"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Alerji Yapan Besinler Nelerdir? Nedenleri ve Sebepleri

Bazı besin öğeleri kişilerde alerji yapabilmektedir. Bu her gıda için geçerli değildir. Kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Özellikle bebeklerde besin alerjileri sıklıkla görülür. Bu gibi durumlarda beslenme çeşidinin değiştirilmesi gerekir. Ayrıca uzman bir doktordan da destek alınmalıdır.

Besinler Neden Alerji Yapar

Bazı besinler bağışıklık sisteminde oluşan savunma mekanizmasından dolayı alerjen özellik göstermektedir. Gıda alerjisi özellikle bebeklerde görülmektedir. Bunun nedeni ise bebeklerin bağışıklık sisteminin gelişmediğinden kaynaklanmaktadır. İlerleyen dönemlerde geçmektedir. Besinlerde oluşan alerji yenilen besine karşı gösterilen vücudun gösterdiği alerjik tepkiyle ortaya çıkmaktadır.

Besinlerin içerisinde yıkım sırasına göre karbonhidrat, yağ, protein, su ve mineraller yer almaktadır. Bazı insanların vücudunda ki mekanizma besinlerin içerisinde ki proteini parçalayacak yapıya sahip değildir böyle durumlarda da alerji oluşur. Besinlerin içerisindeki protein yapıları parçalanamayan metabolizmalarda bazı protein içerikli besinler alerjiye neden olur.

Alerji durumunda vücut yabancı maddelere karşı kendini savunmaya gerek duyar.  Alerjiye neden olan başlıca besinler vardır. Bunlardan ilki inek sütüdür. İnek sütü alerjisi genellikle bebeklerde görülmektedir. Bunun nedeni bazı bebeklerde sütün içerisindeki proteinleri parçalayacak güçlü bir metabolizma bulunmamaktadır ve bu durumda inek sütüne karşı alerji oluşmaktadır. Alerji yapan besinlerin listesi önceden hazırlanmalı ve bu şekilde beslenmeye dikkat edilmelidir.

Alerji Yapan Bazı Besinler

  • İnek sütü alerjisi anne sütünden de annenin inek sütü tüketmesiyle de oluşabilmektedir.
  • Alerji oluşturacak besinlerin arasında yumurta da yer almaktadır. Yumurta yedikten sonra oluşan alerjik durum, mide bulantısı ve kusma yumurtaya karşı alerjik bir durum olduğunu göstermektedir. Yumurta alerjisi özellikle çocuklarda görülmektedir. Cilt testiyle birlikte yumurtaya olan alerji ortaya çıkmaktadır. Alerji durumuyla besin tüketildikten sonra deride kızarıklık ve kabarıklıklar görülmektedir.
  • Yer fıstığı alerjisi de sıklıkla görülen bir alerji türüdür. Belirtileri arasında ishal ve kusma da yer almaktadır.
  • Tahıllar bazı insanlarda alerjiye neden olabilmektedir. Özellikle glüten içeren gıdalar mısır, buğday makarna, erişte gibi gıdalar neden olmaktadır

Tahıl alerjisi çölyak rahatsızlığı olarak da bilinmektedir ve bu hastaların özellikle glüten içeren gıdaları tüketmemesi gerekmektedir. Çölyak rahatsızlığının kesin bir tedavisi yoktur sadece belli yiyeceklerden uzak durarak bir diyet uygulanması ve hastalığın tetiklenmemesi gerekir. Alerjik besinler çeşitlerinden uzak durmak sağlığınız açısından yararlı olacaktır.

Besin Alerjisinin Belirtileri 

Besin alerjisi olan insanlarda deride, sindirim sisteminde, gözlerde, kulak burun boğazda, solunum sisteminde olmak üzere vücudun belli bölgelerinde belirtiler görülmektedir. Kızarma ve kaşıntı ciltte oluşan belirtiler, alerjen durumla karşılaşma durumunda öksürme, tıkanma, hapşırma kulak burun boğazla ilgili belirtiler, ishal, kusma, midede oluşan çeşitli  rahatsızlıklar sindirim sistemiyle alakalı belirtiler arasında yer almaktadır. Besin tüketildikten sonra alerji durumu ortaya çıkar ve neyin sebep olduğu tespit edilmesi gerekir.

Besin Alerjisinin Tedavisi

İlk olarak besin alerjisi olma durumunda alerjiye neden olan besin saptanmalı ve o besinden uzak durulmalıdır. O besini çıkartarak bir diyet listesi oluşturulabilir. Besin alerjisi doktor tarafından sizin yönlendirmenizle, vücudunuzda oluşan belirtilerle bir tanı konulabilir. Tanı koyabilmek için deri testi ve kan testi de hastaya yaptırılmaktadır. Tedavinin ilk şartı alerjiye neden olacak gıdanın hastanın hayatından tamamen  çıkarılmasıdır. Daha sonra çeşitli ilaçlar doktor tarafından verilebilir. Alerji yapan besinler listesi mutlaka buzdolabınızda asılı durmalıdır.

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (No Ratings Yet)
Loading...
Yorum ekle