"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Çikolata Alerjisine Ne İyi Gelir ve Çözümleri – Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çikolatada birtakım alerji açısından reaksiyonlar yaratabilecek maddeler bulunur. Ve bu maddeleri tüketildiğinde kişide alerjik semptomlar oluşur. Bu maddelerin başında kakao gelir. Çikolatada aynı zamanda süt, soya, mısır şurubu ve gluten vardır. Bunlar da kişilerde alerjik sorunlar yaratabilmektedir.

Çikolata Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Çikolata alerjisi belirtileri olarak baş ağrısı, ciltte kızarıklık, midede ekşime, görmede sorun, makat kaşıntısı ve solunumda zorlanma gibi durumlar yaşanır. Çikolata alerjisinde en önemli belirti baş ağrısıdır. İşlenmiş çikolata alerjiyi tetikleyen bir maddedir.

Çikolata büyük küçük herkesin tüketmekte büyük keyif aldığı yiyeceklerden birisidir. Bu tüketmeyle birlikte oran olarak hayli yüksek alerji durumları da yaşanır. Çünkü vücut gıdanın içindeki bu maddeleri reddeder ve tepki gösterir. Eğer kişinin besine karşı alerjisi varsa tüketilen yiyeceklerde dikkatli olması gereklidir.

Alerjik reaksiyonlarla birlikte baş ağrısı, kusma, ishal gibi belirtiler ardı arkasına gelir. Bazen reaksiyon hayatı tehdit edici durumlara bile sokabilir. Çikolata alerjisini tespit etmek için doktor gıda intolerans testi yapabilir. Bu testte hastadan belli bir süre çikolata tüketmemesi istenir. Sonra doktor saf bir parça çikolata verir.

Bu çikolata işlenmemiş olduğundan en saf haliyle çikolatadır. Deri ve kan testleri de beraberinde yapılır. Ve alerjik reaksiyonların en iyi şekilde görünmesi beklenir. Çikolata yenildikten sonra vücutta kırmızı beneklerin ortaya çıkması ve beraberinde kaşınmalar olması iyi bir alerji belirtisi olarak tanımlanır.

Çikolata Alerjisi Sonrasında Nasıl Bir Tedavi İzlenmeli

Bu durumlar insan vücudunun tüketilen yiyeceklere karşı verdiği reaksiyondur. Aslında olay çikolata alerjisi değil, kakao, süt, soya alerjisi de söz konusu olabilir. Tetikleyen herhangi bir maddeyi tespit etmek adına yaşanan tetiklenmeler dikkatle araştırılmalıdır. Eğer bu durum önlenmezse kalp ve damar hastalıklıları gibi rahatsızlıklara da yol açabilir. Bu gibi durumlarda ise mutlaka uzmana gitmekte yarar vardır. Kişiden kişiye değişiklik göstermesi nedeni ile şu belirtiler olmaktadır demek mümkün değildir.

Alerjik reaksiyonlarla birlikte baş ağrısı, kusma, ishal gibi belirtiler ardı arkasına gelir. Bazen reaksiyon hayatı tehdit edici durumlara bile sokabilir.

Çikolata Alerjisine Ne İyi Gelir?

Alerjik hastalıklar hem genetik hem de çevresel faktörlerle tetiklenen rahatsızlıklardır. Mesela bir annede alerjik durum varsa çocukta da olma olasılığı oldukça yüksektir. Normalde bir insan vücudunda bağışıklık sistemi vücudu bakteri ya da virüslerden korunmakla görevlidir alerjide de bu durum bir nevi aynı olup vücuda giren maddeyi mikrop olarak algılayıp atmaya çalışır bu da alerjik reaksiyon olarak tanımlanır.

  • Alerji önlemede en iyi çözüm tüketilen besinlerde dikkatli olmaktır.
  • Eğer bir besine alerji varsa bağışıklık sistemi buna bir şekilde itiraz eder. Yapılması gereken ise alerji testi ile bu durum hakkında net bir bilgi sahibi olmak ve korunmaktır.
  • Bir çikolatada kakao, mısır şurubu, süt, soya, fındık, gıda boyası karıştırılarak yapıldığına göre bunlardan bir tanesine bile alerjik durum sorun oluşturmada yeterlidir.

Alerji durumlarının tedavisi yoktur. En önemli tedavi korunmadır. Özellikle çocuklarda abur cubur yeme alışkanlığı veya bal, süt, çilek gibi besinlere olan vücutsal tepki durumlarında özellikle ebeveynler hassas olmalarıdır. Mesela bir çocuk ev tozunda bile alerjik reaksiyon gösterebilir.

Gıda alanındaki alerjilerde en sık görüleni ise çikolata alerjisi ve türevleridir. Alerji tedavisi ilaç ve aşı ile tedavi edilir. Çikolata alerji tedavisi konusunda korunmak en iyi yoldur.  Aşı tedavisinde korunma  6 ay ile 1 sene arasında sürer. Alerjiye yol açan madde deri altına enjekte edilir ve vücudun verdiği aşırı tepkiye engel olunur.

 


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 0,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle