlidir. Bebeklerde oluşan kızarıklıkların önüne geçebilmek için anne ve babaların dikkat etmesi gereken noktalar aşağıdaki gibidir. Bu tedavi yöntemlerini uygulayarak kızarıklıklardan kurtulabilirsiniz. Kızarıklıklar geçmez ve büyürse mutlaka uzman bir hekimden destek alınması gerekir.

  • Bebeklerini kucaklarına almadan önce her zaman muhakkak ellerini yıkamış olmaya dikkat etmelidirler.
  • Bebeğin temizliği de tabi ki önemlidir. Özellikle eklem bölgeleri uygun bir yumuşak bezle, ılık suyla silinmelidir.
  • Temizlik, hijyen için bebek sağlığına uygun gerekli hijyen malzemelerini kullanmalıdırlar.
  • Bebeklere, özellikle yeni doğmuş olanlara direkt olarak dokunulmasını önlemeli, bebeğin odasını ayrı tutmalıdırlar.
  • Bebeğin bulunduğu ortamı belli aralıklarla, düzenli ve gerektiği kadar havalandırmalıdırlar.
  • Belli yaş aralıklarında yapılması gereken tüm tetkik ve aşıların da takibini iyi yapmalı, zamanını aksatmamaları gerekmektedir.
  • Ateş sonrası kızarıklık var ise mutlaka doktor desteği alınmalıdır.
  • Ek gıdaya başlama süresi 6 aydır. Bu aydan önce ek gıda verilmemelidir.
  • Bebek kalın giydirilmemeli ve odasının nem oranı ayarlanmalıdır.

 

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle