"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Gluten Alerjisi Nedir ve Kimlerde Görülür? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri – Alerji Sebebi

Gluten alerjisi incebağırsak alerjisi olup genetik kökenli bir hastalıktır. İnce bağırsağın iç yüzeyinde bulunan villus çıkıntılarının yapısal olarak bozulmasıyla, besinlerin sindirilememesi sebebiyle ortaya çıkmaktadır.

 

Gluten Alerjisi Nasıl Belirlenir Ve Tedavisi Nasıl Olur?

Günümüzde insanlara büyük rahatsızlık veren bu sorun oldukça yakınmalara sebep olur. Kişilerde farklı belirtiler gözlenmektedir. Kimilerinde sinirli bir yapı olurken, kimilerinde kusma gibi rahatsızlıklar görülebilir. Bu belirtilere ayrıntılı olarak aşağıda yer verilecektir. Her yaşta gluten alerjisi görülebilirken, herkes de bu alerjinin belirtileri farklı olabilmektedir. Kesin teşhis ince bağırsaklardan parça alınarak biyopsi yapılması ile belirlenmektedir.

Hastalığın tanısı koyulduktan sonra, alerjisi olan kişilerin glutensiz gıdaları yaşam boyu tüketmesi gerekmektedir. Aksi halde tüm rahatsızlıkları tekrarlayabilir ve yaşam boyunca glutensiz diyet uygulamaları gerekmekle birlikte, bağırsağın yüzeyi düzeltilse bile, diyet bırakıldığı anda yeniden rahatsızlıkları ortaya çıkmaktadır.

Bağırsaklarında bulunan bu hasarın düzelmesi ve iyileşmesinin zamanı, kişinin yaşına, hasarın derecesine ve diğer etkenlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bağırsaklarda ağır hasar olabilme ihtimali olduğundan bu diyet hiç bir zaman bırakılmamalıdır. Tek gluten alerjisi tedavisinin yolu bu diyettir.

Hastalığın tanısı koyulduktan sonra, alerjisi olan kişilerin glutensiz gıdaları yaşam boyu tüketmesi gerekmektedir. Aksi halde tüm rahatsızlıkları tekrarlayabilir

Gluten Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

  • Şiddetli baş, çene ve boyun bölgesinde, kas ve eklemlerde ağrılar olabilir. Hassasiyet derecesine göre ağrılarda artış gözlenebilir
  • Glutenli gıdaların tüketilmesiyle kabızlık, ishal, reflü, karın ağrısı, bulantı ve kusma görülmesi, herhangi bir nedeni olmadan görülen kilo kaybı ya da hızlı kilo alımı gözlenebilir (kilo alımının nedeni kalorili yemekler ile ilgisi olmamakla birlikte glutenden kaynaklanmaktadır.).
  • Karın bölgesinin ön tarafında şişkinlik gözlenebilir. Bağışıklık sisteminde bozukluklar, dışkıda anormallikler oluşabilir.
  • Depresyon ile görülen umutsuzluk, iştah ve uyku bozuklukları ve öfke sorunları, sinirlerdeki gerginlikler, göğüs ağrıları, duygusal bozukluklar görülebilir.
  • Olayları algılamada zorluk çekmeye sebep olmakla birlikte dikkat eksikliğini ortaya çıkabilir.
  • Gluten alerjisi kaşıntısı, ciltte döküntü ve yanma hissi ve yaralar oluşabilir. Diş ve ağız sağlığı ile ilgili olarak; diş eti iltihabı, diş çürümesi, dişlerde kırılma gibi sorunlar görülebilir.
  • Hormonal dengesizlikler, düzensiz adet döngüsü, sıcak basması gibi belirtilere neden olabilmekle birlikte, menopoz dönemi ile birlikte belirtilerin şiddeti artabilir.

Yukarıdaki bu belirtiler görülüyorsa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Gluten hassasiyeti söz konusu ise, kişiler beslenme düzenine dikkat etmesi gerekmektedir. İçerisinde glüten içeren besinleri tüketmemeleri gerekmektedir.

Gluten Alerjisi Olanlar Nelere Dikkat Etmelidir?

Çavdar, buğday, arpa, yulaf ve bunları içeren gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir. Gıdaların içerikleri dikkatli bir şekilde okunmalı, gerekirse firmalardan teyit alınmalıdır. İlk 2 ay süt ve süt ürünleri tüketimi yapılmamalıdır. Bunlar diyete sonradan tek tek dahil edilebilir. Keçi sütü ve bu sütün ürünleri tüketilebilir. Gluten bulaşma riski olduğu için, evde ya da dışarıda gıda tüketimi yaparken kullanılan ve ya bunların hazırlanmasında kullanılan kaşık, tencere, fırın vb. ekipmanlarda hijyene dikkat edilmelidir.

Aynı bulaşık makinesinde yıkanan mutfak gereçlerinden, bulaşıklarda kullanılan bulaşık süngerinden de gluten bulaşma riski bulunmakta olduğu için bunlara da dikkat edilmelidir. Şampuan, kozmetik ürünleri ve ev temizleyici ürünlerinde yer alan glutenin ağıza kaçma riski olduğundan, bu ürünlerin glutensiz olanları tercih edilmelidir.

Özellikle rujlar ve kozmetik ürünlerinden kremlerin seçimleri yapılırken daha da dikkatli olunmalıdır. Bir diğer dikkat edilmesi gereken husus ise; mektup zarflarındaki yapışkanlı kenarlardır. Bu kısımlarda da gluten bulunmaktadır. Bu yüzden bu kısımları yalayarak zarflar kapatılmamalıdır. Kenarları kıvrık karton bardakların kıvrık kısımlarında da gluten bulunduğu için, bu tarz bardaklar kullanılmamalıdır.

Özellikle rujlar ve kozmetik ürünlerinden kremlerin seçimleri yapılırken daha da dikkatli olunmalıdır.

Bebeklerde Gluten Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Birçok hastalığın belirtileriyle ortaya çıkan gluten alerjisi nedir ve gluten alerjisinin belirtileri aynı olmasından dolayı bu alerjinin tespit edilmesi neden daha zordur. Bebeklik, ergenlik veya yetişkinlik gibi farklı dönemlerde ortaya çıkabilen bu alerji her dönemde kendini farklı şekillerde gösterebilir.

Bebeğiniz, glutenli gıdalar tüketmesiyle huysuzluk, kusma, ishal, karın şişliği, iştahsızlık, ve büyüme geriliği gibi rahatsızlıklar gösteriyorsa, bebeğinizin gluten alerjisine sahip olma olasılığından şüphe duyabilirsiniz. Fakat gluten alerjisi genetik bazlı bir hastalık olduğundan, eğer ailede gluten alerjisi olan varsa, bebeğinizin bu alerjisi taşıma riskinden dolayı bir doktor kontrolünden geçmesinde büyük yarar vardır.

Bebeklerde gluten alerjinin olup olmadığını anlamak için 3 gün bekleme kuralını uygulayabilirsiniz. Gluten içeren besin maddelerinden, doktor tavsiyesinde, sabah veya öğle zamanlarında küçük miktarda 3 gün boyunca bebeğinize vererek gözlem yapabilirsiniz. Bu 3 gün boyunca bebeğinizde huysuzluk, ishal vb. rahatsız edici durumlar ortaya çıkarsa gluten alerjisinden şüphe edebilirsiniz. 3 gün bekleme kuralından sonra, bu belirtilerin görülmesi halinde hemen doktorunuza başvurmalısınız. Doktor tarafından tavsiye edilen glutensiz yiyeceklerle bebeğinizi beslemelisiniz. Kısa bir süre sonra bebeğinizin bağırsakları eskisi gibi çalışmaya devam eder.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 0,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle