"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Bebeklerde Alerji Nedenleri ? Alerji Konusunda Nelere Dikkat Edilmeli?

Kullandığınız ürünlerin bazıları bebeklerde alerji yapabilmektedir. Bundan dolayı aldığınız ürünlerin içeriğe bakara kullanmanız gerekir. Kimyasal içerikli ürünler yerine bitkisel urunler tercih ederek bebeğinizi alerjilere karşi koruyabilirsiniz. Bebeğinizde alerji belirtisi mevcut ise de mutlaka uzman bir hekimden de destek almanız gerekir.

 Bebeklerde Alerji Nedenleri Ve Alerji Sebepleri Nelerdir?

Alerji demek, organizmanın yabancı olarak algıladığı bir maddeye açtığı savaş demektir. Bu savaş çok ağır tepkilerle oluşabileceği gibi hafif tepkiler şeklinde de olabilmektedir. Alerjiler, pek çok organda meydana gelebilmektedir. Burada en önemli faktör, vücudun algıladığı yabancı maddenin hangi organı etkilediğidir.

 Alerjiye Sebep Olabilecek Bakım Ürünleri Nelerdir?

Bebeklerde alerji neden olur sorusunun çok fazla yanıtı olabilmektedir. Özellikle son yıllarda alerji durumlarında artış yaşanmaktadır. Solunan havanın daha çok kirlenmesi, havada bulunan ve alerji yapma ihtimali çok yüksek olan maddeler, gıdalarda bulunan katkı içerikleri ve çocukların daha fazla ev ortamında yetiştiriliyor oluşu bu artışın başlıca nedenlerindendir. Ayrıca alerji oluşumu genellikle kalıtsal özellik göstermektedir. Bununla birlikte sezaryenle doğan bebekler alerji anlamında daha fazla riske sahiptirler.

Bebeklerde alerji nedenleri çok fazla kaynağın yol açmasıyla boy gösterebilmektedir. Bebeklerde kullanılan bezlerdeki parfüm alerji sebebi olabilmektedir.

Bu durum aynı zaman da pişik oluşumuna da yol açabilir. Aynı durum bebeğin bakımında kullanılan ıslak mendiller için de geçerlidir. Özellikle bebeklerin alt temizliklerinde, ıslak mendil yerine duru su ve pamuk kullanımı çok daha sağlığa uygunluk taşımaktadır. Bu sayede bebeklerin cilt alerjisi oluşmaz. Yine bebek bakımında kullanılan cilt yağları da, alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Bu nedenle banyo sonrasında bile bebek yağlarının kullanımı önerilmemektedir.

Bebek pudralarının kullanımının, alerjik astıma sebebiyet verdiği gözlenmiştir. Alerji çok geniş bir kavramdır. Bebeğin çamaşırlarının yıkandığı deterjanlar, şampuanlar ve daha pek çok bakım ürünü alerjiye sebebiyet verebilir. Bunun dışında bu ürünlerin değiştirilmesi de alerjik reaksiyonlarla karşılaşılmasına neden olabilmektedir.

Gıdaların Alerjide Yeri Nedir?

Gıda alerjisi, yeni başlayan bir gıdada ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle yeni başlangıç yapılan ek gıdalar mutlaka gözlemlenmeli ve herhangi bir alerjiye neden olup olmadığına bakılmalıdır. Bununla birlikte en sık rastlanan gıda kaynaklı alerjiler mamadan veya inek sütünden kaynaklı olabilmektedir.

Her mamada inek sütünden elde edilen içerikler olur. Bu nedenle eğer bebek, inek sütü alerjisi taşıyorsa, bu durum mamadan da geçebilmektedir. Böyle durumlarda çözüm, özel mama kullanımından geçer. Keçi sütünden oluşan mamalar önerilir. Aynı şekilde laktoz veya anne sütü alerjisi de karşılaşılabilen durumlardır ve bunların içerikte olmadığı mamalar da mevcuttur.

Alerji çok geniş bir alana içerir. Fakat gıdaların içerisinde bazılarının alerji yapma ihtimalleri çok yüksektir. Bu gıdalar;

  • Yumurta akı,
  • Balık ve deniz hayvanlarının özellikle kabuklu olanları,
  • Kabuklu kuruyemişler,
  • Turunçgiller,
  • Soya,
  • Bal
  • Çilek ve kivi,
  • Çikolata şeklindedir.

Özellikle bu gıdaların tüketiminde çok dikkatli olunmalıdır. Bebeğin ayına uygun olarak verilmeli ve gerekli takipler yapılmalıdır. Eğer gıda bebekte alerji yapıyorsa, gıdanın alımı durdurulmalıdır. En kısa sürede gerekli testler uygulanmalı ve alerji durumu netleşmelidir. Aksi halde gerekli olmayan şekilde yapılan gıda kesilmesi, bebeğin gelişimini olumsuz etkilemektedir.

 Anne ve Babalar Alerji Konusunda Nelere Dikkat Etmelidirler?

Her şeyden evvel ebeveynler, alerjiyi önemsemelidirler. Bebeğin alerjisi varsa çok dikkatli bir tutum sergilemelidirler. Bebeğin alerjisi pek çok şeye olabileceği için, dikkatli gözlem yapmalıdırlar. Bebek için kullanılan bakım ürünlerini ve temizlik malzemelerini sürekli değiştirme yoluna gitmemelidirler. Özellikle alerjik yapılı bebek sahibi olanlar, parfümlü bezlerden, ıslak mendil kullanımından mutlaka uzak durmalıdır.

Ek gıda serüveni dikkatlice yapılmalıdır ve her ek gıdaya tek tek başlamak gerekir. Bu sayede neyin alerji yaptığı net olarak anlaşılır. Ayrıca yeni tanıştırılan bir gıda ilk kez denendikten sonra hemen yenisine geçilmemelidir. En az üç gün o gıdanın alerji yapıp yapmadığına bakmak gerekir. Bununla birlikte bebeklere bir yaşına kadar inek sütü ve bal asla verilmemelidir. Ayrıca, özellikle alerji ihtimali yüksek olan gıdalar için mutlaka uygun ay beklenmelidir.

Anne sütü bu alanda da çok etkilidir. Olabildiğince uzun süre, anne sütü verilmesinde fayda vardır. Market ürünleri mümkün olduğunca verilmemeli, eğer verilecekse de içindekiler bölümüne mutlaka bakılmalıdır. Eğer bebekte inek sütü alerjisi varsa, mutlaka özel mamalar tercih edilmeli ve uzman desteği sağlanmalıdır.

Günlük Hayatta Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Alerjik bebekler için pek çok aşamaya günlük hayatta dikkat etmek önem taşır. Yaşam alanının temizliği dikkatlice yapılmalı ve tozlardan arındırılmalıdır. Tüylü olan, peluş tarzı oyuncaklar üç yaşından önce bebeğe verilmemelidir. Bebeğin odasının dizaynında da dikkat etmek gerekir. Halı kullanımı olmaz. Halı olacaksa da tüylü bir halı kullanılmamalıdır.  Alerjik bebekler için evde hayvan beslenmesi olumsuz olabilmektedir.

Bebeğin kıyafetleri de rahat ve pamuklu olmalıdır. Evde asla sigara içilmemelidir. Günlük hayatta pek çok şeye, bebek bakım ürünlerine ve gıdalara özen gösterilmelidir. Bununla birlikte mutlaka uzmandan destek almak gerekir. Uzmanla birlikte hareket edilmeli ve hiçbir eylem bilinçsiz yapılmamalıdır. Alerjiler çok fazla türde olabilmektedir. Bunları başlıca gruplamak gerekirse;

  • Nazal alerjiler(burun alerjisi),
  • Besin alerjileri,
  • Çevre kaynaklı alerjiler,
  • Anafilaksi,
  • Evcil hayvan alerjileri,

Sezonluk alerjiler şeklinde ana başlıklarda toplanabilir. Bu nedenle alerjinin nedeni çok önemlidir. Alerjiye neden olan şeye göre, tedavi yöntemi belirlenmeli ve uzman ile işbirliği içerisinde bir yol izlenmelidir.

 

 

 

 

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle