"Alerji Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Yumurta Alerjisi Tedavisi İle Yaşamayı Öğrenmeliyiz

Yumurta alerjisi, vücudun yumurtaya karşı kötü tepkiler vermesidir. Yumurta alerji yapıyorsa, vücut yumurtayı kötü olarak algılamaktadır. Kişiler alerjileri varken yumurta tükettiklerinde, bağışıklık sistemleri yumurtadaki proteinlere karşı kötü tepkiler vermektedir.

Yumurta Alerjisi Neden Olur?

Yumurta alerji durumunda, yumurtanın beyazında ya da sarısında yer alan proteinlere karşı alerji olabilir. Bu durumda bu proteinler vücut için tehlikeli anlamı taşımaktadır. Bu nedenle bağışıklık sistemi, tehlikelere karşı savaş başlatır. Yumurta alerji yaptığında bu durum alerjik reaksiyon yaşanmasına ve histamin benzeri kimyasalların salgılanmasına yol açabilir.

Yumurta Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?

Yumurtaya alerji söz konusu olduğunda, bir takım belirtiler ortaya çıkmaktadır. Yumurta alerji teşhisinde, bu belirtilerin rolü büyüktür. Dikkatli bir gözlem ve belirtiler var olduğunda bir uzman desteği sağlanmalıdır. Yumurta alerjisi olan kişilerde, salgılanan kimyasallar ve vücudun başlattığı savaş nedeni ile bir takım belirtiler ortaya çıkar. Zor nefes alıp verme ve hırıltı, yumurta alerjisi taşıyan kişilerde görülebilmektedir.

Öksürme, ses kısıklığı, boğaz daralması da belirtiler arasındadır. Yumurta alerji yaptığında, karın ağrısı, kusma ve ishal gibi belirtiler de sık görülmektedir. Alerjik reaksiyonlarda gözler kaşınabilir, sulanma ve şişlik de olabilmektedir. Kurdeşen, kırmızı noktacıklar, şişkinlik de yumurta alerji yaptığı zamanlar ortaya çıkmaktadır. Bu belirtilerin daha şiddetli bir hal aldığı durumlarda anafilaksi oluşabilir.

Kişiler şiddetli belirtiler, sersemleşme şikâyetleri hatta bayılmaya varan sonuçlarla karşı karşıya kalabilirler. Anafilaksi mutlaka tedavi edilmelidir. Aksi halde ölümcül olabilmektedir.Yumurta alerjisi, çok küçük yaşlarda kendini belli etmektedir. Bu nedenle yumurta alerji yapıyor mu diye takip etmek ve belirtileri iyi gözlemlemek gerekir. Bir uzmandan yardım mutlaka alınmalıdır.

 Öksürme, ses kısıklığı, boğaz daralması da belirtiler arasındadır. Yumurta alerji yaptığında, karın ağrısı, kusma ve ishal gibi belirtiler de sık görülmektedir.

Yumurta Alerjisinin Belirlenmesi ve Tedavisi

Yumurta alerjisi, bazı testler sonucunda belirlenebilmektedir. Alerji uzmanından alınan destekte, öncelikle uzman bir takım sorularla yumurta alerji konusunu inceler. Reaksiyonların sıklığı, yenildikten sonra gözlemlenenler ve ailedeki hastalıklar genelde sorulan sorular arasındadır. Yumurta alerjisi için cilt testi yapılabilmektedir.

Cilde enjekte edilen protein sonucunda, alerjik reaksiyon olup olmadığına bakılmaktadır. Yumurta proteini genelde kolun ön tarafına veya kişinin sırtına enjekte edilir ve o bölüm iğnelenir. Kızarıklık, kırmızı nokta oluşumu olup olmadığı gözlemlenir. Bu testle beraber uzman kişi yumurta alerji durumunu tespitte, kan testi de isteyebilmektedir.

Kan ve cilt testinin, yumurta alerjisi olup olmadığını tam belirleyemediği durumlarda, besin yüklemesi de uygulanabilmektedir. Doktor gözetiminde yenilen yumurta içerikli yiyecekler sonrası, belirti oluşup oluşmadığına bakılmaktadır.Yumurta alerji yapıyorsa, kişi yumurtayı yemeyi bırakmak zorunda kalabilir. Çok fazla yiyecek de yumurta olabileceği için, diyetisyen desteği sağlanarak besin listesi oluşturmak da fayda vardır.

Bununla birlikte yumurta alerjisi için uzman kişi, adrenalin iğnesi taşınmasını da isteyebilir. Yanlışlıkla yumurta tüketilen durumlarda, kişi olumsuz belirtilerle karşılaştığında bu iğneyi kullanabilir. Nasıl kullanacağı, uzman tarafından öğretilmektedir. Adrenalin iğnesi ile birlikte, yumurta alerji yaptığında antihistamin ilaçları da uzman tarafından kullandırılabilmektedir.

Yumurta Alerjisi İle Yaşamak Öğrenilmelidir

Her şeyden evvel yakın çevre bu konuda bilinçlendirilmelidir. Yumurta alerji yapıyorsa, alınan ürünlerin içindekiler kısmına ve  etiketine bakılmalıdır. Dışarıda yenilen yiyeceklerde, içeriği sorulmalıdır. Yumurta alerjisi için aynı zamanda alınan ilaçlara da dikkat etmek gerekir. İlaç kullanımında veya aşı durumlarında yumurta alerjisi mutlaka uzman kişiye söylenmelidir.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Yorum ekle