"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerjiye İyi Gelen Yiyecekler ve Tarif Önerileri Nelerdir?

Mevsim değişiklikleri, özellikle kış aylarının bitişi ve bahara geçiş sürecinde alerji hastalıklarını olumsuz tetiklemektedir. Mevsim değişimi ile birlikte alerjik hastalıklarda beslenme alışkanlıklarının da sağlıklı bir şekilde değiştirilmesi güzel sonuçlar getirecektir.

Alerji Hastalığı ve Yaş Grubu

Alerji hastalığı her yaş grubunda görülebilir. Çocuklarda görülen alerjik hastalıklar dikkatli beslenmeyi ve ailelerin çocuklarını bilinçlendirmesi bakımından önem taşımaktadır. Besin alerjisi olan bir gıdayı tüketen çocuklarda, şiddetli alerjik reaksiyona yol açabilir ve ölüme bile sebep olacak vakalar görülebilmektedir.

Alerjide beslenme önemli olduğu kadar çevresel faktörler de önemli yer almaktadır. Çok tozlu ortamlarda, mevsim değişikliklerinde doğa canlanırken ve bitkilerden, çiçeklerden polenler uçuştuğu süreçte daha çok vakit geçirilen açık alanlarda çocuklarda da alerjik reaksiyonlar görülebilmektedir. Burun akıntısı, nezle, hapşırma gibi durumlar gözlenebilmektedir.

Doktora danışmak ve alerji testleri yaptırarak çocukların şikâyetlerini ve neye alerjisi olduğunu bilmek faydalı olacaktır. ‘Alerji nasıl giderilir? ‘Diyecek olursanız biraz dikkatle siz ve çocuğunuz çevresel faktörlerden etkilendiğiniz mevsimsel alerji ise polen mevsiminde özellikle sabahları camlarınızı açık bırakmamaya ve o saatlerde çocuğunuzu dış alana çıkarmamaya özen gösterin.

Baharla birlikte hassas olan gözlerde de alerjik reaksiyon görülebilmektedir. Gözlerde sulanma, kızarıklık, akıntı gibi şikâyetlerle doktora çok kişi gitmektedir. Polen ve tozlara bahar ile birlikte hassas gözlerin alerjik reaksiyon gösterdiğini her yaş grubundan kişiler yaşayabilmektedir.

Besin Alerjisine Neler İyi Gelmektedir?

Besin alerjisine neler iyi gelir derken öncelikle kişiler alerji testi yaptırmalı ve neye alerjisi olduğu belirlenmelidir. Yasaklı gıdaları öğrenince alerjisi olan kişiler, vücudun reaksiyon göstereceğini bildiğinden o gıdaları tüketmemeleri gerekmektedir. Bahar aylarında beslenmenize doğal gıdalar ve sağlıklı besinleri tercih ederek alerjiye karşı vücudunuzu güçlendirmiş olursunuz.

Besin alerjisinde beslenme, yaş grupları ve yaşanılan bölgeye göre değişiklikler göstermektedir. Besin alerjisi olan bebeklerde alerjik besinler bağışıklıkları henüz güçlü olmadığından daha büyük sorunlara neden olabilmektedir. Yumurta, inek sütü bebeklerde ve küçük çocuklarda en çok görülen bebek alerji gıdalarıdır.

Yasaklı gıda ve içerisinde onu bulunduran gıdalar tüketilmemelidir. Meyve ve sebzelerde besin alerjisine neden olmakla beraber dokunan vücudun alerjik reaksiyon gösterdiği ürünü bulmak daha zordur. Çocuklarda kavun, karpuz, portakal, vişne alerjiye sebep olabilirler. Bazı kişilerin de çiğ sebzeye alerjileri olabilmektedir.

Çocuklarda domates hassas bünyelerde alerji yapabilmektedir. Çocuk alerji uzmanının önerisi dinlenmeli ve diyet uygulanmalıdır. Kontrolleri tekrar yaptırılmalıdır. Alerjik besinlerden alınacak gıdayı yerine koyabileceğiniz farklı eşdeğer besinler tüketin.

İnek Sütü Alerjisi Olan Bebekler Nasıl Beslenmeli

İnek sütü alerjisi olan bebekler ve çocuklarda öncelikle, bebeklerin gelişimini sağlamak için kalsiyum ve vitamin desteği verilmelidir. 6 ay anne sütü ile beslenen bebek, 6 aydan sonra da anne sütü ile beslenmeli ve ek gıda olarak süt alerjeni içermeyen mamalar bebeğe verilmelidir. Çocuklar inek sütü içemediğinden, içeriğinde inek sütü olan gıdalar da tüketmemesine dikkat edilmelidir.

Tereyağı, peynir, yoğurt gibi süt ürünleri verilmemelidir. Puding, krema ve sütlü tatlılar ilerleyen süreçlerde verilmemelidir. Tatlandırıcılar ve esmer şeker verilmemelidir. İnek sütü yerine keçi sütü ya da başka bir süt de verilmemelidir.

Lolipop, pirinç tatlısı ve içeriğinde doktorunuzun yasakladığı lactalbumin, laktuloz olan gıdalar ürünlerin içerik bilgilerinden kontrol edilerek tüketilmemelidir. Uzman doktora danışarak kendi diyet listenizi değil çocukların dengeli ve sağlıklı besleneceği listeleri doktorunuzla oluşturun.

Besinlerin bazıları ciltte belirtiler gösteriyorsa, uzmanların tariflerinden yola çıkarak kendimize tarifler hazırlamalıyız. Eğer yumurta iyi gelmiyorsa yumurta değerinde besinler tüketmek gerekiyor.

Besin Alerjisi Belirtileri ve Tarife Önerileri Nelerdir?

Besin alerjisi olan kişilerde vücutta bazı olumsuz reaksiyonlar görülmektedir. Bunlar ve aşırı hassasiyet varsa acil uzman bir alerji doktoruna görünmenizde fayda olacaktır.

  • Kusma
  • Karın ağrıları, mide bulantısı.
  • İshal
  • Astım
  • Hapşırma, burunda kaşıntı, öksürük,
  • Nezle, burunda akıntı

Besinlerin bazıları ciltte belirtiler gösteriyorsa, uzmanların tariflerinden yola çıkarak kendimize tarifler hazırlamalıyız. Eğer yumurta iyi gelmiyorsa yumurta değerinde besinler tüketmek gerekiyor.

  • Yumurta
  • Domates
  • İnek Sütü gibi birçok besin alerjiye neden olabilmektedir.

Deride alerjiye bağlı kızarıklık oluşmuşsa ve alerjik hastalıklarda, kuersetin içeren elma tüketilmesi faydalı olacaktır. Anti alerjik besinlerden tatlı patates besleyici bir besin olup alerjiniz varsa diyet listenize eklemeniz yararlı olacaktır. Antioksidan olup bol c vitamini de içermektedir.

Karabuğday tüketerek de kahvaltıda sağlıklı bir öğünle kahvaltı hazırlamış olursunuz. Karabuğday protein zengini olup ezerek, yulafla birleştirip yüksek protein almış olursunuz. Keten tohumu da oldukça sağlıklı olup tüm hastalıklara şifa içerikli olduğunu belirtmek faydalı olacaktır. Sarımsak da ömrü uzatan şifalı besinlerdendir.

 

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle