"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Bebeklerde İnek Sütü Alerjisi Belirtileri, Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Bebeklerde en sık görülen alerji türü inek sütü alerjisidir. ‘Bebeklerde inek sütü alerjisi neden olur?’ diye sorulacak olursa, bu durum bağışıklık sistemiyle alakalıdır. İnek sütünde bulunan tek sayıda ya da daha fazla sayıda proteine bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesi sonucu oluşan alerjiye de inek sütü alerjisi adı verilir.

İnek Sütü Alerjisinin Oluşma Nedeni

Günümüzde her alanda olduğu gibi süt ve süt ürünlerinde kullanılan kimyasallar nedeniyle bu ürünlerin yapılarında bozulmalar meydana gelmektedir. Anlatılmak istenilen şey, hayvanların beslenmelerindeki değişikliklerdir. Doğal ortamlarda, tamamen doğal şekilde yetişen bitkilerden beslenen hayvanların sağladıkları besin de %100 doğal olmaktadır. Fakat özellikle kapalı alanlarda, hormonlu yapay yemlerle beslenen hayvanların sağladıkları ürünler de haliyle tam olarak sağlıklı olmuyor.

Bu nedenle, özellikle bebeklerde inek sütü alerjisi belirtileri çok sık rastlanmaya başlanan bir durum haline gelmiştir. İnek sütü alerjisi olan bebeklerden 2-3 yaş altında olan her 100 bebekten en az 2`sinde, en fazla da 5`inde bu alerji türüne rastlanmaktadır. Bu alerji genellikle sadece anne sütüyle beslenen bebekleri etkilemektedir. Bunun nedeni inek sütü içen annelerin, emzirmeleri sonucu inek sütünde bulunan proteinin çocuğa aktarılmasıdır.

Anne sütüyle beslenen bebekler inek sütünde bulunan proteine karşı aşırı tepki gösterebilir. Bu yüzden inek sütü alerjisi bebek anneleri, uyguladıkları diyetlerinden inek sütünü çıkararak alerjiye neden olan durumu ortadan kaldırmayı sağlayabilirler. Tabi bu noktada, ‘bebeklerde inek sütü alerjisi nasıl anlaşılır?’ sorusu akla gelmektedir. Birçok hastalıkla benzer tepkiler göstermesinin yanı sıra, bu alerji türünün anlaşılabilmesi için tepkilerin aynı anda ve oldukça fazla sayıda tepkime vermesi gerekir.

Bu tepkiler arasında deri döküntüsü, egzama, kusma, ishal, hışıltılı solunum biçimi, huzursuz uyku ya da uyku sorunu, aşırı ağlama gibi tepkiler yer alır. Bu tepkilerden birini bile yaşaması bebek için sıkıntılı ve anne için de üzücü bir durumdur. Fakat bebeklerde inek sütü alerjisi erken teşhis edilirse, yani bu belirtilerin inek sütü alerjisi olup olmadığı saptanmalıdır. Ne kadar erken teşhis edilirse o kadar erken çözüm bulunmuş olunur.

Anne sütüyle beslenen bebekler inek sütünde bulunan proteine karşı aşırı tepki gösterebilir. Bu yüzden inek sütü alerjisi bebek anneleri, uyguladıkları diyetlerinden inek sütünü çıkararak alerjiye neden olan durumu ortadan kaldırmayı sağlayabilirler.

Bebeklerde İnek Sütü Alerji Testi Nasıl Yapılır?

İnek sütü alerjisi olan bebeklerin bahsedilen tepkimelerin birkaçını yaşaması halinde, teşhis ve tanının konulabilmesi için test yapılmalıdır. Bu noktada, bebeklerde inek sütü alerji testi nasıl yapılır? sorusuna da yanıt aramak gerekir. Alerji testi için ciltten ve kandan örnek alınması şeklinde iki yöntem bulunur. Fakat en doğru ve hızlı sonucun alınması nedeniyle genellikle cilt alerji testi tercih edilir.

Bu işlem kesinlikle çocuk alerjisi üzerine uzmanlığı bulunan doktorlarca yapılması ve bu hastalığın değerlendirilmesi doğru teşhis konulması konusunda oldukça önem taşır. Sadece inek sütüne değil, genel olarak gıda alerjisi üzerine de test yapılması önemlidir. Bu sayede başka tür gıdalara karşı da alerji riskinin olup olmadığı kontrol edilmiş olmaktadır. Başka tür gıdalara alerjinin olup olmaması, inek sütü alerjisinin tedavi edilip edilemeyeceği ya da ne kadar tedavi edileceği konusunda da uzmanlara bilgi sağlar.

Bebeğin alerji testi 2 aylık olmasından itibaren yapılabilir. Can yakan bir işlem olmadığı için anne ve babaların bu konuda endişe ve korku duymaları gerekmez. Sadece dikkat etmeleri gereken konu, bu alerji işleminin alanında uzman kişiler tarafından yapılmasıdır. Bu son derece önemli bir noktadır. Hızlı ve en doğru sonuç verdiği için cilt alerji testinin tercih edildiğinden bahsedildiği gibi, bu alerji türü aynı anda farklı gıdalara karşı alerjinin olup olmadığına da bakılabilmesi açısından önemlidir.

Ayrıca alerji testi yapıldıktan yaklaşık 15-20 dakika içinde sonuç vermesinden ötürü de değerlidir. Kan testi yapılan hastaların, şüpheli veya kesin olmayan bir durum karşısında, cilt alerji testiyle kan testinin desteklenmesi sağlanabilir. Kan testinin çok tercih edilmemesinin nedeni ise, bu test için kullanılan tekniğin ya da cihazın kalitesinin değişebileceği için tek başına yeterli görülmez, dolayısıyla da çok fazla tercih edilmez. Tabi bu durum bebeklerin anne ve babalarının tercih etmelerinden çok, işlemi yapacak uzmanların tercih etmesine göre de değişiklik gösterebilir.

Kan testi yapılan hastaların, şüpheli veya kesin olmayan bir durum karşısında, cilt alerji testiyle kan testinin desteklenmesi sağlanabilir.

İnek Sütü Alerjisi Konusunda Bilinmesi Gerekenler

Bu tür alerji hakkında bilinçlenmek adına ebeveynlerin bilmesi gereken noktalar vardır. Bu önemli noktalar anne ve babaların hastalık hakkında bilgi sahibi olması; hastalığın süreci, tanısı ve tedavisi; hatta tedavi sonrasındaki süreçleri bilmeleri ve takip etmeleri açısından önemli detaylardır. Bunları özetleyecek olursak;

  • Emziren anneler, beslenme listelerinden inek sütünü çıkararak bebeklerine sadece anne sütünün besleyiciliğini aktarmalıdır.
  • Alerji; egzama, deri döküntüsü, aşırı ağlama krizleri, kusma, ishal ya da kabızlık ve karın ağrısı şeklinde en yaygın görülen tepkilerle kendini belli eder.
  • İnek sütü alımının hemen ardından yaşanan belirtiler arasında da, yüzde şişme, kusma nöbetleri, nefes almada ve vermede güçlük ve benzeri bulunur. Hemen vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
  • Bebeğe tanı konulduktan sonra, doktor tavsiyesine uygun şekilde bebeğin beslenmesi sağlanmalıdır. Yani 6 aylıktan 18 aylığa kadarki süreçte, inek sütü ve ondan yapılan ürünlerin tüketimini tamamen kesmek en kesin önerilen durumdur. Anne sütünün yetersiz olması durumunda da doktora muhakkak danışılması gerekmektedir.
  • Unutulmaması gereken nokta da, en sık görülen alerji türü olmasına rağmen, bu alerji her 100 bebekten 80inde 3 yaşına gelmeden iyileşme gösterir.

Emziren annelerin inek sütü ve inek sütünden yapılan ürünleri beslenme listelerinden çıkarması, kalsiyum eksikliğine neden olacaktır. Bu konuda da yine doktorlarından ve onunla bağlantılı diyetisyenden alacakları özel diyet listesi yardımı ile bu sorundan kurtulabilir, beslenmelerini düzene sokabilirler. Örneğin, inek sütü yerine pirinç sütü, yulaf ya da Hindistan cevizi sütü tercih edilebilir.

Tereyağı ya da margarin yerine bitkisel yağlar tüketilebilir. Mama ile beslenen bebeklerde ise, anneler mama tercih ederken soya bazlı, tam hidrolize olan (özel işlemlerden geçirilerek alerji etkisi giderilmiş), ya da amino asit bazlı mamalar olmasına dikkat etmelidirler.

 

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle